Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A fehérfejű rétisas már 1782 óta szerepel az elnöki címerben Amerika nemzeti madaraként. Sok bennszülött kultúra tartotta szent állatának, éppen ezért nem meglepő, hogy a szimbolikus jelentőséggel bíró sas került az amerikai ezüst dollárok hátlapjára is. Lássuk, milyen szigorú követelményeknek kell megfelelnie ennek az érmének, és tekintsük át történetét!

Története

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya először 1986-ban bocsátotta ki az Amerikai Ezüst Sas érmét, melyen azóta is változatlan a motívum, csak a kibocsátási évet jelölő dátum változik évről évre. A kormány minden év végén megsemmisíti a gyártás során használt verőtöveket, éppen ezért olyan különleges és megismételhetetlen minden példánya.

Az Ezüst Sas érmék 99,9 %-a ezüst, melyet törvényi előírás szabályoz. Ennek értelmében csak az amerikai bányákból felhozott ezüstből állíthatóak elő. Évente a numizmatika szerelmeseinek milliói veszik meg az érméket, 2014-ben az eladási példányszám meghaladta a 40 milliót.



Az érme motívumvilága

Az érme előlapján a Szabadság istennőjének sétáló alakja látható. Ő képviseli a szabadságot, a mögötte lobogó amerikai zászlóval és azzal, ahogyan a felkelő Nap felé fordul. Az istennő bal karjában tölgy- és babérágakat tart, melyek a nép győzelmét, erejét és megingathatatlan elszántságát jelképezik. Ugyanakkor jobb karját kitárva utal a békére, mely a világ nemzetei számára mindennél fontosabb.

Az előlap jobb oldalán olvasható az amerikaiak legfőbb nemzeti jelmondata, az „In God We Trust”, azaz „Istenben bízunk”. Ezt a mottót a kongresszus csak 1956-ban szentesítette, bár már korábban, 1814-ben megjelent az Egyesült Államok hivatalos himnuszának utolsó strófájában.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Amerikai Ezüst Sas érme

Az érme hátlapján az amerikaiak nemzeti madara, a fehérfejű rétisas látható, kitárt szárnyakkal. A sas jobbjában olajágat markol a karmaival, mely az engedékenység és a feltétlen béke jelképe. Bal oldalán nyílvesszők szerepelnek, melyek a hatalmas költségek árán elnyert szabadságra emlékeztetnek. Emellett a nyilak utalnak arra is, hogyha valaki megpróbálja ezt a békét megbolygatni, az amerikai nép kész megvédeni hazáját, bármi áron.

A sas mellkasán védelmi pajzs domborodik, csőrében pedig selyemszalagot tart, melyen a felirat: „E pluribus Unum”, azaz „Sokból egy”. Ez utal az amerikai nemzeti egységre; létezzen bármennyi állam különböző gondolkodású és személyiségű lakosokkal, az egység összeköti őket a szabadságban, a békében és a lehetőségekben. A nemes madár feje fölött látható 13 ötágú csillag utal a 13 alapító államra és a zsarnokságtól mentes élet utáni vágyakozásra.

A gyűjtők által sokszor a legszebbnek tartott érme legújabb, 2019-es kibocsátását most Ön is megrendelheti, amelyet ajándék Eredetiséget Igazoló Tanúsítvánnyal és izgalmas háttértörténeti anyaggal együtt küldjük el Önnek. Ne szalassza el a kedvezményes lehetőséget, szerezze meg az érmet mindössze 7990 Ft-os kedvezményes áron március 15-ig!

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - Amerikai Ezüst Sas

Források:
https://boldpreciousmetals.com/the-american-silver-eagle-a-story-for-every-generation/
https://ezustpanda.hu/arany-es-ezust-befektetesi-ermek-ismertetese_156/amerikai-sas-eagle-arany-es-ezust-ermek_162

Hivatalos forgalmazói logók