Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

1989 óta ünnepeljük minden év január 22-én a magyar kultúra napját, mely kiváló alkalom nemzeti értékeink és hagyományaink tárgyi emlékeinek méltó továbbörökítésére az utókor számára. Cikkünkben utánajárunk, miért is annyira jelentőségteljes ez a nap.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A magyar kultúra napjaAz ünnep eredete

A magyar kultúra napját annak emlékére tartjuk, hogy egyik legnagyobb költőnk, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Kölcsey 1815-ben költözött testvéréhez, hogy segítse őt a családi gazdaságban. A vidéki lét és a vállára nehezedő kötelességek magányossá és elszigeteltté tették a költőt, aki ebben az időszakban új műfajokat fedezett fel. 1821-től kezdődött lírai korszaka, mely 1823 januárjában teljesedett ki a „Hymnus” megírásával.

 

A Himnusz üzenete

Kölcsey a „Hymnus” első és utolsó versszakában Istenhez könyörög a magyar nép megsegítéséért.

A másodiktól az utolsó előtti versszakig a magyar nép jelentős történelmi eseményeit veszi sorra. Eleinte dicsőséges múltunkra emlékezik vissza, a honfoglalás eseményeit és Mátyás király hadi sikereit méltatja.

A további versszakokat már komorabb hangnem jellemzi, felidézi múltunk sötétebb szakaszait, a törökök és a mongolok dicsőséges győzelmeit, amit felettünk arattak, valamint emlékeztet a szabadságharcok bukásaira.

Az ezt követő két versszakban jelen időre vált, és átmegy egyfajta önbíráskodásba azáltal, hogy feleleveníti bűneinket. Az utolsó versszakban ismételten Istenhez imádkozik, ám a Himnusz elejével ellentétben itt már szánalomért könyörög.

 

A mű első megjelenése

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A magyar kultúra napjaA Hymnus először Kisfaludy Károly „Aurora” című folyóiratában mutatkozott be, 1829-ben. Bár a kéziraton még fel volt tüntetve az alcím:Magyar nép zivataros századaiból”, ez az újságba már nem került bele cenzúrai okok miatt. 1832-ben viszont, mikor Kölcsey kiadta első kötetét, már ezzel együtt jelent meg.

Megzenésítésére 1844-ben került sor, amikor is Bartay András, a Nemzeti Színház akkori igazgatója pályázatot írt ki. Végül Erkel Ferenc kapta meg a lehetőséget, és még abban az évben július 2-án bemutatta a Nemzeti Színház. Hivatalos állami ünnepségen azonban csak 1848. augusztus 20-án hangzott fel.

 

Ötlet és megvalósítás

A magyar kultúra napjának ötlete először 1985-ben vetődött fel Fasang Árpád zongoraművész felvetésére. Három évvel később a Hazafias Népfront Országos Tanácsa tett felhívást az 1988. decemberi ülésén, az ünnepnappal kapcsolatban. 1989 január 22-én tartották meg először a magyar kultúra napját, és azóta is minden évben megrendezésre kerül.

Magyar Éremkibocsátó kft. - Himnusz emlékéremEzen a napon országszerte számos kulturális és művészeti programon vehetnek részt az érdeklődők, valamint ilyenkor adnak át a kultúra napjához kapcsolódó kitüntetéseket, többek között az írókat kitüntető Márai Sándor-díjat.

 

A kultúra napja közeledtével örömmel ajánljuk figyelmébe a limitált ideig, mindössze 2019. február 15-ig elérhető kedvezményes ajánlatunkat, melynek keretében csak 2990 Ft-ért megrendelheti a Kölcsey portréjával, valamint kézjegyével díszített, színarannyal bevont Himnusz emlékérmet!

 

Források:
https://femina.hu/terasz/magyar-kultura-napja-2018/
https://mult-kor.hu/20130122_190_eve_szuletett_a_himnusz

 

Képek:
https://visualhunt.com/
https://pixabay.com/

Hivatalos forgalmazói logók