14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Tutanhamon, egyes írásmódok szerint Tutankhamon előkelő helyen szerepel a valaha élt leghíresebb fáraók sorában. Népszerűsége azonban nem életében véghezvitt cselekedeteinek tudható be. A gyermekkirályként elhíresült fáraó a történészek szerint 8 éves kora körül kerülhetett a trónra, így uralkodásának legnagyobb részében régensek irányították a birodalmat. A fiatal fáraó sírja a Királyok Völgyében aprónak és jelentéktelennek számított az időszámításunk előtti évezredekben, a 20. századra azonban egyedülállóvá vált, hiszen átvészelte a viharos évezredeket, és a sírrablók nem találtak rá mélyen a sivatagi homokban rejtőző bejáratára. A híres archeológus, Howard Carter és csapata 1922. november 26-án pillanthatott be először Tutanhamon sírkamrájába, a felfedezés pedig azóta is hevesen vitatott kérdéseket vet fel világszerte...

 

Howard Carter és Lord Carnarvon

Howard Carter Londonban született, 1874-ben. Már rendkívül fiatal korában elkezdett érdeklődni az egyiptológia iránt: alig 17 éves volt, amikor Egyiptomba utazott, és ásatásokon talált műkincseket dokumentált idősebb archeológus professzorok segítségével. 1907-ben találkozott Lord Carnarvonnal, egy tehetős angol régészetkedvelővel, akivel több mint 17 évig dolgoztak együtt. Kezdetben kisebb sírkamrákat és templomokat tártak fel, majd megkezdődött a kutatás Tutanhamon sírja után, amit csak a világháború eseményei szakíthattak meg.

 

Évtizedes kutatás a kincs után

1914-ben Lord Carnarvon megszerezte az ásatás megkezdéséhez szükséges jogokat, így Carterrel karöltve elkezdődött a Királyok Völgyében található KV62-es szektor feltárása és a kutatás Tutanhamon sírja után. A kor egyik legnagyobb felfedezésének tartott történet azonban egyáltalán nem kezdődött könnyen.

Az 1914-ben megkezdett projekt hirtelen megtorpant az első világháború hatására, így a munka 3 teljes évre szünetelni kényszerült.

1922-ben, miután az ásatás több mint 5 éven keresztül sikertelennek bizonyult, Lord Carnarvon elhatározta, hogy nem finanszírozza többé a rendkívül költséges ásatást, ha hamarosan nem történik előrelépés.

Novemberben az archeológusok csapata egy kő lépcsősort fedezett fel, a kutatás pedig váratlan fordulathoz ért.

 

A műkincsek feltárása

A felfedezés után még közel egy évbe telt, amíg a sírkamrát előkészítették a feltárásra. Mikor Howard Carter 1923-ban először lépett be a sírba, végre a szeme elé tárult az aranykincsek és az évezredes művészeti alkotások tárháza. Gyönyörű freskók, alabástrom vázák és egy egész kincseskamra is helyet kapott az alig 5 helyiséggel rendelkező kamrában. Nemrégiben azonban felfedezték, hogy 2 rejtett szoba is lehet a sírban. Howard Carter és csapata a felfedezést követően több mint 12 évig tárta fel a sírban található kincseket, így 1934-ben értek véget a munkálatok.

Magyar ÉremkIbocsátó Kft. - Az ókori Egyiptom titkai, Tutanhamon fáraó sírja

 

Az ókori Egyiptom a 20. században

Bár a felfedezés a történészek szempontjából saját korában példa nélküli volt, azonban senki sem sejtette, hogy Tutanhamon kincseinek feltárása rendkívüli hatással lesz a 20. századra.

Az 1920-as és 30-as évektől kezdődően a felfedezés bejárta a világsajtót, és hamarosan bekúszott a filmek, a képzőművészetek és a design világába is. Egyiptomi motívumokkal díszített ékszerek készültek, az egzotikus arany motívumok helyet kaptak a korszak divatirányzataiban és az otthonokat díszítő elemekben is.

Tutanhamon fáraó a történelem szempontjából nem bírt különösebb jelentőséggel, uralkodása alig pár esztendőig tartott, halála után több ezer évvel azonban képes volt befolyásolni az egész világ stílusát. Carter felfedezése a sajtó aranykorának legfontosabb éveiben történt. Az újságok már fotókat is publikáltak, a filmek egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, az első világháború árnyékában pedig a világ éhezett az új felfedezések izgalmára. Ezek a tényezők mind közrejátszottak abban, hogy az ifjú fáraó máig a történelemkönyvek kiemelt szereplője, a közvélemény pedig a mai napig feszülten figyeli az életével és halálával kapcsolatos legújabb felfedezéseket.

 

 

Források:
http://www.getreading.co.uk/incoming/tutankhamun-true-story-howard-carter-12035142
http://primaryfacts.com/2794/howard-carter-facts-and-information
http://www.telegraph.co.uk/culture/art/art-features/10973256/Why-the-world-went-wild-for-King-Tut.html
http://www.historyextra.com/article/bbc-history-magazine/8-facts-tutankhamun

 

k:
https://visualhunt.com

Hivatalos forgalmazói logók