14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

100 éve született John F. Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok legendás elnöke, aki 43 évesen, azaz máig a legfiatalabb korban lépett hivatalba. Az ifjú elnök nem csak kiemelkedő igyekezetével nyerte meg az emberek szívét, felesége és egész családja is hamar közel került az néphez. A legfiatalabb First Lady átformálta a Fehér Ház szigorú és formális hagyományait, és sikerült színt csempésznie a korabeli politikai életbe is.

2017-ben nemcsak az elnök születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg. Ez az az év is, amikor végre napvilágot láthatnak a több mint fél évszázadon keresztül titkosított Kennedy-gyilkosság aktái. Legújabb blogbejegyzésünkben betekintést nyerhetünk a valaha volt legsikeresebb amerikai elnökök egyikének életébe és legféltett személyes titkaiba.

Biztos helyen a legnagyobbak között

Magyar Éremkibocsátó Kft. - JFK 100. születési évrodulójáraEgy neves történészek által nemrégiben összeállított rangsor szerint Kennedy az Egyesült Államok nyolcadik legjobbnak vélt elnöke volt, szorosan Ronald Reagan után, és egyetlen hajszállal Thomas Jefferson előtt. Hivatalban töltött ideje azonban csupán a 7. legrövidebb az összes eddigi elnöké közül.

A közvélemény szerint az 1960-as évek kezdete óta nem volt Kennedy-nél jelentősebb amerikai elnök.

Az államférfi pozitív megítélésében komoly szerepet játszott korai halála is. Mikor belépett a Fehér Ház kapuján, egy ambiciózus és magabiztos férfi jelent meg a politikai élet színterén. Elkötelezetten harcolt a szegregáció és a megkülönböztetés ellen, és komoly előrelépések köthetők nevéhez a hidegháború feszült időszakában. Mégis váratlan halálának ténye az, amely máig bizonytalansággal tölti el az amerikai közvélekedést. Több mint 50 évvel Kennedy meggyilkolása után számos történész és politikus még mindig azt kérdezi, vajon hogyan alakult volna a 20. század, ha Kennedy politikai pályafutása nem törik derékba a váratlan esemény hatására.
 

Cselszövések és magánéleti kudarcok

A fiatal amerikai elnök magánélete legalább olyan izgalmas volt, mint politikai előmenetele. Már az 1960-as években is érdeklődtek az elnök magánéletével kapcsolatban felreppenő pletykák iránt, mivel nem kiegyensúlyozott családi életéről és a First Lady iránt érzett felhőtlen szerelméről volt híres. Túlnyomórészt inkább alkalmi kalandjairól látott napvilágot szóbeszéd.

Az elnököt hírbe hozták a korszak egyik legfényesebb színésznőjével, Marilyn Monroe-val, ez azonban csak a jéghegy csúcsa volt. Kennedy előszeretettel folytatott félreérthetetlen levelezést férjes asszonyokkal, és kiemelkedően sok időt töltött a Fehér Házban dolgozó gyakornokaival is, akik sokáig nem fedték fel a köztük és az elnök között létrejött viszony természetét.

A másik oldalon az elnök politikai karrierjének számos ellentmondása áll. A folyamatosan felszínre kerülő dokumentumok és hangfelvételek lassan a történészek kezébe kerülnek, és fokozatosan új képet festenek Kennedy életéről és munkásságáról. A korabeli szovjet hírszerzéssel végzett titkos telefonhívások rávilágítottak arra, hogy az elnök sokrétűbb volt politikai tevékenységét illetően, mint eddig hittük, azonban magánéleti szempontból számos rejtegetni valója volt.

1961-től, a kubai rakétaválság idején Kennedy a testvérét, Robertet küldte titkos találkozókra egy ismert szovjet kémmel, valamint tárgyalásokat kezdeményezett annak ellenére, hogy a kabinet határozottan megtiltotta ezt számára. Természetesen nem engedhették, hogy a politikai imázs rovására menjen a titokban folytatott intrika, így az elnök legbensőségesebb bizalmasa saját családja lett.

A Kennedy emlékére készült színarany dollár a 100. jubileum alkalmából került kibocsátásra. Legyen Ön is részese a mítosznak, és tekintse meg az elnöklegenda hagyatéka előtt tisztelgő John F. Kennedy arany emlékérmét!

 

                                    

Források:
https://www.theguardian.com/us-news/2015/oct/07/jfk-kennedy-declassified-documents-reveal-a-cunning-and-cagey-president
http://www.politico.com/magazine/story/2017/05/29/jfk-at-100-215204

Kép:
https://www.theguardian.com/us-news/gallery/2017/may/29/john-f-kennedy-at-100-in-pictures

 

 

Hivatalos forgalmazói logók