14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Ha Ön érmegyűjtő, előfordulhat, hogy hallotta már az "érmebesorolás" kifejezést, de mit is jelent ez pontosan? Az érme osztályozása az érme állapotának megállapítása, a kopás és sérülés mértéke alapján. Az érme minősége jelentős hatással lehet az értékére, ezért az érmék minőségi besorolásának megértése elengedhetetlen a komoly gyűjtők számára. Ebben a cikkben megvitatjuk az alapjait, és azt, hogy ez hogyan befolyásolhatja gyűjteménye értékét.

 

Az érmeosztályozás alapjai

Az érmék osztályozása általában 70 pontos skálán történik. A 70-es a tökéletes érme, kopás vagy sérülés jelei nélkül. Az érméket professzionális osztályozási szolgáltatások, például a Professional Coin Grading Service (PCGS) vagy a Numismatic Guaranty Corporation (NGC) osztályozzák, amelyek a numizmatikai közösségben széles körben elfogadott osztályozási szabványokat állapítottak meg. Ezek az osztályozási szolgáltatások a vizuális ellenőrzés, nagyítás és egyéb eszközök kombinációját használják az érmék osztályozásához.

 

Az osztályozási skála általában a következő fokozatokat tartalmazza, a legmagasabbtól a legalacsonyabbig:

 

  • Verdei állapot (MS) 70: Tökéletes érme a kopás vagy sérülés látható jelei nélkül.
  • Verdei állapot (MS) 60-69: Az ebbe a tartományba tartozó érméken lehetnek kisebb hibák, például minimális felületi karcolások.
  • Majdnem Érintetlen (AU) 50-59-ről: Ezeknek az érméknek a minták csúcspontjai enyhén kopottak, de eredeti részletük nagy része érintetlen.
  • Rendkívül szép (EF) 40-49: Ezek az érmék jobban kopottak, mint az AU-érmék, és a mintán látható kopásnyomok lehetnek.
  • Nagyon szép (VF) 20-39: Ezek az érmék mérsékelten vagy erősen kopottak, és jelentős kopásnyomok lehetnek a mintán.
  • Szép (F) 10-19: Ezek az érmék jelentős mértékben kopottak, és nagyon kevés részlet maradt rajtuk.
  • Nagyon jó (VG) 5-9: Ezek az érmék nagymértékben kopottak, és előfordulhat, hogy csak a fő designelemek láthatók.
  • Jó (G) 3-4: Ezek az érmék erősen kopottak és alig felismerhetők.
  • Elfogadható (FR) 2: Ezeken az érméken szinte semmi részlet nem maradt meg, és előfordulhat, hogy hiányoznak a rajzolat egyes részei.
  • Gyenge (PR) 1: Ezek az érmék erősen kopottak, és csak az érme típusa alapján lehet azonosítani őket.

 

Az érmeosztályozást befolyásoló tényezők

Számos tényező befolyásolhatja az érme minőségét, beleértve a kopást, sérülést, tisztítás okozta elváltozásokat, oxidálódást vagy egyéb felületen megjelenő elváltozást. A kopás természetes módon az érme életútja során következik be. Sérülések keletkezhetnek helytelen kezelés vagy baleset miatt is, például karcolások, horpadások. A tisztítás az érme minőségét is befolyásolhatja, mivel a nem megfelelő tisztítási módszerek károsíthatják az érme felületét. Az érmék külsejének megváltozása természetes folyamat, amely akkor következik be, amikor az érmét idővel levegő éri, és tovább erősítheti annak karakterét és szépségét, ez a jelenség például a patina.

 

Hogyan befolyásolja az érmebesorolás az értéket

Az érme minősége jelentős hatással lehet az értékére. A magasabb minőségű érmék általában értékesebbek, mint az alacsonyabb minőségűek, és az értékkülönbség jelentős lehet. Például egy MS-70 besorolású érme több száz vagy akár több ezer dollárt is érhet, míg az MS-60-as besorolású ugyanazon érme lényegesen kevesebbet érhet. A gyűjtők jellemzően a magasabb minőségű érméket részesítik előnyben, és hajlandók többet fizetni értük.

 

Összegzés

Az érmék besorolása az érmegyűjtés alapvető szempontja, mivel jelentősen befolyásolhatja gyűjteménye értékét. Ha szeretné megőrizni érméi, érmei állapotát, olvassa el ezt a cikkünket, ahol bemutatjuk az érmevédelem több módszerét.

Hivatalos forgalmazói logók