970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Érmek és érmék tulajdonságainak tanulmányozásakor olykor-olykor még a numizmatika legnagyobb szerelmesei is találkozhatnak olyan anyagnevekkel, melyek hangzatosak ugyan, de valójában nem tudni, miféle értéket képviselnek. Ennek egy jellemző esete a ródium és a ruténium megkülönböztetése. Bejegyzésünkből most Ön is megismerheti a két anyag közötti legfőbb eltéréseket.

A ródium és a ruténium gyakori összekeverése közös kémiai tulajdonságaikban gyökerezik. Bár számos tekintetben különböznek egymástól, mégis alapvető hasonlóság, hogy mindkettő anyag a különlegesebb fémek családját gazdagítja. Jól tűrik a levegő nedvességének korrodáló hatását. Többségük a természetben csupán elszórva fordul elő, áruk jellemzően magas. Ebbe a csoportba sorolható a ruténium, a ródium, a palládium, az ezüst és az arany, az ozmium, az irídium, valamint a platina is.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Ruténium és ródium a periódusos rendszerbenHa alaposabban górcső alá vesszük a ródium és a ruténium kémiai sajátosságait, akkor vizsgálódásunkat a platinafémek kategóriájára szűkíthetjük. A platinafémek még tovább bonthatóak, így megkülönböztethetünk úgynevezett könnyű (ruténium, ródium, palládium), illetve nehéz platinafémeket (ozmium, irídium, platina). Ezen nagy sűrűségű elemek rendkívül jól vezetik az elektromosságot, és csak igen magas hőmérsékleten olvadnak meg. Mechanikai hatások ellen jól védekeznek, ez alól csupán a ruténium és az ozmium képeznek kivételt.

A ródium egy ezüstösen fehér színben ragyogó, kemény fémtípus, kémiai vegyjele az „Rh”. Ezt az allergiamentes fémet főként az ékszeriparban hasznosítják ezüstből készített tárgyak felületének bevonására. Az úgynevezett ródiumozás olyan galvanizáló eljárás, mely során arany és ezüst ékszereket egy vékony ródium réteggel vonnak be, hogy azok még intenzívebb ragyogást nyerjenek.

A ródium előállítása a platina gyártásánál kapott maradékból körülményes módon történik. A tiszta ródium igen nehezen olvasztható meg, levegő hatására, magasabb hőmérsékletre hevítve felületén oxidálódik, de a savak nem támadják meg. A fémek legtöbbjével öntvényeket alkot.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Ruténiummal bevont 2 unciás színezüst éremA ródiummal gyakran kevert ruténium vegyjele „Ru”, grafitszürkés színárnyalatban játszik, a Föld fémállományának egyik legritkább eleme. Ritka előfordulása ellenére számos területen hasznosítják. Igen kemény és rideg fém, amelyet az űrtechnológiában és a reaktorokban, továbbá a műszeriparban és laboratóriumi környezetben alkalmaznak, de katalizátorként is működik. Hidegen nem alakítható, vörös izzáson azonban könnyedén megmunkálható. Kiemelkedő a fényvisszaverő képessége, ennek köszönheti kitüntetett szerepét az éremművészetben.

Társaságunk saját fejlesztésű érmeinek sorát gazdagítja az 1956-os forradalom 60. jubileuma alkalmából megálmodott egyedülálló, ruténiummal bevont 2 unciás színezüst emlékérem, amely megannyi további lenyűgöző tulajdonsággal büszkélkedhet. Kattintson ide, ismerje meg a részleteket és rendelje meg a páratlan kibocsátást!

 

 

 

 

Kép
A periódusos rendszer:www.ipon.hu/hir/negy_uj_elemmel_bovul_a_periodusos_rendszer/35923

Hivatalos forgalmazói logók