970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A kínai újév az egyik legszélesebb körben ünnepelt esemény, amelyet manapság többé nem csak a kínai naptárban, hanem szerte a világon számon tartanak. Ez az alkalom, amikor összegyűlik az egész család, együtt ünneplik az újév eljövetelét és megemlékeznek az őseikről és a múlt jelentős eseményeiről. A kínai családok feldíszítik és kitakarítják az otthonokat, ezzel lelküket is, környezetüket is felkészítik az „új” befogadására. A rituális megtisztulás elűzi az elmúlt év rossz szerencséjét. Az új esztendő első azonban már nem szabad a ház körül takarítani, hiszen így a szerencsét is kisöpörjük. A kínai újév, vagy ahogyan a 20. század elejétől kezdve nevezik, a Tavaszi fesztivál a holdújévhez kötődik, így minden évben január vége és február közepe közé esik. Ismerje meg közelebbről!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Kínai holdújév 2018A kínai újév közeledtével fokozatosan bukkannak fel az utcákon a skarlát lampionok, sárkányos dekorációk és a különböző szerencsehozó szimbólumok és talizmánok. A szemkápráztató vörös dekoráció és az arany díszítőelemek sokasága az anyagi jólét és a szerencse megtestesítője a kínai kultúrában. Míg az utcák piros lampionokkal telnek meg, az ajtókat és ablakokat skarlát poszterekre írt bölcsességek díszítik. Az ünnep előtt az utcai árusok különböző méretű és formájú lampionokat, játékokat, újévi apróságokat és vörös borítékokat árulnak, amelynek kiemelt szerepet játszanak az ünnep során.

Hong Kong és Makaó környékén él a hagyomány, miszerint különböző virágokat és cserepes növényeket ajándékoznak; az orchideák, a nárciszok és a peóniák különleges népszerűségnek örvendenek. Az idősebb családtagok vörös borítékokat vásárolnak, amelyekbe kisebb-nagyobb összeget tesznek, és ezzel lepik meg a család gyermekeit. A szokás úgy diktálja, hogy a házaspároknak is meg kell ajándékozniuk a házasság előtt álló családtagokat, mi több, a cégvezetők is meglepik alkalmazottaikat kisebb-nagyobb összegekkel.

Minden évet a kínai zodiákus 12 állatának egyike képvisel, így 2018 a Kutya éve lesz, amely a zodiákus 11. tagja. A kutya jegyében születők függetlenek, őszinték és lojálisak, könnyedén építenek ki harmonikus kapcsolatot a körülöttük élőkkel, és nem félnek a kihívásoktól sem. Az újév nemcsak az asztrológia, hanem a vallás ünnepe is.

A holdújév egy különleges alkalom a templomok számára, hiszen ekkor a legtöbb hívő meglátogatja a legközelebbi imahelyet, hogy bőségért és jó szerencséért imádkozzon. A nagyobb templomok is megemlékeznek erről a jelentős alkalomról, nem ritkán táncoló sárkányok és oroszlánok, valamint vörös lampionok lepik el a szakrális helyszíneket is.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Kínai holdújév 2018

A kínai hagyományok közül kiemelkedik a tűzijáték. A hiedelem szerint a puskapor robbanásának hangja elűzi az ártó szellemeket, azonban napjainkban számos helyen betiltották biztonsági okok miatt. A legnagyobb kínai városok, mint Hong Kong vagy Shanghai éjfélkor grandiózus tűzijátékkal köszöntik az újévet, a tradicionális petárdák robbanásakor pedig vörös papírdarabok borítják be az ünnepi tömeget körülvevő városrészt.

 

 

 

Források:
http://www.history.com/topics/holidays/chinese-new-year
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/celebrate-chinese-new-year-2017-9704440
https://theculturetrip.com/asia/china/articles/10-chinese-new-year-traditions/

Képek:
www.pexels.com
www.visualhunt.com

 

Hivatalos forgalmazói logók