14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Az Egyesült Államokban évente, május 1-én ünneplik a törvény napját. (Law Day) Mielőtt Dwight D. Eisenhower elnök törvénynapnak nyilvánította, májusnapként volt ismert. Ezen a napon emlékeztek meg a munkavállalók küzdelmeire a jobb bérekért és munkakörülményekért folytatott harcban. A törvénynap eredetileg az elnök jogi tanácsadójától származik, aki korábban az Amerikai Ügyvédi Kamara elnökeként is szolgált.

Eisenhower 1958-ban május 1-ét törvénynapnak kiáltotta ki, azonban a közjogi rendszerbe 1961-ben lett beiktatva. Azóta az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri a törvény napját, melynek célja, hogy népszerűsítse a törvény szerepét az ország alapításában és ismertesse annak fontosságát a társadalom számára.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Law Day

36 U.S.C. § 113 states, in part: 

Law Day, U.S.A., is a special day of celebration by the people of the United States—

(1) in appreciation of their liberties and the reaffirmation of their loyalty to the United States and of their rededication to the ideals of equality and justice under law in their relations with each other and with other countries; and

(2) for the cultivation of the respect for law that is so vital to the democratic way of life.

 A „Law Day” társadalmi jelentősége

Számos amerikai jogi oktatási intézmény, például a Florida Law Related Education Association és a New York State Bar Association is használja a törvény napját, mint oktatási eszközt a hallgatói számára. Ehhez kapcsolódóan az Amerikai Ügyvédi Kamara évente kijelöl egy témát, hogy körbejárjon egy joggal vagy jogrendszerrel kapcsolatos fontos kérdést. 2022-ben a „Law Day” témája: „Egy tökéletesebb Unió felé: Alkotmány a változások idején”. A törvény napja kiváló lehetőség a jog szerepének elmélyítésére a társadalom számára is, így szerte az országban több lehetőség kínálkozik ezen a napon előadások meghallgatására, mind személyesen, mind online.


Az amerikai Alkotmány egy erőteljes dokumentum, hiszen nemcsak a kormány berendezkedését vázolja fel, hanem hatalmat delegál, jogokat fogalmaz meg, és változtatási mechanizmusokat kínál, mely sosem tökéletes és nem is mindig elég aprólékos, melyre az amerikai nemzet történelme a bizonyíték. Jogszabályok, bírósági határozatok, módosítások, jogászok és az amerikai emberek generációkon át próbáltak a „tökéletesebb Unióhoz” közelebb kerülni az Alkotmány segítségével.

Ha felkeltette érdeklődését a 2022-es törvény nap témája, lehetősége van regisztrálni és angol nyelvű előadásokat meghallgatni ide kattintva: Law Day (americanbar.org)

Elnöki dollárok

Ha Ön érdeklődik az amerikai történelem és jogrendszer iránt, szeretnénk a szíves figyelmébe ajánlani az Elnöki dollárok kollekciót, mely hűen őrzi az amerikai történelem legmeghatározóbb személyeinek emlékét. A sorozat gyűjtése során megismerheti az USA államfőinek rejtélyes életét, miközben átfogó tudást szerez az amerikai történelem legfontosabb mérföldköveiről. Váljon az amerikai történelem szakértőjévé a színarany bevonatú érmék megrendelésével!

A gyűjtemény minden érméjét egy elnök portréja díszíti, így a kollekció gyűjtése során megszerezheti a törvénynap atyja, Dwight D. Eisenhower elnök színarannyal bevont hivatalos amerikai dollárját, továbbá ajándékba küldjük Önnek Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első oldalát magyar fordítással!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Elnöki dollárok gyűjtemény

További tájékoztatásért és megrendelése elküldéséhez kattintson ide >>

 

 

Hivatalos forgalmazói logók