14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A karácsony az év legjobban várt ünnepe, mely szerte a világon a szeretetet és a békét szimbolizálja, ám mindenhol más és más szokások színesítik az ünnepi időszakot. Advent harmadik hétvégéje alkalmából olvassa el cikkünket, ismerje meg a világkörüli karácsonyi hagyományokat!

Ausztrália

Bár Ausztráliában a karácsonyi időszak a nyár kellős közepére esik, ugyanúgy megünneplik, mint a világ bármely más részén. A karácsonyi vacsora ugyanaz, mint más országokban. A desszert azonban különleges, az úgynevezett „Pavlova-torta”, melyet először 1935-ben készített el egy bizonyos Bert Sachse nevű cukrász Anna Pavlova orosz balerina tiszteletére. A torta annyira jól sikerült, hogy hamarosan világhírnévre tett szert, és manapság az ausztrál ünnepi menü elválaszthatatlan része. A karácsonyi vacsora a legtöbb esetben egy hatalmas, közös piknik a tengerparton, vagy egy hangulatos sütögetés otthon, meghitt családi körben.

 

Ausztria

Határországunkban december 6-án érkezik a Mikulás, hogy megjutalmazza az egész évben jól viselkedő gyermekeket dióval és almával. Aki viszont nem volt jó az év során, azt a krampusz virgáccsal bünteti meg. December 24-én a Jézuska jön el a családokhoz, akinek távozását a karácsonyi csengettyű hangja jelzi. Ekkor kezdődik az ajándékozás.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Karácsonyi szokások és hagyományok a világ körülAnglia

Minden egyes évben felállítják a Trafalgar Square-en a legnagyobb karácsonyfát. Az első, hagyományteremtő fát a norvég király ajándékozta a briteknek a II. világháborúban nyújtott segítségükért. Azóta minden évben újra és újra felállítják az ország karácsonyfáját. 1932 óta a televízió közvetíti az uralkodó karácsonyi beszédét, amely délután három órakor kezdődik.

 

Amerikai Egyesült Államok

Az új kontinensen hagyomány a karácsonyi zoknik kiakasztása a kandalló fölé, melyekbe az éjszaka során a télapó belecsempészi az ajándékokat. Szokás még minél díszesebbé varázsolni a házakat, szinte már verseny számban mérik, kié a legcsillogóbb otthon az utcában és a városban.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Karácsonyi szokások és hagyományok a világ körülFranciaország

A francia kisgyerekek is kikészítik karácsony estéjén a cipőiket a kandalló közelébe, amit aztán a francia mikulás, a „Pere Noel” éjjel alaposan megtölt ajándékokkal. A nagyobbak elkísérik szüleiket a hagyományos éjféli szentmisére, hazaérve pedig közösen asztalhoz ülnek.
Másnap délben aztán következik az ünnepi családi ebéd, melynek menüjén szerepel többek között gesztenyés liba vagy pulyka, ünnepi sajttál, desszertnek pedig a „bûche de Noël”, vagyis a „karácsonyi faág” kerül terítékre, amely nálunk fatörzstorta néven vált ismertté.

 

Németország

A németektől eredeztetik a karácsonyfa-állítás hagyományát. Szintén egy német lelkész készítette az első adventi koszorút, akkoriban még 24 gyertyával. A németek is élen járnak a házdíszítésben, karácsony napján a legtöbbek ablakában színes fények gyúlnak. A gyermekek ajándéklistát írnak, melyet szintén az ablakpárkányra helyeznek, hogy könnyen megtalálja a „Weihnachtsmann”, vagyis „Karácsonyapó”.

 

Finnország

A finnek a 18. század óta tartják karácsonyi szokásukat, melynek lényege, hogy december 24-én, délben kihirdetik a „joulurauha”-t, azaz a karácsonyi békét, mely 20 napig tart. Finnországban a Mikulás érkezése előtt az emberek elmennek szaunázni, és ezt megismétlik többször is a karácsonyi béke időszak alatt. A Mikulás, finnül„Joulupukki” viszi az ajándékokat a gyerekeknek, de ebben az országban nem a kéményen át, hanem az ajtón lép be a házba. Karácsony napján a legtöbben ellátogatnak a temetőkbe elhunyt szeretteikhez, és gyertyát gyújtanak emlékükre.

 

Minden kedves Olvasónknak kellemes karácsonyi készülődést kívánunk! 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Karácsonyi szokások és hagyományok a világ körül

Források:
http://www.cookta.hu/hir/20161209-karacsonyi-korkep-a-vilag-korul
https://www.otptravel.hu/inspiraciok/kolonos-karacsonyi-szokasok-karacsony-a-vilag-korul
https://europapont.blog.hu/2015/01/21/karacsonyi_es_ujevi_hagyomanyok_ahany_orszag_annyi_szokas
https://www.agraroldal.hu/karacsony-a-nagyvilagban_img-1.html

Képek forrása:
https://pixabay.com/

Hivatalos forgalmazói logók