Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Idén éppen 555 éve, hogy 1464. március 29-én Hunyadi Mátyást Székesfehérváron a Szent Koronával királlyá avatták. Habár nem ez volt Mátyás első koronázása, mégis ez volt az, ami minden magyar koronázási feltételnek eleget tett, így innentől fogva mondhatta el magáról a király, hogy teljes joggal uralja az országot. Mátyást jóságos és igazságos uralkodóként ismerjük a történelem könyvekből, ám nem titok, hogy ez nem fedi a teljes valóságot… 

Viszontagságos út a hatalomig

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Mátyás király koronázásának 555. évfordulójaHunyadi Mátyás 1443 februárjában született. Gyermekéveit a híres Vajdahunyad várában töltötte. Tanítói, Vitéz János püspök és Szánoki Gergely humanista a kor legnagyobb tudású emberei közül kerültek ki, Mátyás pedig már egészen fiatalon érdeklődést mutatott az államszervezés iránt.

Bátyját, Lászlót apjuk halála után nem sokkal politikai gyilkosság vádja miatt halálra ítélték. Ekkor a hatalmon lévő király, V. László, aki a kivégzést elrendelte, a közfelháborodás miatt Mátyást foglyul ejtve előbb Bécsbe, majd Prágába menekült. Egy ideig úgy tűnt, hogy a botrány elültével V. László hatalma újra stabilizálódik, azonban az uralkodó váratlanul elhunyt. A Hunyadi család híveinek több se kellett, elhatározták, hogy a legkisebb Hunyadi fiút ültetik a magyar trónra.

 

Alkuk a trónért

A cseh király, Podjebrád György, aki megörökölte a fogvatartó szerepét, jól bánt ugyan Mátyással, mégsem eresztette szabadon olyan könnyen. Ha már a magyar trón várományosa nála raboskodott, egy házasági ígéretet legalább kierőszakolt tőle. Szabadon bocsátásáért cserébe megígértette az ifjúval, hogy lányát, Katalint veszi majd feleségül.

Az ígéret mellett Mátyás nagybátyja, Szilágyi Mihály támogatásáért cserébe kormányzói címet és hatalmas birtokot, Garai László nádor élethosszig tartó nádori címet, míg Újlaki Miklós az erdélyi vajda címet követelte. Mindenki arra számított, hogy a fiatal uralkodóval könnyű dolga lesz a nemeseknek és a nagybirtokosoknak, ám Mátyást nem lehetett ilyen könnyen félrevezetni.

 

Egyeduralom mindenek felett

Mátyás trónra kerülésekor alig múlt 20 éves, ám már ekkor tudta, hogy a hatalmát veszélyeztető nagyuraknak nem fog behódolni. Első sorban a három nagyúr, Garai, Újlaki, és nagybátyja, Szilágyi Mihály eltávolítása volt a célja. A nagyúri triumvirátus megérezte a bajt és fellázadtak ellene az urak. Mátyás több összecsapás és véres küzdelem árán leszámolt ellenfeleivel.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Mátyás király koronázásának 555. évfordulójaIgazságos Mátyás

Az első dolog, ami minden gyermeknek eszébe jut Mátyás királyról, hogy jóságos uralkodónak tartották, aki álruhában járta az országot, és segítette a szegényeket. A valóság azonban ennél árnyaltabb.

Saját idejében nem örvendett ekkora népszerűségnek, hiszen az adók hihetetlenül magasak voltak, és Mátyás erős kézzel fogta a tartományurakat és a nemeseket is. Kincstartójával együtt az egész királyi kincstárat megreformálták, és bevezették a füstpénzt, amit nem kapunként, hanem családonként szedtek, ezzel megadóztatva a jobbágyokat.

A koronavám váltotta fel a régi harmincadvámot, amivel megszűnt a korábbi mentesség az adófizetés alól. Továbbá rendkívüli hadiadót is szedett látszólag eredménytelen háborúi apropóján, először évente egyszer, majd évente két alkalommal.

Vitathatatlan, hogy ha népszerűségét nem is növelték, de ezek az intézkedések Mátyást Európa leggazdagabb királyai közé emelték.

 

Törvénytelen fiúból trónörökös

Mátyás nagyon fiatalon került trónra, így az utódlás kérdése ekkor még igen távolinak tűnt. Az uralkodó első felesége, Podjebrád Katalin szülés közben elhunyt. Ezután közel egy évtizeden keresztül nem sikerült Mátyás számára megfelelő menyasszonyt találni, míg Aragóniai Beatrix meg nem érkezett az udvarba. Hosszú házasságuk alatt mégsem született közös gyermekük, így Mátyás halálos ágyán egyetlen törvénytelen gyermekét, Corvin Jánost jelölte meg utódjaként.

Két házassága között Mátyás hosszú viszonyt folytatott egy bécsi hölggyel, a kapcsolatból született a törvénytelen fiú. Mikor Mátyásnak és Beatrixnak már több mint egy évtizede nem született közös gyermeke, világossá vált, hogy Corvin János lesz a király egyetlen egyenes ági utódja.

Mátyás mindent megtett, ami a hatalmában állt, hogy a trónutódlás egyszerűen megoldódjon: támogatókat gyűjtött fiának, a király halálakor pedig Corvin János a legnagyobb vagyonú földbirtokosok közé tartozott az országban. Apja halála után ennek ellenére szinte azonnal kiszorult a hatalomból.

 

Már elérhető az 555. jubileumi Mátyás érem!

A hivatalos koronázás 555. évfordulója alkalmából egy korlátozott ideig élő, kedvezményes ajánlatot szeretnénk az Ön figyelmébe ajánlani. Megnyitjuk Ön előtt a lehetőséget, hogy megrendelje a színtiszta arannyal bevont Mátyás király emlékérmet, mindössze 3990 Ft-os kedvezményes áron (+990 Ft csomagolási és postaköltség)!

Ne szalassza el a lehetőséget, az érem kedvezményes ára csak a limitált készlet erejéig, de legkésőbb október 31-ig érvényes!

Részletekért kattintson a képre:

 Magyar Éremkibocsátó kft. - Emlékérem Mátyás király koronázásának 555. évfordulójára

 

 

Források:
http://tortenelemcikkek.hu/node/203

http://virtualis.sk-szeged.hu/kiallitas/matyas/fejezetek.html
https://www.origo.hu/tudomany/20190329-het-evi-uralkodas-utan-koronaztak-meg-kozjogilag-is-ervenyesen-magyar-kiralynak.html
https://ng.hu/kultura/2005/10/12/matyas_torvenytelen_gyermeke/
http://ujkor.hu/content/mesek-es-sztereotipiak-helyett-matyas-kiraly-es-uralkodasa

 

Képek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/I._M%C3%A1ty%C3%A1s_magyar_kir%C3%A1ly

Hivatalos forgalmazói logók