14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A Fehér Ház az Amerikai Egyesült Államok elsőszámú vezetőjének és családjának lakóhelye, mely a washingtoni Pennsylvania Avenue 1600-as házszáma alatt áll.  A megépülése óta eltelt közel 230 évben már 44 amerikai elnököt érte az a megtiszteltetés, hogy birtokba vehesse az impozáns rezidenciát, ezzel az amerikai nemzet egyik legismertebb szimbólumává emelve a gazdag történelmi múlttal rendelkező épületet. Ismerje meg történetét cikkünkből!

Az új főváros és az elnöki rezidencia megszületése

Miután 1789-ben elnyerte függetlenségét az Egyesült Államok és beiktatásra került az ország első elnöke, George Washington, felmerült a kérdés, hogy hol legyen az ország legfontosabb személyének székhelye. Annak ellenére, hogy az ország közéletének legjelentősebb eseményei egészen addig Philadelphiában zajlottak, Washington kitartott amellett, hogy egy új főváros megalapítására lenne szükség. Így született meg a döntés az 1790-es években Washington város új kerülete, a District of Columbia megalapításáról, melyet az elnöki rezidencia megépítésére vonatkozó törvény rögzítése követett.

1792-ben pályázatot írtak ki az elnök leendő lakóhelyének megépítésére, melyet az ír származású James Hoban nyert el. Az alapkőletételre 1792. október 13-án került sor, amikor is elkezdték az eredeti tervek szerinti több mint 100 szobát magában foglaló, 3 emeletes, homokkőből megálmodott rezidencia megvalósítását.

Az első lakók

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Fehér HázMár nyolc éve zajlottak a Fehér Ház építési munkálatai, amikor is 1800-ban beköltöztek a még befejezetlen épületbe az elnöki rezidencia első lakói, John Adams második amerikai elnök és felesége, Abigail. Őket követte Thomas Jefferson, aki látogathatóvá tette az épületet, és mely szokást utódjai napjainkig is életben tartanak. Jefferson beköltözésekor még mindig félkész állapotban volt a rezidencia, ezért ő is jelentősen hozzájárult fejlesztéséhez, többek között tervezetet nyújtott be a ház parkosítására.

Az 1812-es brit-amerikai háború sajnálatos módon az elnöki rezidenciát sem kímélte, ugyanis a britek 1814-ben felgyújtották azt, ezzel beszürkítve a ragyogó fehér homlokzatot és menekülésre kényszerítve az aktuális elnököt, James Madisont. Az újjáépítésre ismételten James Hobant jelölték ki, majd a rezidencia három évvel később, 1817-ben már készen állt az új lakó, James Monroe befogadására.

Még Monroe hivatali ideje alatt, 1824-ben kezdődött el a Fehér Ház jellegzetes oszlopcsarnokainak építése, kezdve a délivel, melyet Andrew Jackson vezénylésével az északi is követett. A 19. század végén számtalan terv született az épület nagy méreteket öltő kibővítésére, sőt a meglévő helyett egy teljesen új épület felépítésére is, ám ezek nem kerültek megvalósításra. Még ezekben az évtizedekben vált az amerikaiak szemében a Fehér Ház a demokrácia szimbólumává.

A Fehér Ház nevének eredete

A ma már világszerte Fehér Házként ismert épületet a kezdetekben Elnöki Palotának nevezték, majd pedig átkeresztelték Vezetői Kúriára, hogy elkerülhető legyen a királyi családokkal való asszociáció. A Fehér Ház névvel bár nem hivatalosan a kezdetektől fogva is illették a rezidenciát, ugyanis a fehér homokkő kiemelte a környező, vörös téglából készült épületek közül, de hivatalossá a nevet Theodore Roosevelt, az Egyesült Államok 26. elnöke tette 1901-ben.

A Fehér Ház a 20. század óta

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Fehér Ház1902-ben, Theodore Roosevelt elnöksége alatt egy nagyszabású felújításnak vetették alá a rezidenciát. A második emeleti elnöki irodákat átköltöztették egy újonnan épített épületrészbe, melyet napjainkban nyugati szárnyként ismerhetünk, és a helyükre a népes Roosevelt család életterét bővítő helységeket alakítottak ki.

Roosevelt utódja, William Howard Taft nevéhez fűződik a híres elnöki dolgozószoba, az Ovális Iroda kialakítása. Jellegzetes formáját a George Washington idején elterjedt hivatalos fogadások gyakorlata ihlette, mely során az ovális alaknak köszönhetően körbe tudták állni befolyásos vendégei Washingtont úgy, hogy az elnök mindenkitől egyenlő távolságra legyen. Az alak tehát a vendéglátó méltóságát jelképezte, és az eltelt évszázadok óta az elnökség egyik kulcsfontosságú szimbólumává vált.

Az utolsó nagyobb lélegzetvételű felújítás a 60-as években zajlott Jacqueline Kennedy, a tragikus sorsú John F. Kennedy felesége irányításával, aki kifinomult szépérzékével jelentős művészeti és történelmi értékkel gazdagította az elnöki rezidencia szobáit.

Napjainkban a Fehér Ház 6 emeletén 132 szoba és 35 fürdőszoba foglal helyet. Az épületben az elnöki szerepkör elvégzéséhez szükséges helységek mellett a mai napig megtalálhatók az elnöki család mindennapos életéhez kötődő életterek is, melyek mindegyike a 18. és 19. század stílusjegyeit viseli magán.

A Fehér Ház az elmúlt évszázadok során az amerikai történelem egyik legikonikusabb épületévé vált, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az évenkénti másfél millió odalátogató. Az elnökök rezidenciájára mára nem csupán az elnöki család lakhelyeként tekinthetünk, hanem az Egyesült Államok történelmét gazdagon szemléltető kulturális központként is.

Amennyiben nem csak a Fehér Ház, hanem lakóinak történetére is kíváncsi, javasoljuk kövesse figyelemmel Társaságunk ajánlatait! Hamarosan egy újdonsággal lepjük meg gyűjtőinket!


Források:

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/the-white-house/
https://www.britannica.com/topic/White-House-Washington-DC
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1792_oktober_13_a_feher_haz_alapkoletetele/
https://www.history.com/topics/landmarks/white-house
https://www.businessinsider.com/white-house-facts-13-wild-you-never-knew-2019-1

 

Kép:

https://unsplash.com/

 

 

 

 

Hivatalos forgalmazói logók