970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A Szent István-bazilika 96 méteres magasságával városunk legnagyobb temploma, amely több mint 54 évnyi gondos tervezés után végül 1905-ben készült el. Ez az épület hazánk egyik legjelentősebb egyházi, valamint idegenforgalmi nevezetessége, amiben közrejátszik az épület művészettörténeti jelentősége, a csodálatos központi fekvés, valamint a történelmi múlt is. De vajon hogyan is íródott a Bazilika évszázadokon átívelő, kalandos története fővárosunk szívében? Olvasson tovább, és Ön is megtudhatja!

AMagyar Éremkibocsátó Kft. - A Szent István Bazilika története templom építésére kezdetben gyűjtés indult még az 1810-es évek során, a munkálatok azonban csak a század közepén kezdődtek meg. A végső lendületet a Bazilika építésére az 1838-as árvíz hozta meg, amikor a Szent István téren található dombon több száz ember menekült meg az ártól, így bizonyossá vált, hogy ez lesz a tökéletes helyszín az új plébániatemplom felépítésére.

A katedrálist az Egri Bazilika alkotója, Hild József neves építész tervezte, a munkálatokat pedig egészen a haláláig, 1867-ig vezette. Ekkor Ybl Miklós vette át az építésirányítást, aki a Magyar Állami Operaház kialakításáért is felelős. Hild József eredetileg klasszicista formavilágot tervezett, amelyet Ybl végül óriási fordulattal neoreneszánsz elemekkel színesített.

Ybl Miklós is egészen élete végéig dolgozott a bazilika építési munkálatain, akit Kauser József váltott a megtisztelő feladatkörben, egy kis neobarokk vonalat csempészve a már erősen eklektikus stílusba. Eredetileg Ausztria védőszentjéről, Szent Lipótról kapta volna a nevét a bazilika, azonban ez végül az utolsó pillanatban megváltozott, és az épület a Szent István Bazilika nevet kapta, államalapító királyunk után.

A templom épülete nem állt mindig stabil alapokon. Először 1868-ban omlott be a kupola, részben a rossz minőségű alapanyagok, részben pedig súlyos kivitelezési hibák miatt. Ezt követően a II. világháború után, 1947-ben leégett a kupola, melyet végül különféle adományokból sikerült újjáépíteni. 1983-ban ismét tragédia érte az épületet, hiszen egy óriási vihar kárt tett a tető lemezeiben, így megkezdődött a teljes felújítás, ami egészen 2003-ig tartott.

A neoklasszicista stílushoz hűen a bazilika belső tereit gazdag dekoráció díszíti. Hatalmas ólomüveg ablakai tekintélyt parancsolóan magasodnak a látogatók fölé. A kupolába minden Budapesten járónak érdemes egyszer ellátogatnia, hiszen a tetőről káprázatos panoráma tárul elénk, innen beláthatjuk egész Budapest régi háztetőit és különleges épületeit is.

Engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljuk különleges éremművészeti újdonságunkat, a Mennyei oltalom emlékérmet, amely a Szűz Mária és Szent István király közötti örök szövetségnek állít emléket. Az előlap hátterében felsejlik a bazilika káprázatos épülete. Ön is megrendelheti az országunk felajánlását megörökítő, rendkívüli emlékérmet csupán 990 Ft-os kedvező áron!

Magyar Éremkibocsátó kft. - A Szent István Bazilika története

  

Források:
http://www.bazilika.biz/a-templom-tortenete/a-templom-tortenete
https://welovebudapest.com/hely/szent-istvan-bazilika-2/
https://welovebudapest.com/2013/06/25/budapest-ikonikus-epuletei-szent-istvan-bazilika/

 

Képek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n-bazilika

 

 

 

 

 

 

 

Hivatalos forgalmazói logók