Az Egyesült Államokban évente, május 1-én ünneplik a törvény napját (Law Day). Mielőtt Dwight D. Eisenhower elnök törvénynapnak nyilvánította, májusnapként volt ismert. Ezen a napon emlékeztek meg a munkavállalók küzdelmeire a jobb bérekért és munkakörülményekért folytatott harcban. A törvénynap eredetileg az elnök jogi tanácsadójától származik, aki korábban az Amerikai Ügyvédi Kamara elnökeként is szolgált. Ismerje meg a Law Day történetét!

Eisenhower 1958-ban május 1-ét törvénynapnak kiáltotta ki, azonban a közjogi rendszerbe 1961-ben lett beiktatva. Azóta az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri a törvény napját, melynek célja, hogy népszerűsítse a törvény szerepét az ország alapításában és ismertesse annak fontosságát a társadalom számára.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Law Day

36 U.S.C. § 113 states, in part: 

Law Day, U.S.A., is a special day of celebration by the people of the United States—

(1) in appreciation of their liberties and the reaffirmation of their loyalty to the United States and of their rededication to the ideals of equality and justice under law in their relations with each other and with other countries; and

(2) for the cultivation of the respect for law that is so vital to the democratic way of life.

 

A „Law Day” társadalmi jelentősége

Számos amerikai jogi oktatási intézmény, például a Florida Law Related Education Association és a New York State Bar Association is használja a törvény napját, mint oktatási eszközt a hallgatói számára. Ehhez kapcsolódóan az Amerikai Ügyvédi Kamara évente kijelöl egy témát, hogy körbejárjon egy joggal vagy jogrendszerrel kapcsolatos fontos kérdést. A 2014-es téma az amerikai demokrácia és a jogállamiság volt: miért számít minden szavazat. A téma tükrözi a szavazati jogok, az urnák hozzáférhetőségének és a választói elkötelezettség fontosságát. Számos amerikai jogi oktatási intézmény, például a Florida Law Related Education Association és a New York State Bar Association is használja a törvény napját, mint oktatási eszközt a hallgatói számára.

Hogyan is zajlik a szavazás és milyen formában lehet voksolni az USA-ban?

A szavazáshoz minden 18 év feletti állampolgárnak joga van. A választójegyzékbe kerüléshez előzetes regisztráció szükséges, ennek szabályai államonként változnak.

A szavazat leadásának több formája is ismert Az Amerikai Egyesült Államokban:

  • Magyar Éremkibocsátó Kft. - Law DayMailing voting – Az állam postai úton küld egy szavazólapot, melyet ugyanígy tudnak visszaküldeni a szavazók.
  • Absentee ballot – Az állampolgár nem november 3-án, hanem előtte akár 2-4-6 héttel, személyesen leadhatja a szavazatát. Ez államonként változó és néhol indoklás is szükséges a folyamathoz.
  • November 3. Hivatalos szavazatleadási nap.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az Amerikai Egyesült Államok valójában 50 állam szövetsége (és a főváros, Washington DC). Arról, hogy ki legyen az amerikai elnök, az egyes államok döntenek, vagyis az elektorok, akikre a választók leadják a voksukat. A választók valójában arról szavaznak, hogy a saját államuk melyik jelöltet támogassa. Általában, minél nagyobb népessége van egy adott államnak annál több elektori szavazat áll rendelkezésükre. A legkisebb népességgel rendelkező államoknak mindössze 3 elektori szavazat jut, míg a legnépesebb államnak, California-nak 55 elektori szavazata van. Összesen 538 elektori szavazaton osztoznak az elnökjelöltek, és az lesz a győztes, aki ennek több mint felét, azaz legalább 270 szavazatot megszerez.

Szerezze meg az Elnöki dollárokat!

Ha Ön érdeklődik az amerikai történelem és jogrendszer iránt, szeretnénk a szíves figyelmébe ajánlani az Elnöki dollárok gyűjteményt, mely hűen őrzi az amerikai történelem legmeghatározóbb személyeinek emlékét. A sorozat gyűjtése során megismerheti az USA államfőinek rejtélyes életét, miközben átfogó tudást szerez az amerikai történelem legfontosabb mérföldköveiről. Váljon az amerikai történelem szakértőjévé a színarany bevonatú érmék megrendelésével!

A gyűjtemény minden érméjét egy elnök portréja díszíti, így a kollekció gyűjtése során megszerezheti a törvénynap atyja, Dwight D. Eisenhower elnök színarannyal bevont hivatalos amerikai dollárját továbbá ajándékba küldjük Önnek Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első oldalát magyar fordítással:

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Elnöki dollárok gyűjtemény

További tájékoztatásért és megrendelése elküldéséhez kattintson ide >>