Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Augusztus 20. hazánk nemzeti ünnepe, amely alkalmából az államalapításra és az államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk. A nap a magyar katolikus egyházban is kiemelt figyelmet élvez, ugyanis ez Magyarország fővédőszentjének, Szűz Máriának a tiszteletére tartott főünnep is. Legújabb blogbejegyzésünkben a numizmatikához kapcsolódván István király legelső pénzérméjét, a Lancea Regist ismerheti meg. Tartson velünk!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Szent István lovasszobraIstván király különleges helyet foglal el uralkodóink között, ugyanis ő volt az utolsó magyar fejedelem és egyben az első magyar király. A keresztény magyar állam megteremtőjeként és a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartjuk számon. Királyként feltehetően 1000. december végétől 1038. augusztus 15-ig uralkodott. Törvényeit két törvénykönyvben foglalta össze, melyekben a magántulajdon védelméről, az egyházszervezésről és a bűnösök büntetéséről fogalmazott meg részben frank mintára, részben pedig önálló jogalkotásként rendelkezéseket.

Ahogyan István uralkodásával Magyarország kezdett betagozódni a nyugat-európai, keresztény kultúrkörbe, az ottani szokásokat, jogrendszert és a pénzverést is átvette. A pénzverés az egyik legfontosabb királyi felségjog volt a középkorban, amelynek kiadását kezdetben nem is gazdasági szükségszerűség indokolta, hanem az a tény, hogy a saját pénz a szuverén királyság jelképe volt.

A koronázás után I. István is gyakorolni kezdte a királyi felségjogokat, így érméket is veretett. A magyar numizmatika 1968-ig István STEPHANUS REX feliratú ezüst dénárját tartotta az első magyar pénzérmének. Az 1968-as év azonban nem várt fordulatot hozott a hazai numizmatika történetében, ugyanis a Baranya megyei Nagyharsány község melletti kőbányában földmunkák közepette a buldózer összetört egy cserépedényt, amelynek darabjai közül ékszerek és pénzek láttak napvilágot.

A pénzek egy része bizánci, német és cseh veret volt, azonban a lelet tartalmazott ezeken kívül 40 darabot egy addig ismeretlen pénzből is. Ezek átlagsúlya 1,2 gramm, átmérőjük 23 mm körül alakult. Az érme előlapjának központi motívuma a lándzsa, ami a királyi méltóság egyik jelvénye volt. A külső körben a LANCEA REGIS (a király lándzsája) körirat olvasható, a belső körben pedig egy jobbról benyúló kar zászlós lándzsát tart. A hátlapon a külső körben a REGIA CIVITAS (királyi város) körirat, a belső körben pedig egy karoling templom különös módon átformált ábrázolása elevenedik meg, a tető és a lépcsősor között, az oszlopsor helyén a köriratra visszautaló RECI felirattal.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az eredeti Lancea Regis dénár képe

A felfedezés kapcsán kutatás indult, ami egyértelműen megállapította, hogy a körirat és az előlap lándzsa ábrázolása csakis I. István hatalmi jelvénye lehetett. Ugyancsak István mellett szól a hátlapon megjelenő karoling templomábrázolás, ugyanis ez a király más pénzein, valamint utódai veretein is fellelhető. A templom arra is utal, hogy Szent István térítette meg a pogány magyarságot, illetve ő kezdte meg a magyar egyházszervezet kiépítését.

A nagyharsányi felfedezés új fejezetet nyitott a magyar numizmatikában, hiszen alapjaiban változtatta meg a magyar pénzverés kezdetéről vallott felfogásunkat.


Büszkén mutatjuk be a legendás ezüst érme replikáját, amely a legkiválóbb verdei minőségnek köszönhetően a legapróbb részletekig valósághűen örökíti meg az eredeti pénzérme egyedülálló motívumvilágát!

Kedvező ajánlatunk keretében korlátozott ideig 2000 Ft kedvezménnyel, mindössze 4 990 Ft-ért rendelheti meg a rendkívüli színtiszta ezüsttel bevont replikát.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Lancea Regis emlékérem

Tovább a kedvező ajánlathoz >>

 

 

  

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lancea_Regis_d%C3%A9n%C3%A1r
https://penztortenet.blog.hu/2013/07/10/lancea_regis_az_elso_magyar_penzerme
https://www.magyarkurir.hu/kultura/szent-istvan-kiraly-magyarorszag-fovedoszentje 

Képek:
Wikipedia.hu

 

Hivatalos forgalmazói logók