970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A világ legnagyobb művészeivel is előfordult néha, hogy kifogytak az inspirációból. Ebből az ideiglenes válságból mindig segített kilábalni valaki (általában egy vonzó hölgy), aki kifogyhatatlan forrását képezte az alkotói kreativitásnak. Lássunk öt példát olyan valaha élt hölgyekről, akik ismert festők múzsáiként vonultak be a történelembe.

Az erkölcstelenség művészete

Édouard Manet 1863-ban festette meg hatalmas közfelháborodást kiváltó művét, az Olympiát. A műkritikusok inkább szakmai, míg a közvélemény erkölcsi szempontból kifogásolta a képet. Utóbbi szerint a festmény főszereplője egy kurtizánt ábrázol a cselédje társaságában. A modell Victorine Louise Meurend volt, maga is művész, valamint a kor egyik kedvelt aktmodellje. A hölgy a festőn kívül így Degas-t is megihlette, aki szintén aktképeinek elkészítéséhez fordult hozzá inspirációért.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Manet múzsája

 

Magyar Éremkibocsátó Kft, - Vermeer Leány gyöngy fülbevalóvalAz igéző szépségű titok

A korabeli németalföldi festők között Johannes Vermeer igazi különcnek számított. Míg kortársai előszeretettel ábrázoltak tárgyakkal és különféle kellékekkel gondosan berendezett jeleneteket, addig ő inkább a szemlélő képzeletével játszadozott. A legtöbbször nem volt egyértelmű a viszony képeinek szereplői között, így mindig valamiféle titokzatosság lepte be őket. Nincs ez másképp a Leány gyöngy fülbevalóval című művel sem, ráadásul a modelljének kiléte igazi enigma maradt mind a mai napig. Lehetett akár az egyik házi cseléd, a festő lánya vagy esetleg a szeretője is. A női arckifejezés vonzerejét megjelenítő kép végül ezzel a titokkal együtt vált a festő legismertebb művévé.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Picasso múzsája

A lány, aki meghalt szerelméért

Picasso minden egyes művészi korszakát egy-egy olyan nőnek köszönheti, aki az adott időszakban leginkább hatással volt az életére. Ukrán feleségéről (aki állítólag egyáltalán nem volt könnyű természetű) mintázta például azokat a valóságos női „szörnyetegeket”, akik kubista korszakában készülő festményein megjelentek. Sokkal lágyabb, szeretetteljesebb női alakok tűnnek fel azonban azokon a képeken, amiket a megismerkedésükkor csupán 17 éves Marie-Thérèse Walter inspirált. A lány akkor szülte meg közös gyermeküket, amikor Picasso már következő múzsája felé vette az irányt. Annak pontos okát mindmáig nem tudni, hogy Marie miért lett évekkel később öngyilkos, de a szerelmi bánat szerepet játszhatott a tragédiában.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Klimt múzsájaAz orosz szerelemistennő

Az orosz születésű Gala Diakonova a francia költő, Paul Eluard feleségeként vált ismertté a szürrealista mozgalom tagjai között. Rengeteg alkotás létrejöttét inspirálta már azelőtt, hogy találkozott volna a nála 10 évvel fiatalabb Salvador Dalíval, aki a pletykák szerint akkor még szűz volt. A nő szépsége teljesen rabul ejtette Dalít, onnantól kezdve minden Gala körül forgott. Képein a katalán születésű művész igazi szexistennőként, már-már vallásos áhítattal jelenítette meg későbbi feleségét. Memoárjaiban pedig úgy emlékezett rá vissza, mint arra a személyre, aki menedzselte az egész életét, munkásságát, és megvédte őt az őrülettől.

 

Az alkotó múzsa

Emilie Flöge varrónőként, később pedig a korát bőven meghaladó szemléletű divattervezőként tevékenykedett Ausztriában. Különleges ruhakölteményeit a publikum értetlenséggel, Gustav Klimt azonban csodálattal fogadta. A szecesszionista festő megértette az Emilie alkotásai mögötti művészi mondanivalót, így idővel nagyon közel kerültek egymáshoz. Azt senki sem tudja pontosan, hogy csupán barátság vagy annál több is kialakult-e közöttük, de annyi bizonyos, hogy remekül együtt tudtak működni. Klimt talán legismertebb művéhez, A Csók című képhez is Emilie adta az inspirációt.

 

Amennyiben Ön érdeklődik a művészeti témájú kibocsátások iránt, örömmel ajánljuk figyelmébe a világhírő festőgéniusz, Leonardo da Vinci legtitokzatosabb mosolyával megéldott, egyben legismertebb múzsáját megörökítő emlékérmünket, amelyről ide kattintva tudhat meg többet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Források:
http://flavorwire.com/146357/the-10-most-influential-artists-muses
http://cultura.hu/kultura/edouard-manet-180-eve-szuletett/
http://www.therichest.com/rich-list/most-influential/the-10-most-iconic-muses-in-the-art-world/
http://librarius.hu/2014/07/07/leany_gyongy_fulbevaloval/
http://artris.blog.hu/2015/04/04/picasso_7_szerelme_avagy_istennok_es_labtorlok
http://masnezopont.hu/portal/article/2015/8/7/Mzsk-nyomban-Elena-Diakonova
http://theculturetrip.com/europe/france/articles/10-astonishing-muses-who-deserve-a-place-in-art-history/

 

 

 

 

 

Képek:
Gala Diakonova Dalí egyik festményén: https://flavorwire.files.wordpress.com/2011/01/5-dali.jpg?w=1920

Dalí feleségével: https://www.theguardian.com/culture/gallery/2011/jan/23/ten-best-artisic-muses-in-pictures#img-9

Leány gyöngy fülbevalóval: http://totallyhistory.com/wp-content/uploads/2011/12/Johannes_Vermeer_1632-1675_-_The_Girl_With_The_Pearl_Earring_1665.jpg

Emilie Flöge Klimt által festett portréja, saját tervezésű ruhájában: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Gustav_Klimt_049.jpg

Marie-Thérèse Walter Picasso festményén  a művész kék korszakából: http://www.pablo-ruiz-picasso.net/images/works/2112.jpg

Olympia: http://www.manet.org/images/gallery/olympia.jpg

Hivatalos forgalmazói logók