970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Szent Iván napja és éjszakája a nyári napforduló ünnepe, egyben az év legrövidebb éjszakája, amely a magyar néphagyományban már a honfoglalás előtti időkben is komoly szerepet kapott a megtisztulásban és a nyári, termékeny időszakra való felkészülésben.

 

A keresztény szokásvilágba számos, korábbi időkben gyökerező pogány hagyomány is beépült az évszázadok során, kiváló példa erre a napfordulók vallási ünnepekhez kapcsolása. Keresztelő Szent János ünnepe a magyar néphagyományban a bizánci egyház befolyásának hatására alakult át nyelvünkben Szent Iván napjává.

A fény diadalának ünnepe

Magyar éremkibocsátó Kft. - SZent Iván éjjelének legendájaA nyári napforduló köré a legtöbb kultúrában, közülük is kiemelkedően az északi népeknél számos népszokás és hagyomány épült. Ez a fény diadalának ünnepe, amelynek mágikus jelentést tulajdonítottak. A nyárközép éjjelére eső tűzgyújtással a hagyomány szerint a napot kívánták segíteni sötétséggel vívott harcában, és abban, hogy a tűz erejével segítsen megfékezni az ártó szellemeket és gonosz varázslatokat.

Az ókori Egyiptomban is a Nap megújulását kívánták segíteni különböző rituálékkal és hatalmas, lángoló máglyákkal, amelyeknek lángjába illatos gyógynövényeket szórtak. A Szent Iván napján gyújtott tűz segíti a bőséges nyári termést, védelmet nyújt a járványok, betegségek és természeti csapások ellen. Kevésbé ismert, hogy gyakran időzítették erre a napra a szerelmi bűbájokat is.

 

 

Keresztelő Szent János ünnepe

Mivel Keresztelő Szent János személye a keresztény hagyományban az Ó- és Újszövetség közti kapocs szimbóluma, valamint Jézus alakjának előképe, a kereszténység a fény és a sötétség pogány ünnepét Keresztelő Szent Jánosnak ajánlotta.

Nyárközép napja Szent Iván havának, vagyis június hónapnak a 24. napjára esik. Az ünnep az 5. századtól fokozatosan vált egyre népszerűbbé, és sorra olvasztotta magába a korábbi hagyományokat és népszokásokat.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - SZent Iván éjjelének legendájaMágia és varázslatok nyárközép napján

A napfordulók esetében nem ritka, hogy a néphagyomány kiemelkedő jelentőséget tulajdonít ezeknek a csillagászati szempontból is jeles alkalmaknak. Elsősorban a szerelmi mágia az, ami a hiedelem szerint befolyásolja Szent Iván éjjelét. Az asszonyok és leányok a tűz mellett gyakran füstöltek különböző illatos füveket és gyógynövényeket, amelyeket későbbi felhasználásra őriztek meg, hogy védje őket és szeretteiket az ártásoktól. Egy másik hagyomány szerint a fiatal lányok a tűz fölött ugráltak át, a legügyesebbek pedig esélyesebbek voltak arra, hogy hamarabb menjenek férjhez a Szent Iván éjjelét követő évben.

Minden Szent Iván napján végzett tevékenységnek mágikus hatást tulajdonítottak. Az ekkor gyűjtött virágok és gyógyfüvek varázslatos tulajdonságokkal bírtak, az ekkor szedett növények pedig mind az állatokra, mind az emberekre jótékonyan hatottak. Bár a szentivánéji máglyagyújtás szokása az elmúlt évszázadban kezdett fokozatosan kikopni az európai hagyományvilágból, napjainkban újra egyre többen érdeklődnek őseink szokásai iránt, ünneplik meg a napfordulót szabadtéri programok színes skáláját felvonultatva.

 

 

Források:
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/szent_ivan-ej_varazslat_es_nephagyomany_a_napfordulon/2165073/
http://mult-kor.hu/20060623_szent_ivan_ejszakaja
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/unnepek-jeles-napok-es-nepszokasok-1/szent-ivan-napja-junius-24
http://kaposvarmost.hu/magazin/kultura/2013/06/24/szent-ivan-eji-tuzgyujtas_6769.html

Képek:
https://www.pexels.com
https://visualhunt.com

Hivatalos forgalmazói logók