14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Múlt vasárnap elérkezett az adventi időszak és a karácsonyra való hangolódás. Vajon hogyan készültek fel az emberek régen az ünnepi időszakra? Napjaink adventi szokásai és hagyományai fiatalabbak, mint hinnénk: adventi koszorút alig több mint egy évszázada készítünk, és a legtöbb ehhez az időszakhoz kapcsolódó szokásunk is új eredetű. Az advent az ünnepre hangolódás, a készülődés és a különböző érdekes szokások körül forog. Olyan régi és új eredetű hagyományokat gyűjtöttünk most össze, amelyek évszázadok óta meghatározzák ezt a különleges időszakot.

 

Adventi népi hagyományok

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Adventi hagyományokMind minden ünnepi időszakhoz, az adventhez is számtalan babona, népszokás és természetesen varázslat is kapcsolódik. Szerelmi varázslásokból ekkor sem volt hiány, amire a különlegesen korai mise tökéletes alkalom volt.

Aki a hajnali misét megelőzően a harangkötélből három apró darabot leszakított, majd ezeket a hajában viselte, a farsangi időszakban máris házasságkötésre számíthatott. Az alföldi lányok, ugyancsak a hajnali mise előtt cukrot vagy egy kevés mézet ettek, hogy így „édesgessék” magukhoz kiszemeltjüket.

Szintén magyar hagyomány az úgynevezett rorate, vagyis a hajnali mise, amire advent minden egyes napján sor került. Azonban a mise előtt és annak ideje alatt fokozottan kellett vigyázni, hiszen a hiedelem szerint a boszorkányok ekkor állati alakot öltve jártak a falvakban.

 

Szentmisék és a böjt időszaka

Az adventi időszak kezdetét hagyomány volt harangszóval jelezni, de szokás volt az is, hogy a gyerekek a szentmise előtt énekszóval keltsék fel a falut, hogy senki se maradjon le a reggeli istentiszteletről. Az advent azonban nemcsak a meghitt énekszó, hanem a csönd és a böjt időszaka is. Az 1700-as évektől az egyház a karácsonyt megelőző időszakot is böjti időszakként tartotta számon, azonban ez sokkal enyhébb volt, mint a húsvét előtti nagyböjt. Egyes napokon a hús, a tejtermékek és különleges alkalmakkor a hal és a bor elhagyása a mai napig fennmaradt, például az ortodox hagyományokban.

 

A koszorú és az adventi naptár hódítása

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Adventi hagyományokAzt hihetnénk, hogy a legmeghatározóbb ünnepi hagyományaink egyben a legősibbek is, azonban ez nem minden esetben igaz. Az adventi koszorú alapját képező kör a pogány hiedelmek szerint megóv a gonosztól, és segít megvédeni otthonunkat az ártó szellemektől. A pogány hiedelem az évszázadok során feledésbe merült, és csak a 19. század elején került újra a köztudatba, amikor egy protestáns lelkész óriási csillárt készített fából, amelyen a karácsonyt megelőző ünnepi időszak minden napján egy újabb gyertyát gyújtott meg.

Ezen a koszorún még 24 gyertya állt, majd hamarosan kisebb fenyőkoszorúkra cserélték a nagyszabású adventi díszt. Az évek során a gyertyák száma négyre csökkent, a hagyományos koszorúra pedig három lila és egy rózsaszín gyertya kerül a négy adventi vasárnap jelképeként.

A legkisebbek kedvence, az adventi naptár is az új hagyományok táborát erősít, hiszen az első nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült. A minden napra jutó apró ajándékok, édességek és meglepetések könnyebbé teszik a kicsik számára a várakozás időszakát, és megédesítik az ünnep hónapját.

 

Minden kedves Olvasónknak békében, meghittségben gazdag adventi hangolódást kívánunk!

 

Források:
https://www.whychristmas.com/customs/advent.shtml
http://www.magyarkincsek.hu/hagyomanyok/advent/
https://mno.hu/eletmod/evszazados-adventi-hagyomanyok-1260652
http://www.korkep.sk/cikkek/kultura/2015/11/29/adventi-szokasok-hagyomanyok

Képek:
https://www.pexels.com/

Hivatalos forgalmazói logók