970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Idén 230 éve született Gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar. Ebből az alkalomból a reformkor kiemelkedő alakjának hagyatékát gondozó Gróf Széchenyi Család Alapítvány a 2021-es esztendőt Széchenyi-emlékévnek hirdette meg. Cikkünkben bemutatjuk, kik is voltak a híres család tagjai, és mit tettek ők, hogy ma is mély és megingathatatlan tisztelettel gondolunk rájuk. Olvasson tovább, és megtudhatja.

A Széchényi család kétségkívül Magyarország egyik legnevesebb családja. Kiemelkedő szerepet játszottak Magyarország újkori történelmében és fejlődésében. A család hírnevét és vagyonát a 17. században tevékenykedő két érsek, Széchényi György és Pál alapozták meg.

Mindaz az önzetlen és feltétel nélküli hazaszeretet, az ország felemelkedését célzó tenni akarás, az újító szándékok sorozata, a tradíciók tiszteletben tartása, a keresztény eszmeiség megélése és minden nemes jellemvonás, ami a Széchényiek számára oly fontos volt évszázadokon keresztül, gróf Széchenyi István munkásságában teljesedett ki.

A Széchényi-címer. Forrás: Wikipédia

Tekintsük át a család történetének legizgalmasabb mozzanatait!

Nem sokan tudják, hogy a nemesi família Nógrád megyéből származik. Nevét Szécsény mezővárosról eredezteti, mely az Ipoly menti síkságon, a Darázsdói-patak mellett fekszik, 170 méteres tengerszint feletti magasságban.

A családi vagyon megalapozója

A család felemelkedése azokkal az ősökkel kezdődött, akik végvári vitézségükért nemesi rangot kaptak. Az ezt bizonyító oklevelet 1629-ben Széchényi György (1605/1606–1695) kérte ki. Ő volt a família első kiemelkedő alakja, egyben a családi vagyon megalapozója is.

Széchényi György átlagon felüli képességeit már a tanulmányi eredményei is előre vetítették. Példás gyorsasággal tette le iskolai vizsgáit, majd viszonylag későn induló papi hivatása következtében csanádi, pécsi, veszprémi, majd győri püspök lett. Ezután kalocsai, 1685-ben pedig esztergomi érseki címet kapott.

A Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi könyvtár alapítója

Széchényi Ferenc (1754-1820) korának egyik legkiemelkedőbb alakja, a „legnagyobb magyar” édesapjaként vonult be történelmünkbe. A felvilágosult politikus főúr az ország és a rendek érdekeit szem előtt tartva magas hivatalokat töltött be az uralkodók mellett. Tudománypártoló munkásságának legnagyobb tette, hogy 1802-ben a nemzetnek adományozta a kiscenki kastélyban őrzött, felbecsülhetetlen értékű könyv-, kép-, térkép-, címer-, pecsét- és éremgyűjteményét, amellyel megalapozta a hazai múzeum- és könyvtárügyeket.

Érdekesség, hogy a család eredetileg Széchényiként, „é”-vel írta a nevét. Ezen Gróf Széchenyi István változtatott, így az ő, illetve leszármazottjai nevét már é-e-vel ismerjük.

Széchenyi István. Forrás: Wikipédia

A legnagyobb magyar

1791. szeptember 21-én Bécsben született Széchényi Ferenc és Festetics Julianna legkisebb gyermeke, Széchenyi István (1791-1860). István még nem volt 18 éves, amikor bátyjait követve csatlakozott a Napóleon ellen fellépő nemesi felkelő seregekhez.

Katonai pályája a kezdeti sikerek után megrekedt, az áhított előléptetés elmaradt, így a gróf 1815-től kezdődő utazásai során bejárta egész Európát. Úti élményei meghatározták későbbi politikai nézeteit is, főleg Angliában szerzett tapasztalatai ösztönözték arra, hogy hazája elmaradott állapotán segítsen.

Széchenyi István politikai irodalmi munkássága meghatározta a reformkor politikai mozgalmát is. Három első műve (összesen 26 kötetet jegyez) együtt Széchenyi eszmerendszerének összefoglalását jelenti. Politikai eszméit és törekvéseit sikeres gyakorlati megvalósításai tették hitelessé.

