14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Világrekorder lehetett volna az az ezermilliárd dollárt érő érme, amely végül soha nem készült el. Mi több, az ötlet el sem jutott a tervezőasztalig, mégis említésre méltó még az elgondolás is, hogy egy ekkora névértékkel bíró érmét adjon ki az Amerikai Egyesült Államok Pénzverdéje. És hogy kihez kapcsolódik a történet? A nemrégiben leköszönt amerikai elnökhöz, az államok első afroamerikai vezetőjéhez, Barack Obamához. Az nem kérdéses, hogy Obama elnöki mandátumát igen változatosan ítéli meg a közvélemény. A szubjektív véleményeket mellőzve idézzük fel a legérdekesebb momentumokat Obama elnökségének elmúlt 8 évéből!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az ezermilliárd dolláros érme mítoszaKülpolitikai intézkedéseit sok kritika érte, először a líbiai helyzetbe való, sokak által fölöslegesnek tartott beavatkozás, később pedig a szíriai szaringázos támadás miatti tétlensége miatt. Ez utóbbi ziccert aztán az oroszok ütötték le évek múlva, ezzel, mint tudjuk sikeresen megerősítve nemzetközi pozíciójukat. Mentségére szóljon, hogy más teendők kötötték le figyelmét, hiszen attól a két háborútól sem tudott szolgálati ideje alatt megszabadulni, amelyeket nem is ő kezdeményezett, hanem elődjétől örökölt. Sem Irakból, sem pedig Afganisztánból azóta sem sikerült kivonni az amerikai csapatokat.

A fentiek alapján is láthatjuk, hogy a világ egyik szuperhatalmaként ismert Amerika vezetőjének lenni nem egyszerű feladat. Mégis, amikor egy rádióműsor sugárzása során megkérdezték tőle, hogy mi volt elnökségének legfélelmetesebb momentuma, akkor nem egy háborús döntést hozott fel válaszul, hanem az ezermilliárd dolláros érme elgondolását.

Az Egyesült Államok sajátos államigazgatási rendszerének adottságaiból kifolyólag a kormányzat a demokrata és a republikánus pártok folyamatos érdekjátszmáinak színtere. A Kongresszusban többségben lévő republikánusok kezében jelenleg döntő fegyver a kormánypárt ellehetetlenítésére az adósságplafon alacsony szinten tartása, amivel akár technikai csődbe is kényszeríthetik a kormányzatot.

Hogyan? Az adósságplafon elérése után a kincstár nem bocsáthat ki újabb kötvényeket, így a lejáró adósságelemek kamatait sem képesek kifizetni, és az állami kiadásokat sem tudják tovább fedezni. A plafon mértékéről pedig a republikánus többség uralta Kongresszus dönt. Az ebből kialakult feszült helyzet kicsúcsosodására 2011-ben került sor, a számos hajmeresztő megoldási javaslat mellett látott napvilágot az ezermilliárd dolláros érme ötlete is. Ezzel a kormányzat kibújhatott volna az azonnali megállapodás kényszere alól, valamint további egy évig tudta volna finanszírozni magát a republikánusok engedélye nélkül is.

Obama így emlékezett vissza elnökségének legfélelmetesebb pillanatára:

„Beszéltünk annak lehetőségéről, hogy hatalmamban áll egy ezermilliárd dollár értékű platina érme kibocsátása, amit a jegybanknál letétbe helyeznénk. Hóbortos ötletnek tűnt, de ez is felmerült. […] Rengeteget konzultáltunk az intézkedés törvényességéről… Én egy hatalmas, kőkorszaki méretű érmét képzeltem el.”

Természetesen a vakmerő megoldás megrekedt a puszta ötlet szintjén, hiszen a demokrata párt pénzügyi szakértői is tudták, hogy az érme nem oldaná meg a financiális problémákat, csak még nagyobb válsághoz vezetne - ezért is vetették el.

Ha ekkora értékű érmét nem is, de numizmatikai különlegességeket szép számmal bocsátott ki az USA pénzverdéje. A hivatalos fizetőeszközök egyik gyűjtői szempontból is értékes és érdekes példánya a John F. Kennedy tiszteletére kiadott ezüst dollár, amely az éppen 100 éve született, majd tragikusan elhunyt elnöklegendának állít emléket. A legmagasabb ezüsttartalommal bíró 1964-es évjárat az Amerikai ezüst dollárok kollekciónk első eleme.

 

 

Források:
http://nordic.businessinsider.com/obama-mint-trillion-dollar-coin-scariest-night-debt-ceiling-2017-1?r=US&IR=T
https://www.barackobama.com/about/
http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/01/19/barack_obama_energiavampir/
https://getcrookedmedia.com/
http://hvg.hu/vilag/20170119_barack_obama_bucsuja_hos_vagy_luzer
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2013/01/11/a_billio_dollaros_erme_legendaja/

Képek:
Barack Obama: http://sworld.hu/wp-content/uploads/2015/06/bo.jpg

Hivatalos forgalmazói logók