970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Lehet, hogy észre sem vesszük, hogy egész életünket átszövik a Júdás-történet különböző változatai? “Ezüstben játszik, mint a júdáspénz rakta ág.”, “Ezüstös, akár az érmek, melyekért Jézust halálba vesztegették.” Vagy “árulkodó Júdás, nem kapsz piros tojást!”. A tavasz beköszöntével, a húsvéti ünnepkör idején előkerülnek ezek a metaforák, utalások és a csúfolódó gyermekmondóka. Eredjünk együtt nyomába a júdáspénz történetének, és derítsük ki, hogy miért nem téved az, aki azt mondja: “úton-útfélen ott csillog a júdáspénz, ezüstösen hajladozik a szélben.”

Iskarióti Júdás

Az ember, akit egyszerűen úgy szokás nevezni: az Áruló. Ő az elindítója az első keresztény közösség bomlásának. Ennek ellenére, személyéről keveset tudunk. A karióti Júdás vagy Júdás Iskáriótes Jézus 12 tanítványának egyike volt.

Jézus árulójaként híresült el, hiszen a Biblia szerint ő árulta el 30 ezüstért. Az evangéliumok szerint Júda déli részéről származott, az egyetlen Júda-törzsbeli apostol volt, az iskarióti Simon fia.

Apostolként fő feladata volt a 12 tanítvány közös pénzének ügyelete. Júdás vesztét illetően az evangélisták történetei már eltérnek: Máté szerint például Júdás - miután elárulta Jézust -, azonnal megbánta tettét, és visszavitte a pénzt a papoknak. Miután azok nem vették vissza tőle az ezüstöt, elhajította a templomban, majd felakasztotta magát.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Antiochiai staters

Antiochiai staters

A 30 ezüstpénz

Vizsgáljuk meg, hogy pontosan milyen pénzekről beszélünk, amikor a 30 ezüstöt emlegetjük! A Biblia egyszerűen "ezüstpénzeket" ír, így a tudósok mind a mai napig nem értenek egyet az érmék típusában. Donald Wiseman szerint Júdás fizetsége lehetett 30 darab türoszi tetradrachma, amelyeket akkoriban általában türoszi sékelnek neveztek.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy a pénz egy Antiochiából származó staters volt, amelyet Augustus császár fejével díszítettek. Más kutatók szerint Ptolemaios tetradrachmák is lehettek a pénzes tarisznyában. Mindenesetre 2021-ben ez a 30 ezüst megközelítőleg 91-441 amerikai dollárt érne, attól függően, hogy melyik érmét használták.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Türoszi tetradrachma

Türoszi tetradrachma

Érme típusa

Tisztaság

Súly (g)

Tényleges ezüst súly (g)

Türoszi tetradrachma

94%    

14

13.16  

Antiochiai staters

75%

15

11.25

Ptolemaios tetradrachmák

25%

13.5

3.375

 

A kerti holdviola, vagyis a Júdás pénze

A kerti holdviola (latinul: Lunaria annua), Júdás pénze vagy másképpen a pénzvirág egy kétnyári növény, melynek természetes élőhelyét a folyópartok, elhagyott parlagok jelentik.

A növény jellegzetes pénzformájú termése miatt széles körben ismert, a szárazvirág-kötészetben gyakran használják. Már az ókorban varázserőt tulajdonítottak neki, azt tartották ugyanis, hogy termésének fala éjjel világít.

Ezüstös színe miatt az alkimisták is foglalkoztak vele. Egyes babonák szerint olyan varázsereje van, hogy a ló patájáról is le tudja húzni a patkót. Természetesen a szakrális népszokásokban is előkerül: úgy tartják, ez Júdás öröksége, amely megtestesíti a 30 ezüstpénz jutalmat, melyet Júdás a főtanácstól Jézus elárulásáért kapott.

Ne lepődjünk meg tehát, ha valaki büszkén meséli: júdás pénzével teli folyópartot látott.

Amennyiben Önt is érdeklik akár a korábbi idők, akár a jelenkor ezüst kibocsátásai, látogasson el webáruházunk EZÜST menüpontjába >> 

 

 

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Iskari%C3%B3ti_J%C3%BAd%C3%A1s
https://en.wikipedia.org/wiki/Thirty_pieces_of_silver
https://www.szotarjelentese.com/j%C3%BAd%C3%A1sp%C3%A9nz
http://lexikon.katolikus.hu/J/j%C3%BAd%C3%A1sp%C3%A9nz.html
https://ligetmuhely.com/liget/judaspenz/
https://citygreen.hu/a-kerti-holdviola-judas-penze-vagy-penzvirag-lunaria-annua-gondozasa/
https://timharner.com/villains-bible/judas-iscariot-betrays-jesus-the-love-of-money/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hivatalos forgalmazói logók