Gróf Széchenyi István - Stádium / Forrás: Wikipedia Gróf Széchenyi István - Világ / Forrás: Wikipedia

1848-ban az egyre feszültebbé váló belpolitikai helyzetben a háborútól és az esetleges számonkéréstől rettegett, ezért szeptember 4-én – egy héttel Jellasics támadása előtt – lemondott miniszteri székéről. Egészségi állapotára való tekintettel, orvosa javaslatára a döblingi (Bécs XIX. kerülete) szanatóriumba szállították.

A szabadságharc véres eseményei és a megtorlás ideje alatt javult a gróf állapota, de ezután kéziratai miatt a császári csendőrök egyre gyakrabban zaklatták. 1860. április 8-ára virradóan lakosztályában holtan találták; életét pisztolygolyó oltotta ki.

Kossuth Lajos nyomán:

„…ama férfiúnál, kinél századokon ható eredményekben sem nem többet a nemzet újjonszületésén sikeresben munkást, egyszóval kinél nagyobb magyart nemzetem évkönyveiben nem ismerek s kinek nevét a Széchenyi István nevet csak buzgó hálával és hű lelkesedéssel emlegetendi minden magyar, amíg lesz magyar…”

A Széchényi család híres tagjai:

  • Széchényi György – esztergomi és kalocsai érsek, a család vagyonának megalapozója
  • Széchényi Pál – kalocsai érsek, Bács vármegye főispánja
  • Széchényi Ferenc – Somogy vármegye főispánja, Széchenyi István apja
  • Széchenyi István – „a legnagyobb magyar”
  • Széchényi Pál – politikus, miniszter
  • Széchenyi Ödön – török császári pasa
  • Széchényi Manó – őfelsége, a király személye körüli miniszter, diplomata, a Szuverén Máltai Lovagrend díszlovagja
  • Széchenyi Andor – világutazó
  • Széchenyi Pál – politikus, katona, ellenálló a második világháború idején
  • Széchenyi Krisztián – táncművész
  • Seilern Crescence – Széchenyi István felesége
  • Széchenyi Tímea - Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

A grófok köztünk élnek

Gróf Széchenyi István kisebbik bátyja, gróf Széchenyi Pál leszármazottja, Széchenyi Tímea a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke. Büszke leszármazottként mind a mai napig igyekszik a család örökségét megőrizni, hogy a Széchenyi nemzetség tovább épülhessen.

A legnagyobb magyar születésének 230. évfordulója alkalmából büszkén jelentjük be az Alapítvány és a Magyar Éremkibocsátó Kft. együttműködését. Ennek keretében megszületett a színarannyal bevont, kiváló verdei minőségben kibocsátott Gróf Széchenyi István emlékérem.


Tekintse meg a Széchenyi Tímeával készített interjúnkat, melyből megismerheti az érem és az együttműködés történetét:

Jánoki Renáta, a Magyar Éremkibocsátó Kft. marketing vezetője büszkén nyilatkozott a megtisztelő együttműködésről, melyet a lenti videón tud megnézni: 

A jeles évfordulóhoz méltó módon a színarannyal bevont érem mellé ajándékba kézbesítjük az együttműködést hitelesítő Tanúsítványt. Ez igazolja a védjegyoltalom alatt álló Széchenyi név, valami a család grófi címerének használatát, melyet az Alapítvány most először engedélyezett.

Bevezető ajánlatunk keretében korlátozott ideig 7000 Ft kedvezménnyel, mindössze 4990 Ft-ért rendelheti meg a rendkívüli emlékérmet!

TOVÁBB a részletekhez és megrendeléshez >>

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Gróf Széchenyi István emlékérem

 

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9ch%C3%A9nyi_csal%C3%A1d
http://www.szechenyiorokseg.hu/index.php/szechenyi-orokseg/szechenyi-istvan-emlekmuzeum/allando-kiallitasok/11-a-szechenyi-csalad-tortenete-es-szechenyi-istvan-elete
https://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/szechenyi_nagycenk_legnagyobb_magyar/
https://szechenyicsalad.hu/szechenyi-csalad/
https://promotions.hu/orszagos/zene-film-kultura/2020/03/15/interju-szechenyi-timea-grof-meetup-alapitvany/

Hivatalos forgalmazói logók