970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Azt mondják, a történelmet a győztesek írják, és azt is, hogy a felnőttek dolgába ne szóljon bele egy gyermek. Számos példa volt és van azonban napjainkban is arra, amikor gyermekek igazán nagy dolgokat vittek és visznek véghez, és zsenge koruk ellenére beírták magukat a történelembe. Mai blogbejegyzésünkben 5 ilyen gyermek előtt szeretnénk tiszteletünket nyilvánítani.

1. Az orléans-i szűz

Ki ne hallott volna már Jeanne d’Arc-ról, aki a száz éves háború idején férfiakat megszégyenítő bátorsággal vezette a francia nép felszabadító harcát az angolok ellen. Mindezt tizenévesen, ráadásul a királyi hadsereg élén, és közben számos jelentős győzelmet aratott, amik végül VII. Károly trónra kerüléséhez vezettek. Csoda hát, hogy neve mindmáig fennmaradt?

Amikor az angolok elfogták, és eretnekség vádja miatt máglyán megégették, állítólag a hóhér nem akarta elvállalni a feladatot, mert attól tartott, pokolra kerül a cselekedetéért.

2. A lány, aki szembeszállt a náci propagandával

Sophie Scholl tizenéves München-i egyetemi hallgató volt, amikor mély keresztényi meggyőződésből háborúellenes röpiratokat kezdett el terjeszteni az erőszakmentes tiltakozó szervezet, a Fehér Rózsatagjaként. Tudta, hogy el fogják kapni, testvérével együtt mégis a végsőkig kitartottak, míg végül mindkettőjüket kivégezték a nácik.

Személye azóta a békemozgalmak kultikus figurájává vált.

3. Aki megmutatta, hogyan legyünk boldogok a kilátástalanságban

Még mindig a második világháború idején járunk, a náci megszállás alatti Hollandiában. Anne Franknak a családja bujkálásának két éve alatt írt naplójában (melyet az apa, a család egyetlen túlélője adott ki a háború után) egy kislány élete bontakozik ki előttünk, aki a lehetetlen körülmények ellenére is megpróbálja normálisan tovább élni az életét. Anne állítólag azért írta naplóját, mert később híres írónő akart lenni, és első komoly könyvéhez gyűjtögette a történeteket. Álma már nem teljesülhetett, mert 1945-ben halt meg a Bergen-belseni koncentrációs táborban. Naplója végül az egész világon a náci rezsim által elkövetett szörnyűségek mementójaként vált ismertté.

4. Küzdelem az életért, harc az egyenlő bánásmódért

Xolani Nkosi szívszorító története milliókat hatott meg az egész világon. A dél-afrikai kisfiú HIV-fertőzötten látta meg a napvilágot, élni akarása azonban példaértékű életúthoz segítette őt. Bár megtagadták tőle, hogy állami iskolába járhasson, már kiskorában a HIV fertőzöttekkel szembeni egyenlő bánásmód mellett szólalt fel, és a mozgalom szószólójává vált. Nevelőanyjával pedig otthont hozott létre HIV+ édesanyák és gyermekeik számára.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Gyermekek, akik megváltoztatták a világot

Xolani Nkosi - worldschildrensprize.org

„Törődj velünk, és fogadj el minket – mi is emberek vagyunk. Normálisak vagyunk. Van kezünk. Van lábunk. Járunk, beszélünk, és ugyanolyan igényeink vannak, mint bárki másnak. Ne félj tőlünk – olyanok vagyunk, mint te!” - Xolani Nkosi

5. A kislány, aki szembeszállt a terrorizmussal

Amikor 2008-ban a tálibok elfoglalták az otthonát, a pakisztáni Szvát-völgyet, Malala még csak 11 éves volt. A tálib törvények értelmében a lányok többé nem járhattak iskolába. A lány, és tanító foglalkozású apja ellenszegült a rendelkezésnek, mi több, életüket kockáztatva álltak ki a lányok továbbtanulása mellett. Harcuk a Malala elleni 2012-es merényletben csúcsosodott ki, amit a kislány az életveszélyes sérülések ellenére szerencsére túlélt. Azóta is emberjogi aktivistaként küzd az egyenlő oktatásért az egész világon, és ő a legfiatalabb, aki Nobel-békedíjban részesült.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Malala

Malala Yousafzai - dailynexus.com

Ezek a gyermekek bátorságukkal és tiszta szívükkel állítanak elénk példát, történetük pedig megmutatja nekünk, hogy néha a legemberibb gesztus, vagy csupán az élni akarás, a szabadságvágy is megéri a küzdelmet. 

 

Források:

blog.xfree.hu
southafrica.net
24.hu
mnn.com
biographyonline.net

Hivatalos forgalmazói logók