970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Európa szerte fontos dátum a naptárban május 9. Az uniós országokban és hazánkban egyaránt a béke és az egység szellemét ünneplik az öreg kontinens polgárai. Az Európa-nap csaknem olyan fontos integrációs jelképpé vált az évek során, mint a nemzeti himnuszok, a zászlók vagy a közös valuta, ami nem is csoda, hiszen ilyenkor az Európai Unió működésébe és belső folyamataiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, ettől pedig még inkább a közösség részének érezhetik magukat. Ezen a napon az egész térségben izgalmas rendezvényeket és az Unióval kapcsolatos eseményeket szerveznek azért, hogy a kicsik és a nagyok is jobban megértsék ennek az óriási, nemzeteket összefogó szervezetnek a működését. Tekintsünk át néhány fontos mozzanatot a Schuman-nyilatkozattól egészen az Unió létrejöttéig!

Magyar éremkibocsátó Kft. - Európai Unió és a Schuman-nyilatkozat1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter Párizsban nyilvánosság elé tárta nyilatkozatát, amelyben a politikai és gazdasági együttműködésre, pontosabban a szén és az acél együttes kitermelésének előnyeire hívta fel a figyelmet. Schuman terve tulajdonképpen ellehetetleníti a háborút a kontinens országai között, ez pedig kiemelkedően fontos momentum volt a II. világháború lezárása utáni években.

Az ezt követő esztendőben, 1951-ben alakult meg az Európai Szén és Acél Közösség (ESZAK), ezt tekinthetjük az integrációs folyamat első lépcsőfokának. A szervezet alapító tagjai a Benelux-államok (Hollandia, Belgium, Luxemburg), Nyugat-Németország, Franciaország és Olaszország voltak, az együttműködés pedig végleges formáját 1993-ban nyerte el a maastrichti szerződés hatályba lépésével.

Magyarország 2004. május 1-én csatlakozott több országgal karöltve az Európai Unióhoz, így idén ünnepeljük ennek az eseménynek a 15. évfordulóját.

Az Európa-nap története

1985-ben, a kormányfők milánói találkozóján nevezték ki május 9-ét Európa napjának. Itt lefektették, hogy ez a nap nem csak az alapító országok állampolgáraihoz szól, hanem az összes tagállamhoz. Hazánkban is az Európai Parlament Magyarországi Irodája, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Europe Direct tájékoztató hálózat együttműködésével valósul meg a rendezvénysorozat. Országszerte 19 városban emlékeznek meg erről az eseményről különböző napokon, május 1. és 18. között. Budapesten május 12-én a Szabadság téren vehetünk részt izgalmas programokban. A sport szerelmesei idén is jelentkezhetnek a tradicionális futásra, melynek távja az Európai Unióhoz való csatlakozásunk éveinek számával egyezik meg kilométerben, így ebben az évben 15 km-es távot jelent.

Magyar Éremkibocsátó kft. - Európa-napi futás

A rendezvény keretein belül számos uniós intézményben nyílt napot tartanak, így a látogatók vitafórumokon vehetnek részt, körbejárhatják az épületeket, fontos témákat boncolgathatnak Európa jövőjével kapcsolatban. Szó lesz arról is, hogy hogyan járul hozzá Magyarország fejlődéséhez az EU, valamint a május 26-án rendezett parlamenti választásokkal is jobban megismerkedhetnek az érdeklődők.

Mint minden évben, idén is pályázatot írtak ki az Európa-nap hivatalos poszterére, a győztest pedig az alapján választották ki, hogy az alkotása milyen erőteljesen fejezi ki az EU által képviselt eszméket. Látogasson el családjával, barátaival valamelyik hazai rendezvényre, a színes programok között biztosan megtalálja majd Ön is azt, ami a legjobban felkelti érdeklődését!

Ezúton ajánljuk figyelmébe az Európai Unió közös fizetőeszköze, az euró tiszteletére kibocsátott emlékérem kollekciót! Kattintson ide és ismerje meg a részleteket!

Forrás:
https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_hu#mi-is-az-az-eur%C3%B3pa-nap?
https://ec.europa.eu/hungary/events/europe-day_hu
https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/archived-europe-day_hu

 

Hivatalos forgalmazói logók