970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A művészt, aki kora egyetlen irányzatához sem tartozott, a közönség és a kritika sem értékelte. Sokan bolondnak tartották, elméje felett pedig idővel téveszmék hatalmasodtak el, kultúrával és művészettel foglalkozó írásokban küzdött a maga igazáért. Tájképei szemmel láthatóan nem puszta ábrázolások, hanem valódi víziók voltak. Önmagát az „isteni természet” hű szolgájának tartotta, és óriási vásznakat használt. Honnan indult, és hová jutott el? Tekintsünk be az impresszionizmus utáni útkeresés legnagyobb formátumú magyar képviselőjének nem mindennapi életútjába!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Csontváry Kosztka Tivadar önarcképeA művész életútja

Csontváry Kosztka Tivadar viszonylag későn, 41 évesen kezdett festeni, mégis a modern magyar festőművészet kimagasló alakjává nőtte ki magát. Az élete során meg nem értett művész alkotásait ma már a világ minden táján csodálják, és a hazai árverések csúcstartói között tartják számon.

A festőóriás 1853. július 5-én született Kisszebenben (ma Sabinov, Szlovákia). Kereskedősegédként dolgozott, majd gyógyszerészetet tanult. Patikussegéd korában történt, hogy a nyári napsütésben egy belső hang így szólt hozzá:

"Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél."

Csontváry azonnal Rómába ment, hogy Rafaello képeit tanulmányozza. Arra viszont csaknem egy évtizedet kellett várni, hogy ténylegesen festeni kezdjen, míg 41 esztendősen Hollósy Simon müncheni iskolájában megkezdte festészeti tanulmányait. Ezt követően rengeteget utazott, és szinte a világ minden tájára eljutott. Bejárta többek között Dalmáciát, Nyugat-Európát, Egyiptomot, Palesztinát, Libanont és Szíriát. Utazásai közben megállás nélkül festett, szinte enciklopédikus teljességgel örökítette meg azt, amit látott. Alkotásainak jellegzetessége a szokatlan, feltűnő tarkaság és a mágikus realista hangvétel.

 

A Magányos cédrus születése

Magányos cédrus című művét 1907-ben festette. Az alkotás a magyar festészet egyik legmeghatározóbb darabja. Csontváry tökéletes szín-, forma- és vonalrendszert hozott létre. Az ábrázolt fában felismerjük Csontváry sorsát, a társadalomtól való elszigeteltségét, valamint általánosabb értelmű civilizáció-kritikáját. Ugyanakkor a fa és küzdelme a művészet örökkévalóságára is utal: a teret uraló szent növény, a cédrus többé már nem tud ellenállni a pusztító viharoknak. Ami korábban a föld és az ég, a világi és szakrális szféra közötti kapcsolat harmóniáját jelentette, az a 20. század küszöbén már ennek a harmóniának a megbomlását jelképezi.
 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Csontváry:Magányos cédrusA Csontváry-ra jellemző színhasználat itt is visszaköszön: a távoli messzeségben a horizonton összemosódik az ég és a tenger, a festmény alkonyati egének gazdag színáradata harmóniában van a cédrus árnyalataival, amelyek között finom átmenetet láthatunk.

A kizárólag a Magyar Éremkibocsátó Kft. kínálatában elérhető, színtiszta ezüsttel bevont éremművészeti alkotás ezt a mesterművet örökíti meg. A numizmatikai remekmű előlapján a világhírű festmény látható, mellette a festő születési és halálozási évszáma, valamint a kép címe és keletkezési dátuma. A rúd hátlapját festékespaletta-motívum díszíti. Különlegességét még tovább fokozza, hogy szigorúan korlátozott példányszámban érhető el.

Csontváry különleges élettörténete során természetesen több kiemelkedő alkotást festett, mindenképpen ezek közé sorolható a Fohászkodó Üdvözítő, a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben, a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, a Mária kútja Názáretben, utolsó jelentős képe pedig a Tengerparti sétalovaglás. A festő az első világháború során elvesztette vagyonát, magányosan és szegényen érte a halál Budapesten, 1919. július 20-án.

Alkotásainak utóélete ugyanolyan érdekes, mint a művész életútja volt. Halála után festményeinek egy részét szinte "zsákvászon értékben" árverezték el, melyeket aztán Gerlóczy Gedeon építészmérnök talált meg egy tetőtéri műteremben. Neki köszönhető, hogy az életmű ezen része fennmaradt. Csontváry művészete végül nagy nemzetközi sikert aratott, Picasso például így nyilatkozott róla: “Nem is tudtam, hogy rajtam kívül más nagy festője is volt századunknak”.

 

 

 

Források:
http://cultura.hu/kultura/csontvary-kosztka-tivadar-a-latomasos-festo/

http://mek.oszk.hu/01300/01314/html/elemzes.htm

http://www.verslista.hu/csontvary/csontvarykosztka.htm

 

Képek:
http://biralat.hu/content/_common/images/pic1.JPG

http://mek.oszk.hu/01300/01314/html/nagykep.jpg

Hivatalos forgalmazói logók