14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A Szent Korona államunk legnemesebb jelképe. Több mint ezeréves története bővelkedik a viszontagságokban: ellopták, elásták, sőt, egy időre még zálogba is adták. A kalandok közepette Bethlen Gábor kereken 400 éve, 1619 októberének derekán szerezte meg és hozatta haza Pozsonyból.

A 16-17. században a korona nagy utat tett meg. Bejárta Kolozsvárt, a Felvidéket és a bécsi császári udvart is. Bethlen Gábor, erdélyi fejedelem a harmincéves háború során Habsburg-ellenes szövetségre lépett a csehekkel. Legfőbb koronázási ékszerünket, a Szent Koronát ezidőtájt Pozsonyban őrizték. Amikor a fejedelem szembeszegült az újonnan megkoronázott II. Ferdinánddal, egyúttal megszerezte a koronát is.

Végül Bethlen visszavonulásra kényszerült, és a Szent Koronát is magával vitte. A besztercebányai országgyűlés egy évre rá királlyá választotta a fejedelmet, ám később, a Habsburgokkal folytatott alkudozás részeként lemondott a koronáról, melyet végül 1622-ben adott vissza a Habsburgoknak.

Engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljuk webáruházunk jelenleg elérhető termékeit, melyeket a Szent Korona és annak izgalmas története ihletett.
Ha elnyerik tetszését, rendelje meg mihamarabb, mert a téma aktualitása miatt fokozott érdeklődésre számítunk!
Magyar Éremkibocsátó Kft. - Örök értékeink sorozat: Koronázási ékszerek emkékérem

Források:
https://erdelyinaplo.ro/szabadido/a-szent-korona-viszontagsagai
https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/10/15/400_eve_uj_gazdaja_lett_a_szent_koronanak/

Hivatalos forgalmazói logók