970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A román stílus a középkori Európa legsötétebb évszázadaiban született meg, és az antik római hagyományokból eredő félköríves boltívek és erődszerű, robosztus építmények épülését tette lehetővé. A Nyugat-Római Birodalom bukása óta ezt tekintették az első olyan építészeti stílusnak, amely Európa-szerte elterjedt, és a 10. és 12. század között számtalan templom, székesegyház és különböző nagyszabású épület született, amely napjainkban is régi fényében tündököl. A stílus a római épületek számtalan külső tulajdonságával rendelkezik, egyaránt jellemzőek rá a vastag és tömör, erődöket idéző falak, az impozáns boltívek rengetege és az égbe törő, magas tornyok is.

A román stílus születése

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A román építészet csodáiAz egykori ókori Római Birodalom szinte minden tartományában könnyedén bukkanhatunk vízvezeték rendszerek, diadalívek, villák és különféle épületek romjaira, amelyek példaként szolgáltak a későbbi korok mestereinek.

A 8. századra a pusztító pestis járvány a végéhez ért. A kereskedelmi útvonalak újra virágzó központokká váltak, a kereszténység pedig soha nem látott mértékben kezdett terjedni a kontinensen. A folyamatosan megalakuló szerzetesrendek nem csak a hitet vitték magukkal Európa-szerte, hanem a kultúrát és az új építészeti stílust is. A kereskedelmi útvonalak nyomán zarándokutak alakultak, a kőművesek és építőmesterek lassan terjesztették az új mérnöki megoldásokat, így a stílus nem vált tökéletesen egységessé a földrész minden területén.

Megszületésében közre játszott az egyre növekvő igény a lenyűgöző katedrálisok építésére. Ahogyan a zarándoklatok és a szent ereklyék tisztelete egyre elterjedtebbé vált a középkor folyamán, egyre több helyet kellett biztosítani a zarándoklatokon résztvevő híveknek. A templomok nagyobbak lettek, és közkedveltté vált a kereszt formájú alaprajz, amely lehetővé tette, hogy a templomban elhelyezett ereklyéket egyszerre minél több zarándok tekinthesse meg.

 

A stílus térhódítása

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A román stílus csodáiA középkor hajnalán megjelenő szakrális építkezések és a mesteremberek által terjesztett tudás segítségével a román stílus hamar elterjedt a kontinensen, magában foglalva a római hagyományokat, de már a gótika legkorábbi jeleit is megtalálhatjuk ezekben az épületekben. Mivel az építkezések gyakran akár több mint 100 évig is elhúzódtak, az épületek tervei fokozatosan változtak, ahogy újabb és újabb kőművesmesterek dolgoztak a templomon. Részben ennek is köszönhető, hogy a klasszikus román stílusjegyek, mint a vastag falak, az apró ablakok és a körformát követő boltívek fokozatosan átalakultak. A tornyok magasabbak, a boltívek csúcsosak, az ablakok nagyobbak lettek, és megjelent a gótikus rózsaablakok őse is.

A román stílus végét a különböző építészeti elemek és újítások elterjedése jelentette. A csúcsos keresztboltozat segítségével óriási súly kerülhetett le az épület tartóoszlopairól, a támpillérek pedig a falakat tehermentesítették. Így a borongós és masszív román építményeket lassan felváltotta az égbe törő, óriási üvegablakokkal rendelkező bazilikák hosszú sora.

 

A kalandos középkor és a román építészeti irányzat remekműveiről lélegzetelállító, valódi féldrágakő berakású színezüst érmével emlékezünk meg. Az érmekülönlegesség felületét oxidációs eljárással kezelték, így részletes és tónusgazdag képet kaphatunk az érmén szereplő építészeti remekműről. Az érmébe ágyazott gyönyörű, narancsszínben pompázó achát természetes mintázata teszi igazán egyedivé az érmekülönlegességet.

 

 

 

Források:
https://www.khanacademy.org/humanities/medieval-world/latin-western-europe/romanesque1/a/a-beginners-guide-to-romanesque-architecture
https://www.thoughtco.com/romanesque-architecture-4134212
https://www.durhamworldheritagesite.com/architecture/romanesque
http://list25.com/25-inspiring-works-romanesque-architecture/

Képek forrása:
https://pixabay.com

 

Hivatalos forgalmazói logók