14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

John Fitzgerald Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke volt 1961 és 1963 között. A mai napig az egyetlen római katolikus amerikai elnök, és a legfiatalabb, akit az USA első emberévé választottak, mindössze 43 évesen. 1963. november 22-én merénylet áldozata lett, amiről a mai napig számos összeesküvés-elmélet és teória maradt fenn a köztudatban. Blogbejegyzésünkben elnökké iktatásának 60. évfordulója alkalmából emlékezünk személyére és elnöki munkásságára.

Magyar Éremkibocsátó kft. - John F. Kennedy germekként / Forrás: jfklibrary.orgJohn F. Kennedy, akit a világsajtó gyakran csak JFK-ként emleget, 1917. május 29-én született egy ír származású sokgyermekes család második gyermekeként, akik a 19. század első felében, az éhínség elől menekültek Írországból az Államokba. A 20-as években jelentősen gyarapodott a család vagyona, Kennedy tehetős üzletember édesapjának pedig eltökélt szándéka volt, hogy elnököt csinál a fiából.

A legendás elnök gyökerei

Johnnak minden alapja meg is volt ehhez: a Harvard Egyetemen folytatott nemzetközi kapcsolatokról szóló tanulmányokat, majd a diploma megszerzése után is tudatosan építette a karrierjét. Miután az Egyesült Államok 1941. december 7-én belépett a II. világháborúba, Kennedy századosként szolgált a haditengerészet kötelékében a Csendes-óceánon. Érdekesség, hogy hősiességéért és különleges bátorságáért kitüntetésben is részesült, miután megmentette az embereit egy támadás idején. A gyermekkora óta komoly hátfájdalmakkal küzdő Kennedy-t nem sokkal később súlyos sérülés érte, aminek következtében a gerincét háromszor is meg kellett operálni.

A leszerelése után 1945-ben rövid ideig a Hearst-lapoknak dolgozott, ahol az Egyesült Nemzetek Szövetségét (ENSZ) létrehozó San Francisco-i konferenciáról tudósított. A tényleges politikai pályafutása 1947-ben kezdődött meg, miután demokrata párti képviselő lett a szövetségi törvényhozásban. Az 1953-as év kettős jelentőséggel bírt a fiatal politikus életében: ekkor került be a szenátusba, és ebben az esztendőben kötött házasságot Jacqueline Bouvier-val is, akitől később három gyermeke született.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - John F. Kennedy és gyermekei / Forrás: jfklibrary.org

Kennedy elnök lett

1960-ban indult az elnökválasztáson, ahol – csupán egy hajszállal, 0,2%-kal - legyőzte a republikánus Richard M. Nixont. Kampánya úttörőnek számított abban a tekintetben, hogy Kennedy felismerte a hírközlés és a televíziózás közvéleményformáló erejét és jelentőségét, és a céljainak szolgálatába állította őket. A beiktatási beszédekor azt mondta:

„Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz tenni érte!”

Ez a mondat azóta is Kennedy leggyakrabban idézett gondolata. Elnökként a nevéhez fűződik a vietnami háború elindítása, valamint a maffia leszámolására tett kísérletei. Számos intézkedést tett az amerikai nép jólétének növelése érdekében: az idősekre is kiterjesztette az egészségügyi ellátást, növelte az oktatásra szánt állami támogatás összegét, támogatta a tudományos kutatásokat, emellett jelentősen csökkentette a bűnözési rátákat. Fontosnak tartotta a színesbőrű állampolgárok jogegyenlőségét, ezért kormánya törvényeket hozott az iskolákban, a munkahelyeken és középületekben érvényben lévő faji megkülönböztetés eltörlésére.

