970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Minden évben június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálókat és kivételes találmányaikat. Ám nagyot téved, aki azt hiszi, hogy a magyar tudomány képviselői kizárólag a régi, letűnt időkben voltak képes kiemelkedő alkotásokat létrehozni. Mindannyian ismerjük a világ leghíresebb magyar találmányait, tanultunk a Rubik-kockáról és a golyóstollról, Puskás Tivadarról, Eötvös Lórándról vagy éppen Semmelweis Ignác munkásságáról. Jelen bejegyzésünkben olyan magyar feltalálókat, ötleteket és mindenek előtt személyeket mutatunk be, akik munkássága jelentős hatással volt, van és lesz is az életünkre az elkövetkező évtizedekben.

Kemény János: a BASIC nyelv

A számítástechnika korában a magyar feltalálók közül Kemény János nevéhez fűződnek legkorábbi informatikai érdemeink. Az 1958-ban kifejlesztett harmadik generációs számítógépekre számos programnyelvet fejlesztettek, amelyek közül azonban kevés élte túl az idő próbáját. Az úgynevezett „BASIC” nyelv 1964-ben született meg Kemény János és Thomas Kurtz szakértelme által, kezdetben még csak oktatási célra használták. Az 1990-es évek elején a BASIC több mint két évtizedes hódító útjának végére ért, a Microsoft azonban 1991-ben megújította a nyelvet, és Visual Basic néven újra kiadta.

Ezután a program átesett még pár kisebb-nagyobb változtatáson, azonban napjainkban is az Office programcsomag makronyelveként találkozhatunk vele a mindennapokban, és a Windows használatakor is script nyelvként alkalmazzuk.

 

Domokos Gábor és Várkonyi Péter: a gömböc

A gömböc az utóbbi évek egyik legnehezebben definiálható találmánya, hiszen valójában a közhiedelemmel ellentétben nem játék, hanem egy kiemelkedő matematikai tulajdonságokkal rendelkező test.

A gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 5 rendkívüli magyar találmány, amelyek izgalmasabbá tették a világot!

Ha kibillen az egyensúlyából, a gömböc bármikor képes visszatérni a stabil egyensúlyi helyzetébe. Emellett rendelkezik egy „instabil” egyensúlyi ponttal is, ahol képes ugyan megállni, de a legkisebb változás hatására is kibillen, és visszatér az egyensúlyi pontba.

 

Losonczi Áron: az üvegbeton

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 5 rendkívüli magyar találmány, amelyek izgalmasabbá tették a világot!A 20. században épült betonrengetegek és lakóparkok felvetették a kérdést, hogy vajon hogyan is válhat a beton mint építőanyag barátságosabbá és élhetőbbé. A „Light Transmitting Concrete”, vagyis rövidebb nevén a Litracon Losonczi Áron építészmérnök 2001-ben született találmánya, amely egy korábban elképzelhetetlen megoldást ajánl a problémára.

A koncepció egyszerű, de meglepő, hiszen a hagyományos, de egyedülállóan finom szemcséjű betonhoz optikai üvegszálakat kevernek, amelyek amellett, hogy akár több méter falvastagságban is áteresztik a színes fényt, láthatóvá teszik a betonfalra vetülő árnyékokat is.  Így az új anyag használatával akár az óriási irodaházak és betonból készült építmények is világosabb és otthonosabb hellyé válhatnak.

 

Jánosi Marcell: a floppy

Ma már csak a fiókokban porosodva találkozhatunk floppy lemezzel, azonban a 70-es évek kezdetétől egészen a 90-es évek végéig minden számítógép mellett jelentős helyet foglaltak el a kicsi, mágneses hajlékony lemezek. A CD, az USB és a hordozható merevlemezek kora előtt is létezett számítástechnika, és természetes volt, hogy egyes programokat, fájlokat vagy adatokat egyik számítógépről a másikra akartak áthelyezni.

A 70-es évek végére a fogyasztók számára is elérhető floppy lemezek csupán 160-720 KB tárhellyel rendelkeztek, amik akkori igények szerint akár egy operációs rendszer feltelepítéséhez is elegendők voltak. Jánosi Marcell az eredeti hajlékonylemezt hazánkban fejlesztette ki, azonban hosszú távon nem élt a szabadalom jogával, így a későbbiekben az IBM fejlesztette tovább a találmányt.

 

Dobos József: a dobostorta

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 5 rendkívüli magyar találmány, amelyek izgalmasabbá tették a világot!Talán nem kiemelkedő technológiai találmány vagy egyedülálló fizikai felfedezés, mégsem mehetünk el mellette: a dobostorta minden kétséget kizáróan a mindennapjainkat leginkább megédesítő magyar innováció. 1884-ben készült el először a megalkotójáról, Dobos Józsefről elnevezett gasztronómiai különlegesség, amely azóta is osztatlan népszerűségnek örvend.

A sokáig féltve őrzött receptet számos európai cukrászmester irigyelte, de titkát senki sem tudta megfejteni, hiszen abban az időben még a vajkrém és az egyedi tészta receptje is ismeretlen fogalom volt a nagyközönség számára. Dobos műhelyéből kezdetekben szekéren, jég között szállították a különlegességeket Nyugat-Európa nagyvárosaiba, a cukrászmester halála után azonban a recept közkinccsé vált.

 

Ön ismer olyan újkori magyar találmányt, amely mindenképp helyet érdemelne a listánkban? Írja meg nekünk, szeretettel várjuk Olvasóink hozzászólásait az info@eremkibocsato.hu e-mail címen!

 

 

Források:
http://magyarelme.blogspot.hu/p/hires-magyar-talalmanyok-es-feltalalok.html
https://pte.hu/english/hungarian_inventions
https://www.computerhope.com/jargon/f/floppydi.htm
http://magyarelme.blogspot.hu/2012/08/uvegbeton-losonczi-aron.html
http://www.gomboc.eu/hu/site.php?inc=0&menuId=4
http://magyarelme.blogspot.hu/2012/01/basic-nyelv-kemeny-janos.html

Képek:
https://visualhunt.com
http://gomboc-shop.com/
http://mielefozoiskola.hu/uploads/recipes/f629c678eb67b7173f6acd7a757a2bb636226856.jpg

 

 

 

Hivatalos forgalmazói logók