attila-top-banner-utolso

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Budapest idén ünnepli egyesülésének 150. születésnapját. A magyar főváros, melyet a Duna folyó oszt ketté, mindig is az összetartozás és sokszínűség szimbóluma volt.

Buda története

Buda a Magyar Királyság egyik történelmi fővárosa volt. A város története azonban jóval régebbre nyúlik vissza, egészen az ókori Aquincumig, amelyet a rómaiak alapítottak. Az első nyomok, melyek erődített falura utalnak, jóval időszámításunk előttről származnak. Középkori krónikáink szerint a város Attila hun uralkodó testvéréről, Budáról (Bleda) kapta a nevét. A korai Árpád-korban Aquincum helyén épült települést jelölte a Buda név, amelyet csak a tatárjárás után, a budai Vár (Újbuda) megépítése után kezdtek Óbuda néven emlegetni.

Régi budai vár (forrás: www.indafoto.hu)

Pest története

A középkorban Pest már erődített város volt. IV. Béla magyar király a tatárjárás után 1244-ben, az itt megtelepedő hospesek számára, kiváltságlevelet adományozott és megújította a város árumegállító jogát (az idegen kereskedő köteles volt a város által szabott áron a piacon kitenni az áruját). A város gazdag történelmi múlttal rendelkezett és többször is fontos szerepet játszott Magyarország történelmében. Például 1541-ben Pestet elfoglalta a török hadsereg és az oszmán uralom alatt állt egészen 1686-ig.

Az Astoria (forrás: varoskepp.blog.hu)

Az egyesülés

  1. november 17-én egyesült a mai Budapest, Pest, Buda és Óbuda városok egyesítésével.

Budapest szavunkat elsőként Széchenyi István használta a Világ című művében, 1831-ben. Úgy gondolta, hogy a modern Magyarországnak szüksége van egy erős fővárosra, amit a történelmi székhely Buda és az intenzív fejlődésnek indult Pest egyesítésével lehetne létrehozni. Később egy külön könyvet is írt a Duna-parti testvérvárosokról Buda-pesti por és sár címmel, melyben azt hangoztatta, hogy a két város – felsőbb beavatkozás hiányában – külön úton fejlődne, és sosem lépnének ki a provinciális települések sorából. Ezért elengedhetetlennek látta a mesterséges beavatkozást, melynek egyik szimbolikus és máig gyönyörű alkotása, a Lánchíd megépítése lett. Az egyesülés után Budapest gyorsan fejlődött és az első világháború előtt Európa egyik leggyorsabban növekvő városa volt. Azonban a második világháború után Budapest súlyos károkat szenvedett, és hosszú ideig tartott, mire visszanyerte eredeti pompáját. Azóta azonban Budapest újra virágzik és ma már Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

 

(Forrás: pestbuda.hu)

Budapest Jelenleg

Ma Budapest nemcsak Magyarország fővárosa, hanem a régió egyik vezető gazdasági és kulturális központja is. A város olyan lenyűgöző történelmi látnivalókat kínál, mint a Halászbástya, a Lánchíd és a Parlament, amelyek mind hűen őrzik a múlt emlékeit. Emellett a város modern és pezsgő életmódot is kínál az éttermekkel, a művészeti galériákkal, a színházakkal és az élénk éjszakai élettel.

(Forrás: budapest.org)

150. évforduló

A 150. születésnap alkalmából Budapest több száz különböző eseménnyel és ünnepségekkel készült az egész év során. Fesztiválokkal, kiállításokkal és kulturális programokkal, amelyek bemutatják a város gazdag múltját és jelenét. Az ünnepségek alkalmat adnak a budapestieknek és a látogatóba érkezőknek, hogy méltó módon megünnepeljék ezt a kerek évfordulót.

Összefoglalás

Budapest egy olyan város, amely összeköti a múltat a jelennel és mindig az összetartozás és sokszínűség szimbóluma volt. A város fejlődése és egyesülése 150 évvel ezelőtt fontos mérföldkő volt és azóta is az európai kultúra egyik gyöngyszeme maradt.

Hivatalos forgalmazói logók