Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Tudja Ön, hogy melyik a világon a legértékesebb, és melyik a legkevésbé értékes valuta? Ismeri az egyes pénzek eredetét, vagy hallott már arról, hogy melyik pénz megjelenése váltotta ki a legnagyobb felháborodást az emberek között? Tudja-e, hogy mennyibe került egy fillér előállítása? Olvasson tovább, nyerjen izgalmas betekintést a világ pénznemeinek titkos világába!

Sokan úgy vélik, hogy az ember a pénz megszállottja. A modern világban számos esetben a pénz határozza meg a munkánkat, a szórakozásunkat, de még a barátainkkal és családtagjainkkal való kapcsolatunkat is. Van, hogy a túlélésünk függ tőle, és míg egyesek dúsgazdagok, másoknak az aprópénz is nagy értéket jelent.

Egyes nézetek szerint a pénzről folytatott viták aggodalmat és stresszt okozhatnak; egy egyetemi tanulmány szerint a pénzről szóló eltérő nézetek a válások első számú előjelei. Másfelől azonban vitathatatlan, hogy a pénzérmék és bankjegyek által más kultúrákba is bepillantást nyerhetünk. A külföldi valuták megismerése által ráláthatunk, hogy milyen emberek élnek az országban, ahol az adott valutát használják. Íme 10 szórakoztató, érdekes, és néha szinte hihetetlen tény a külföldi fizetőeszközökről.

1. Aki a legtöbb pénzről visszaköszön

Erzsébet királynő 1926. április 21-én született Londonban és 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója. A királynő nemcsak Anglia felett, hanem a pénzeken is uralkodik: a legtöbb valután szereplő személy Guinness-rekordját ugyanis ő tartja, mivel legalább 35 ország pénzén szerepel. Őt láthatjuk többek között Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland hivatalos fizetőeszközein is.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - II. Erzsébet bankjegyen

Forrás: erdekesvilag.hu

2. Mocskos pénz

A készpénz melegágya a baktériumoknak és ezáltal a különféle betegségeknek. A kutatások szerint a papírpénz és az érmék egyaránt terjeszthetik a Staph-fertőzést okozó baktériumokat, az E. coli baktériumot, a szalmonellát, az influenzát és még sok minden mást is.

De gondolta volna például, hogy valószínűleg az Ön pénzén is van kokain? Az amerikai és kanadai bankjegyek közel 90%-a, a brit fontbankjegyek 99,9%-a, a spanyol eurók 94%-a tartalmaz nyomokban kokaint. A kokain használók összecsavarják a pénzt és így szívják az orrukba a drogot. Érdekes módon a kínai és japán bankjegyeknél sokkal alacsonyabb a kokainszennyezettség aránya.

3. Értéktelen magyar bankjegyek

1946-ban a hiperinfláció hatásaitól szenvedő Magyarország 100 kvintillió, azaz 100 millió milliárd pengő értékű bankjegyet adott ki. Ez felfoghatatlan névértéke ellenére szinte értéktelen volt, ma pedig már gyűjtői darabként funkcionál.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A világ valutái

Forrás: mek.oszk.hu

4. Veszteséges pénz

Az amerikai fillérek készítése veszteséges. Előállításuk szó szerint többe kerül, mint amennyit érnek a pénzpiacon. 2017-ben az amerikai pénzverdének körülbelül 1,8 centbe került egy penny előállítása és szállítása. Összességében így a penny-k aztán 69 millió dollár veszteséget termeltek a névértékükhöz képest.


5. A világ legrégebbi pénze

A brit font sterling a legrégebbi, még használatban lévő valuta, amely az angolszász időkből származik. Mielőtt 1816-ban bevezették a guinea-t, a kereskedők számára fontban, az úriemberek számára pedig guinea-ben volt szokás fizetni.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A világ valutái

Forrás: theall-countries.com

6. A pénz nem vegán?

A legtöbb bankjegy valójában pamutból készül, ami megcáfolja azt a mondást, hogy a pénz nem nő a fán. Selymet és bőrt is használtak már a pénz alapanyagául, de mostanában divatosak a polimer bankjegyek is, amelyek tartósabbak és nehezebben hamisíthatók, viszont nem vegánok.

Kanadától Paraguay-on át Vietnamig számos ország bevezette már a polimer bankjegyet, amelyek kis mennyiségben tartalmaznak faggyút, ami egy állati zsírból készült anyag. Világszerte legalább 24 ország használ faggyúból készült fizetőeszközt, ami így biztosan nem vegán.


7. A gyerekek kedvenc pénze

A popkultúra szerelmeseinek új kedvenc úti célja lehet az aprócska csendes-óceáni Niue-sziget, amelynek pénzneme az új-zélandi dollár. Ezen a helyen ugyanis minden évben speciális emlékérmeket bocsátanak ki, amelyeken Disney-hercegnők, Star Wars-figurák, Pokémonok és más rajongói kedvencek szerepelnek.


8. Kriptovaluta, a nem kézzel fogható pénz

Tagadhatatlan: ez ma már valóban egy digitális világ. Közgazdászok becslése szerint napjainkban a világ valutáinak mindössze 8%-a fizikai pénz, a többi mind online bankszámlákon tárolódik, és valószínűleg sosem manifesztálódik kézzel fogható formában.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Digitális pénz / A világ valutái

Forrás: bloomberg.com

9. Titkos üzenetek

Az összeesküvés-elméletek hívei imádni fogják ezt az érdekességet: az Egyesült Államok bankjegyeinek különböző módon történő hajtogatása számos rejtett üzenetet tárhat fel, köztük a Ne bízz senkiben, az Istenben bízunk vagy éppen Az ellenállás hiábavaló mondatokat.


10. Az első pénz repült

A világ első bankjegyeit - melyek Kínából származtak - "repülő pénznek" nevezték, mert a szél nagyon könnyen fel tudta kapni őket. Vélhetően selyemből vagy ehhez hasonló könnyű anyagból készültek.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A világ valutái

Forrás: silk-road.com

50 érme 5 kontinensről, a világ 50 országából!

Ha Önt is elvarázsolja a pénzek színes, megunhatatlan világa, akkor örömmel ajánljuk figyelmébe A világ valutái érme szettet, amely 50 érmét tartalmaz 50 különböző országból, a világ minden tájáról! Az érméket egy erre a célra szolgáló erszényben kézbesítjük, így személyesen Ön, saját kezével illesztheti azokat az angol nyelven szerkesztett album megfelelő tároló rekeszébe.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A világ valutái érme szett

Ne habozzon, rendelje meg kedvező áron, mindössze 24 900 Ft-ért (+990 Ft csomagolási és postaköltség) az 5 kontinens 50 országának 50 lenyűgözően színes és izgalmas érméjét!

Hivatalos forgalmazói logók