14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Rubens saját korában kiemelkedően sikeres festőnek bizonyult, akinek a műhelyéből számos híres alkotás került a kor legnagyobb egyházi és világi méltóságainak magánszobáiba. Számtalan freskója, oltárképe és portréfestménye mellett életének vége felé rendkívül jelentős politikai szerepet is betöltött, valamint szoros kapcsolatot ápolt a 17. század legbefolyásosabb uralkodóival is. Kortársai között is számos csodálója akadt, köztük a méltán híres Rembrandt. Munkásságához a későbbi évszázadokban is szívesen nyúltak vissza ihletért. Ő volt az egyetlen művész, akit két országban is lovaggá ütöttek jelentős diplomatikai szerepének hála, azonban a politikai pályáról végül mégis visszatért megszokott festői pályájára. Ismerje meg, hogyan! 

Rubens Siegenben született, a mai Németország területén, ahová kálvinista szülei vallásuk miatt menekültek, azonban közel egy évtized elmúltával újra el kellett hagyniuk otthonukat. Rubens édesapja viszonyt kezdett egy helyi nemes hölggyel, és miután bebörtönözték a házasságtörés miatt, a családnak végül sikerült visszamenekülnie Antwerpen városába.
 

Itália

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Paul RubensMár egészen fiatal korában világossá vált, hogy Rubens a festői pálya felé fordul, így amint befejezte tanulmányait, azonnal Olaszországba utazott, ahol a reneszánsz mesterek munkáit kezdte tanulmányozni. Elvarázsolta Tiziano és Tintoretto velencei munkássága, Rómában pedig megismerkedett Raffaello és Michelangelo örökségével.

Nem sok kellett hozzá, hogy tehetős patrónusra találjon Vincenzo Gonzaga, mantuai herceg személyében, aki portrékat rendelt az ifjú Rubenstől, majd Spanyolországba küldte a fiatal festőt, amelyet egy újabb olasz utazás követett. Ennek hatására a festő egyre több megrendelést kapott olasz nemesektől, ami a korban rendkívül szokatlan kegynek számított egy külföldi származású művész számára.

 

 

 

Antwerpen

Az 1608-as év végén Rubens édesanyja megbetegedett, a művész így azonnal hazaindult, viszont már túl későn érkezett Antwerpen városába. Édesanyja halála után nem sokkal udvari festővé nevezték ki. Alig egy évvel később megházasodott és még azt is megengedhette magának, hogy egy előkelő környéken vásároljon házat. Rubens műhelye már teljes fényében tündökölt, számtalan tanítványt és festőtanoncot foglalkoztatott a grandiózus művek, triptichonok és oltárképek munkálata.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - RubensAz időközben híressé vált művész leginkább a nagyszabású, vallási témájú alkotásokat kedvelte, és folyamatosan feszített munkatempóban dolgozott. Minden egyes nap hajnalban kelt és egészen délután 5 óráig műhelyében töltötte az időt, majd lovaglással fejezte be a napot. Munka után szívesen vette, ha klasszikus irodalmat olvastak fel neki, és lelkesen gyűjtötte az antik kincseket, érméket és szobrokat. Katolikus ember lévén naponta kétszer járt misére, és kedvelte a vallási, valamint bibliai témákat feldolgozó műveket.

 

Nemzetközi hírnév és diplomáciai kapcsolatok

Az 1620-as évektől Rubens Párizsban dolgozott a francia anyakirálynő, Medici Mária számára, de megrendelői között volt maga a francia és spanyol király, valamint a walesi herceg, a későbbi I. Károly angol király is. Utazásai közben a spanyol és az angol udvarban is jelentős diplomáciai feladatokat látott el, amelyért két lovagi címet is kiérdemelt. Antwerpenben ebben az időszakban felütötte fejét a pestis, amely elől Rubens családjával együtt Brüsszelbe menekült, hazatérésük után nem sokkal azonban a festő felesége, Isabella elhunyt.

 

Utolsó évek és a vidéki élet

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Paul RubensA megpróbáltatásokat mindaddig békésen kezelő, sztoikus látásmódjáról ismert művész teljesen összetört felesége elvesztése után, és előbb a munkába temetkezett, majd diplomáciai pályájának lezárása után hazatért gyermekeihez.

Az 1630-as évben, több mint 53 évesen a művész újraházasodott: egy helyi kereskedő fiatal lányát vette feleségül, akivel öt közös gyermekük született. Rubens életének utolsó éveiben vidékre költözött családjával, és egyre több tájképet festett saját örömére, valamint számos műalkotás született feleségéről és gyermekeiről is.

Rubens szakmai zsenialitása nemcsak a 17. századi festészet szerelmeseit nyűgözi le, hanem a mai korban is óriási népszerűségnek örvend a klasszikus művészetek kedvelői között. A festményein szereplő alakok dinamikus kompozíciója, a műveiben megjelenő reneszánsz idealizálás és a kivételes ecsetkezeléssel kivitelezett dinamikus alakok kombinálva a realizmus eszményével minden alkalommal képesek elvarázsolni a csodálót.

 

Ha Önt is elbűvöli a művész munkássága, figyelmébe ajánljuk Rubens egyik gyönyörű festményét megörökítő érménket, amelyet Swarovski kristályok és arany applikáció díszít.

 

Források:
https://www.biography.com/people/peter-paul-rubens-9466127
http://biography.yourdictionary.com/rubens
https://www.nationalgallery.org.uk/artists/peter-paul-rubens
https://www.peterpaulrubens.org/biography.html
https://www.britannica.com/biography/Peter-Paul-Rubens

Képek:
https://www.wikiart.org/en/peter-paul-rubens

Hivatalos forgalmazói logók