970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A Spencer család negyedik gyermeke, Károly walesi herceg felesége, Vilmos és Harry hercegek édesanyja, környezetvédő és humanitárius aktivista, nemzetközi stílusikon, a 20. század egyik legbefolyásosabb személyisége. A fentiek közül bármellyel is jellemezzük, vitathatatlan, hogy Diana walesi hercegné élete és viharos kapcsolata a királyi családdal a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt. A „szívek hercegnője” júliusban töltötte volna be 60. életévét – ebből az alkalomból emlékezünk rá. Ismerjen meg 5+1 kevésbé ismert tényt a hercegné életéből!


1. Diana, a nemesi sarj

Diana nem házasság révén került a brit arisztokráciába, már a születése óta kék vér folyt az ereiben. 1961. július 1-jén látta meg a napvilágot a Park House-ban, Sandringhamben, Norfolkban John Spencer, Althorp vikomt és Frances Spencer, Althorp vikomtné gyermekeként. A Spencer család több generáción keresztül szoros kapcsolatban állt a brit királyi családdal. Diana nagyanyjai, Cynthia Spencer grófnő és Ruth Roche, Fermoy bárónő is Erzsébet anyakirálynő udvarhölgyeiként szolgáltak.

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - Diana, a szívek hercegnője

Lady Diana 1963-ban (Forrás: Getty Images)

2. Táncos karrier

Mint minden más gyermeknek, Dianának is voltak nagy álmai és ambíciói. Kiváló zongorista volt, úszásban és búvárkodásban is jeleskedett, valamint balett- és sztepptáncot tanult. Fiatal korától kezdve mindig arról álmodozott, hogy príma balerina lesz.

A táncos karrier útjába a termete állt, ugyanis 178 cm magasra nőtt, így fel kellett hagynia a profi tánccal. Ami az akadémiai tanulmányokat illeti, Diana kifejezetten rossz tanuló volt. 16 évesen ott is hagyta az iskolát, majd magántanulóként élt Svájcban, mielőtt Károllyal találkozott. Az egykori hercegné abban is különcnek számított, hogy ő volt a királyi család első tagja, akinek volt fizetett polgári állása: többek között nővérénél és barátnőinél takarított, összejöveteleken hostesskedett, később pedig egy óvodában dolgozott kisegítőként.

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - Diana, a szívek hercegnője

Lady Diana óvodai kisegítőként (Forrás: Getty Images)

3. A második kiszemelt

Bár furcsának tűnhet, Diana a nővérének, Lady Sarah Spencernek köszönheti, hogy egyáltalán megismerkedett Károllyal, ugyanis 1977-es találkozásuk idején ő még a nővéréhez érkezett látogatóba a Spencer-házba.

Viszonylag hamar világossá vált, hogy az idősebb Spencer lány nem táplált gyengéd érzelmeket a trónörökös iránt, mert egyszer úgy nyilatkozott Károlyról a sajtóban, hogy akkor se menne hozzá, ha az „egy kukásember vagy Anglia királya” lenne. 1980-ban a herceg már Diana felé közeledett romantikusan, aki ekkor még mindig csak 18 éves volt.

 

4. „Akármit is jelentsen a szerelem…”

Károly herceg mindössze 13 találkozás után kérte meg a még mindig roppant fiatal és párkapcsolatok terén tapasztalatlan Diana kezét, aki végtelenül szerelmes volt a 32 éves hercegbe.

Álmait a hivatalos eljegyzésük utáni elhíresült interjú törte össze, amikor arra a kérdésre, hogy szerelmesek-e egymásba, Károly sután csak annyit felelt, hogy „akármit is jelentsen a szerelem…”.

Végül 1981. július 29-én – 750 millió néző szeme láttára – megtartották a várva várt esküvőt.

Diana esküvői ruhája valóban hercegnéhez és leendő királynéhoz méltó viselet volt: krémszínű selyemtaftból készült széles puffos ujjakkal, fodrokkal, nagy szoknyával, antik csipkével (amely még I. Mária királynőé volt), flitterekkel és tízezer darab kézzel felvarrt valódi gyönggyel díszítve. Diana azt kérte, hogy tervezzék meg számára a valaha volt leghosszabb (7 és fél méter) uszályt, amit meg is kapott.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Diana, a szívek hercegnője
Diana és Károly az esküvői hintóban 1981-ben (Forrás: Getty Images)

5. Végzetes útja Párizsban

Kevés emberrel találkozhatunk, aki ne ismerné a méltán népszerű hercegné tragikus halálának történetét. Az 1997-es nyár nagy részét Diana szeretőjével, Dodi Al-Fayeddel töltötte Dél-Franciaországban, ahonnan – augusztus 30-án – Párizsba utaztak. Az Alma rakpart aluljárójában balesetet szenvedtek, a hercegné a kórházba szállítás után, augusztus 31-én életét vesztette.

Összeesküvés-elméletek sorozata kering arról, hogy Diana balesetét megrendezték, és valójában a brit titkosszolgálat áll a gyilkosság mögött. Sőt, egyesek azt feltételezik, hogy maga a királynő áll a háttérben. Mindezekre semmilyen bizonyíték nincs, annyi azonban bizonyos, hogy a hercegné halálát nagyon szerencsétlen események sorozata okozta: nem volt bekötve a biztonsági öve, és végzetes érszakadást szenvedett.

 Magyar Éremkibocsátó ft. - Diana, a szívek hercegnője

Virágtenger a Kensington-palota előtt a hercegné emlékére (Forrás: Wikipedia.hu)

 

+1. A hercegné Budapesten

A volt szocialista blokk országai közül elsőként Magyarországot kereste fel a walesi hercegi pár. 1990-ben látogatott el Diana hercegné és Károly herceg Budapestre. Ekkor a Vásárcsarnokban és a Halászbástyánál is vendégül látták őket, majd megnéztek egy darabot a Vígszínházban, és még a Nemzetközi Pető Intézetbe is ellátogattak.

Az akkor még csak ideiglenes köztársasági elnök, Göncz Árpád fogadta őket, aki elegánsan oldotta meg a pár reptéri fogadásán az esetleges protokollbéli hiányosságait. Azt mondta Károly hercegnek, hogy "az Ön családja ezer éve csinálja ezt, én három napja".

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - Diana, a szívek hercegője

A hercegi pár Budapesten (Forrás: Hvg.hu)

 

Diana hercegnő emléke mind a mai napig élénken él a világ szívében. Páratlan személye emlékére hamarosan Társaságunk egy forradalmi kibocsátással jelentkezik, amely minden ízében tökéletes módot kínál majd a méltó megemlékezésre.

További hírekért kísérje figyelemmel blogunkat és közösségi oldalainkat!

Források:
https://www.britannica.com/biography/Diana-princess-of-Wales
https://magyarnemzet.hu/sztarvilag/igy-elhette-volna-tul-diana-hercegno-a-tragikus-autobalesetet-9535166/
https://www.origo.hu/nagyvilag/20180315-orult-osszeeskuveselmeletek-vagy-tenyek-diana-hercegno-halalarol.html
https://mult-kor.hu/ket-evtized-utan-is-sszeeskuveselmeletek-sora-foglalkozik-diana-hercegno-halalaval-20200831

 

 

Hivatalos forgalmazói logók