attila-top-banner-utolso

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Marco Polo neve már önmagában is egyfajta misztikumot és kalandot idéz mindenki képzeletében. Az olasz felfedező az egyik legismertebb alakja a világtörténelemnek, akinek útjai a keleti világba vezettek, és nem mindennapi történetei évszázadokkal később is lenyűgözik az embereket.

A világhírű kalandor utazása a 13. században kezdődött, amikor édesapjával és nagybátyjával, Niccolò és Maffeo Poloval, 1271-ben üzleti útra indultak a keleti kereskedelmi útvonalak mentén.

Marco Polo mindössze 17 éves volt, amikor neki vágott a hosszú és veszélyes utazásnak, amely során átkelték a Földközi-tenger keleti részét, és Perzsián keresztül eljutottak Kínába.

marco_polo_arriving_at_hormuzAz út során olyan helyeket fedeztek fel és olyan tapasztalatokat gyűjtöttek, amelyek addig az európaiak számára rejtélyesek voltak. Kis-Ázsiától Kínáig tartó útjuk Örményországon és Grúzián át, majd Bagdadon keresztül vezetett, amíg eljutottak a Hormusz-szigetig, ahonnan szárazföldön folytatták útjukat. Iránon keresztül északnak vették az irányt, végül a három éven át tartozó utazás után megérkeztek Kubiláj kán nyári palotájához. Az ifjú Marco Polo felajánlotta szolgálatát a nagykánnak, ezt követően adminisztratív feladatokat kapott, később pedig tisztviselőként bejárta az országot. A Polo család közel húsz évet töltött a Távol-Keleten, amikor a hazatérés mellett döntöttek, ugyanakkor csak 1295-ben érkeztek meg Velencébe, huszonnégy év távollét után.

Marco Polo a Kínában töltött évek alatt számtalan különlegességet fedezett fel, melyekkel addig nem találkozott. A mongol kultúra gazdagságában lenyűgözte például a had- és államszervezet, a birodalmi út- és futár hálózat, a papírpénz és olyan vívmányok, mint a selyemgyártás.

Kalandozása során olyan egzotikus helyeket is megjárt, mint a mai Irán, Afganisztán és India, melyekről „A világ leírása, avagy Marco Polo utazásai” című emlékiratában is beszámolt.

A hihetetlennek tűnő útleírása Európa egyik legnépszerűbb műve volt, ugyanakkor rövid időn belül a nagyközönség átnevezte "Az Egymillió”-ra, utalva arra, hogy valószínűleg egymillió hazugság szerepelt a könyvben. Ugyanakkor az ő történetei inspirálták a későbbi felfedezőket és kereskedőket arra, hogy kihasználják a keleti kereskedelmi útvonalakat.

untitled-1

Összességében Marco Polo élete és felfedezései sokakat egy lenyűgöző utazásra invitáltak, amely által betekintést nyerhettek a 13. századi keleti világ rejtélyeibe és gazdagságába.

Kalandjai, melyekkel nagy hatással volt az európai földrajztudományra nemcsak a térképeket gazdagították, hanem új lehetőségeket nyitottak, megteremtve a kapcsolatot a nyugati és keleti kultúrák között.

Továbbá az irodalomra és a világtörténelemre is hatást gyakorolt ugyanis, olyan találmányok útját biztosította Ázsiából Európába, mint például a papír, a puskapor, a porcelán és a selyem. Emellett az iránytű elterjedése is az ő nevéhez kötődik, mellyel rengeteg felfedezőnek és utazónak segített elérni az úticélját.

Hivatalos forgalmazói logók