A kommunista Kuba elleni sikertelen Disznó-öbölbeli partraszállás után (1961. április 17.) hirdette meg a Békehadtest programot (későbbi nevén: Szövetség a haladásért). Ennek keretében gazdasági segítséget nyújtott azoknak a latin-amerikai országoknak, amelyek nem szimpatizáltak a kommunizmus eszméjével. A programnak következménye, hogy a csatlakozott országok megszakították a diplomáciai kapcsolataikat Kubával.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 60 éve iktatták be John F. Kennedy-t / Forrás: jfklibrary.orgKennedy elnökségéhez fűződik az ún. kubai rakétaválság, ami 1962. október 14-én robbant ki. A nemzetközi konfliktus hátterében az állt, hogy amerikai kémrepülőgépek felvételei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Szovjetunió nukleáris töltetek befogadására alkalmas rakétákat telepített az Egyesült Államok védelme szempontjából mindig is kulcsfontosságú karib-tengeri szigetre. Miután a szuperhatalmak két héten át farkasszemet néztek egymással, J. F. Kennedy a Bécsben folytatott tárgyalásai során elérte, hogy Hruscsov visszavonja arzenálját a szigetországból, így megakadályozta a III. világháború kirobbanását.

Az elnök tragikus halála

Mivel szándékában állt jelöltetni magát a következő elnökválasztáson is, Kennedy 1963. november 22-én, már egy előkampány részeként Dallasba utazott. Az elnöki küldöttség dél körül érkezett Dallas repülőterére, a gépkocsi konvoj innen indult a városba. Az úticél a 9,5 mérföldre lévő dallasi kereskedelmi központ volt, a Trade Mart, ahol az elnök beszédet akart tartani. Fél egykor a lépésben haladó konvoj az Elm Streetre fordult. Ekkor találták el Kennedyt a gyilkos lövések, az egyik hátulról érkezett, és eltalálta az elnök fejét.

Kennedy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem tudták megmenteni, a helyszínen elvérzett. A legvalószínűbbnek vélt elmélet szerint a merénylő Lee Harvey Oswald, a helyi tankönyvraktár egyik dolgozója volt, akit alig másfél órával a merénylet után már sikerült is letartóztatni. A tárgyalására sosem került sor, ugyanis két nappal a merénylet után lelőtte egy éjszakai lokál tulajdonosa, Jack Ruby.

A Kennedy-gyilkosság hosszú ideig élénken foglalkoztatta a közvéleményt, így az elmúlt évtizedek során számtalan összeesküvés-elmélet született az elnök halálával kapcsolatban. Lehetséges merénylőként felmerült a KGB, de sokan gondoltak a maffia bosszújára, vagy az átszervezés alatt álló CIA, esetleg a hatalmat megöröklő Lyndon B. Johnson bűnrészességére is. Bizonyosságot azomban egyik elmélet sem nyert. Kennedy halála után egy parlamenti vizsgálóbizottság is összeült, ami a Warren-jelentésben azt állapította meg, hogy nincs bizonyíték politikai gyilkosságra.


John F. Kennedy elnöki beiktatásának 60. évfordulója, valamint Joe Biden januárban esedékes beiktatásának közeledte alkalmából örömmel jaánljuk figyelmébe a hivatalos féldollárost, amely Kennedy tiszteletére került kibocsátásra az elnük halálát követően, 1965 és 1970 között. Az érme, amely iránt a globális kereslet messze meghaladta a várakozásokat, és amely most is kiugró népszerűségnek örvend a gyűjtők körében világszerte, ezennel Társaságunk kínálatában kedvező áron érhető el:

Figyelem: a kedvező ajánlat csak 2021.január 31-ig érvényes. Ne maradjon le, kattintson a részletekért és megrendelésért!

 

Források:
https://web.archive.org/web/20130310081628/http://tortenelemklub.com/eletrajzok/xx-szazadi-szemelyek/205-john-f-kennedy-elete-es-rejtelyes-halala
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1917_majus_29_john_f_kennedy_amerikai_elnok_szuletese/
http://tortenelemcikkek.hu/node/259
https://mult-kor.hu/sszeeskuves-elmeletek-sokasaga-kering-ma-is-a-kennedy-gyilkossaggal-kapcsolatban-20191122

 

Hivatalos forgalmazói logók