14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Elérkezett az angolszász szokásvilág leghátborzongatóbb hagyománya, amely évről évre, fokozatosan gyűrűzik be hazánkba is. Számunkra gyakran különös, hogy Halloween éjszakáján miért láthatunk faragott tököket az ablakokban, miért bújnak egyre többen olykor ijesztő, máskor őrült jelmezekbe, és miért aggatnak vérfagyasztó dekorációt az otthonokba. A hazánkban újszerű ünnep több mint 2000 éves hagyományokkal büszkélkedhet: az évszázadok során az ősi kelta mítoszok összefonódtak a keresztény hagyományokkal és szokásvilággal. Most összefoglaljuk, mit érdemes tudni a Halloween hagyományairól.

Évezredes kelta hagyományok

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Mindenszentek előestéje - Halloween ősi hagyományaHalloween ünnepe egy pogány eseményre vezethető vissza, amely a samhain nevet viselte. Több mint 2000 éve ez a nap jelölte a kelták számára az újesztendő kezdetét.

November első napjának előestéjén a hiedelmek szerint homályossá vált a határ az élők és a halottak világa között, ami szabad teret engedett a szellemeknek és az ártó lelkeknek a világok közötti átkelésre.

Ez az alkalom azonban arra is lehetőséget adott, hogy a druidák kapcsolatba lépjenek a túlvilággal, és így betekinthessenek a jövőbe is, ezáltal felkészülve az előttünk álló zord, kihívásokkal teli téli időszakra.

 

A pogány hagyomány és keresztény ünnep

Az időszámításunk szerinti 7. századtól kezdve a keresztény ünnepek és a pogány hagyományok fokozatosan kezdtek összeolvadni. Ez történt akkor is, amikor a nyolcadik század közepe táján a pápa áthelyezte mindenszentek ünnepét május 13-ról november első napjára, ami így samhain ünnepével egy napra került. Ehhez kötődik a Halloween elnevezés is, ami a mindenszentek angolszász nevéből ered. Az All-Hallows-Eve a nyugati germán óangol nyelvben a mindenszentek előtti éjszakát jelölte, majd később ennek skót nyelvváltozata, a hallowe’en terjedt el széles körben.

 

Maszkok az ártó szellemek ellen

A tradicionális álarcok és jelmezek viselése mind ősi európai, mind pedig kelta gyökerekkel egyaránt rendelkezik. Évszázadokkal ezelőtt a tél bizonytalan és félelmekkel teli időszak volt, az ételadagok nem mindig tartottak ki egészen tavaszig, a rövid téli nappalok pedig folyamatos aggodalommal teltek. Miközben Halloween éjjelén a szellemek visszatértek a Földre, és szabadon járhattak az élők világában.

Az emberek úgy hitték, hogy ártó lelkekkel találkozhatnak, amikor elhagyják otthonukat. Ezért elővigyázatosságból, hogy a lidércek és szellemek ne ismerhessék fel őket, sötétedés után ezen az éjjelen rémisztő maszkokat viseltek.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Mindenszentek előestéje - Halloween ősi hagyományaElterjedése az Újvilágban

Az ünnep az 1800-as évek kezdetétől ütötte fel a fejét Amerikában, amikor az ír és skót bevándorlók első hullámai megérkeztek az Amerikai Egyesült Államokba. Magukkal hozták ősi kelta gyökerekkel rendelkező szokásaikat, a jövőbe tekintés hagyományát, a jelmezbe bújást és a közös ünneplést. A 19. század közepére az évenkénti őszi parádék már országszerte elterjedtek voltak, azonban a Halloween ünneplése csak a század második felében, az ír bevándorlók második nagy hullámának érkezésével vált általánossá.

A 19. század vége felé egyes boltok polcaira kerültek a kifejezetten erre az alkalomra készülő nyalánkságok, mígnem napjainkra az ünnep egy dollármilliárdos eseménnyé nőtte ki magát. A hazánkban számos helyen elterjedt közhiedelemmel ellentétben ez az éjjel nemcsak a beöltözésről, az édességekről vagy a töklámpásokról szól, hanem sokkal inkább az ókori hagyományok táplálásáról és megőrzéséről, a halott lelkek előtti tisztelgésről és az egyre rövidülő nappalok fénnyel és jókedvvel való megtöltéséről.

 

Ebből a különleges alkalomból büszkén ajánljuk figyelmébe a Halloween szellemiségének jegyében készült káprázatos Éjjeli denevér emlékérmét, amelyet IDE kattintva immáron Ön is megrendelhet kedvező áron!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Éjjeli denevér színezüst érme!

 

 

 

 

Források:
https://www.nyest.hu/hirek/halloween-az-unnep-es-a-szo-eredete
http://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween
https://www.usnews.com/news/best-countries/articles/2017-10-27/the-twisting-history-of-halloween
https://news.nationalgeographic.com/2016/10/halloween-costumes-candy-history/

Képek:
https://www.pexels.com
https://visualhunt.com

 

Hivatalos forgalmazói logók