970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Hivatalosan idén 100 éve, 1918. november 11-én 11:00 órakor lépett érvénybe az I. világháborút lezáró fegyverszünet. A békeszerződést szentesítő aláírások és a hatályba lépés között alig 6 óra telt el, ezalatt mégis közel 3000 katona veszett oda. Ismerje meg a részleteket cikkünkből, olvasson tovább!

Miért tört ki a világháború…?

1914. június 28-án a Bosznia-Hercegovinában lévő Szarajevó városában Ferenc Ferdinánd főherceg nyitott hintóban utazott feleségével, Chotek Zsófiával. A zsúfolt járda mellett hirtelen lefékezett a sofőr. Ezt kihasználva a közelben tartózkodó Gavrilo Princip elővette a fegyverét és elsütötte azt. A főhercegi pár nem sokkal a lövések eldördülése után belehalt a sérüléseibe, Gavrilot pedig 20 év börtönre ítélték, ám a büntetés lejárta előtt, 1918-ban tüdőgyulladásban elhunyt.

A merényletet ürügyként felhasználva, egy hónappal később, július 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent a Szerb Királyságnak. Ezzel a lépéssel kirobbant az I. világháború.

 Magyar Éremkibocsátó Kft. -  Az I. világháború lezárásának 100. évfordulója

Világháborús frontvonalak és szereplők

Az első hadüzenetet követően egymás után léptek be a háborúba az országok, ezzel pedig különböző frontok jöttek létre világszerte. Ilyen volt a balkáni front, a keleti front, a nyugati front és az olasz front.

Két nagyobb, harcoló fél vett részt a világháborúban: az antant és a központi hatalmak.  Az antant hatalmakat az Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Japán, Oroszország, Franciaország és Anglia tették ki. A központi hatalmakat képezte Bulgária, az Osztrák-Magyar Monarchia, Németország, Azerbajdzsán és a Dél-afrikai Köztársaság.

 

A fegyverszünet kihirdetése

1918. november 11-én, nem sokkal hajnali 5:00 óra után a német, a francia és a brit delegáció tagjai összegyűltek Franciaországban, pontosabban az úgynevezett compiègne-i vagonban, hogy aláírják az I. világháború lezárását kijelölő fegyverszüneti megállapodást. Időpontnak 11:00 órát jelöltek ki, részben, hogy az elkövetkező 6 órában mindenkihez eljusson a hír, részben pedig a 11-es szám misztikuma miatt.

Ugyanakkor ez a 6 óra közel 3000 katona életébe került. A fegyverszünet aláírása utáni órákban ugyanolyan intenzitással folytatódtak a harcok, különösen amerikai oldalról, ami meglepte a németeket. Az amerikaiak be akarták bizonyítani, hogy ők maradéktalanul betartják a fegyverszünet feltételeit, és egészen 11-ig ki is tartottak.

 

Az utolsó áldozat

Magyar Éremkibocsátó Kft. -  Az I. világháború lezárásának 100. évfordulójaHenry Gunther egy 23 éves közlegény volt, aki német bevándorlók unokájaként született. Egy bankban dolgozott és menyasszonyával már a menyegzőjére készült, mikor besorozták. 1918 júliusában őrmesteri rangban indult útnak Franciaországba, ám rövid időn belül lefokozták közlegénnyé, amikor felettesei elolvasták egyik levelét, melyben arra buzdította barátját, hogy ha lehet, kerülje el a szolgálatot.

Ezt követően menyasszonya felbontotta vele a jegyességet, s mindezen csapások következtében Henry teljesen magába fordult. Hogy bebizonyítsa hazafiasságát, német származása ellenére az amerikai oldalon futárnak jelentkezett és a legveszélyesebb feladatokra vállalkozott. Bár egyik alkalommal egy repesz megsebesítette a kezét, ő mégse ment haza, hanem a csatatéren maradt segíteni katonatársain.

10:44-kor, nem egészen 16 perccel a háború hivatalos lezárulta előtt egy futár sietett oda Henry ezredéhez azzal a paranccsal, hogy pontban 11:00-kor szüntessék be a harcot.
Ekkor Henry úgy vélhette, hogy már csak ennyi ideje van arra, hogy visszaszerezze elvesztett becsületét és bebizonyítsa hűségét a hazája iránt. Megállíthatatlanul tört előre és senkire se hallgatott, pedig mindkét oldalról kiáltoztak, hogy percekre van a háború hivatalos végétől. Egy német fegyver öt lövéséből az egyik Henry halántékát érte, amibe azonnal belehalt.

John Pershing tábornok Henry Gunthert mint az I. világháború utolsó amerikai áldozatát jegyezte fel. A világháború utolsó napján Henryvel együtt összesen 2738-an hunytak el a nyugati fronton.

Egy világszenzációnak számító érme a katonák emlékére

A történelmünk szempontjából meghatározó jelentőségű téma emlékére ajánljuk figyelmébe a színezüstből készült, háborús sisakot formázó érmét, amely korhű, antik kivitelezésével méltó módon állít emléket az életüket áldozó katonáknak.

Források:
https://mult-kor.hu/20140717_hogyan_lett_egy_merenyletbol_vilaghaboru
https://mult-kor.hu/becsuleteert-kuzdtt-az-elso-vilaghaboru-utolso-perceben-elesett-katona-20181112


Képek:
https://pixabay.com/
https://hu.wikipedia.org/

Hivatalos forgalmazói logók