970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Manapság, mikor az elektronikus levelezés az aranykorát éli, talán fel sem merül bennünk a kérdés, hogy korábban vajon milyen mérföldkövei voltak a hagyományos, papíralapú, postai levelezésnek. Az első öntapadós bélyeg megszületésének 180. évfordulója alkalmából hoztuk el Önnek a cikket, amely a legendás Penny Black bélyegről mesél.

A ragasztható postai bélyeg alkalmazása már a 19. század előtt is felmerült egyes európai országokban, a hivatalos használat rangjára azonban elsőként a Penny Black névre keresztelt, 1840-ben kiadott brit postabélyeg emelkedett. Az újítás világszerte robbanótűz módjára terjedt. Hazánkban, Magyarországon az első postabélyeget 1871. május 1-jén adta ki a Királyi Posta. Az ötlet olyan sikeresnek és időtállónak bizonyult, hogy használata még a gépiesedett 21. században is fennmaradt.


A bélyeg iránti igény felmerülése

A 19. század közepére Angliában a levélküldés rendszere szinte megfizethetetlenül drágává vált. Az Magyar Éremkibocsátó kft. - Bélyegek és a legelső öntapadós bélyegemberek - nagy kreativitásról téve tanúságot -, ezerféle trükköt bevetettek annak érdekében, hogy elkerüljék a magas költségek megfizetését. Nem tett jót a morálnak az sem, hogy a parlament tagjai ingyen levelezhettek.

A levélírók kódolt üzeneteiket a borítólapra írták, így a címzett csak ránézett, és már nem is vette át a levelet, nem fizette ki a kézbesítést. A papírra hosszában és keresztben, minden szabad helyre írtak, hogy minél kevesebb oldalt kelljen elküldeni. A kaotikus helyzetben azok az önjelölt kézbesítők találták meg a számításukat, akik olcsóbban is vállalkoztak a küldemény célba juttatására, hatalmas összegekkel rövidítve meg ezzel az államkasszát.


A postaszolgáltatás reformja

A brit kormány 1837-ben kezdte el tervezni a postaszolgáltatások megreformálását. A cél elsősorban a csalások visszaszorítására irányult, és jó ötletnek tűnt az előre fizetés. A csomag része volt többek között egy kettéhajtott papírlap a küldemények szállítására, amit a boríték elődjének tekinthetünk, valamint a készpénzfizetést felváltó, felragasztható bélyeg a költségek megelőlegezésére. A tervezetben szerepelt a díjak drasztikus leszorítása, az árat pedig nem a szállítási távolság, hanem a levél súlya határozta meg.


A Penny Black születése

A kincstár 3 éven át versenyeztette az innovációra kapható vállalkozókat a szolgáltatás megtervezésére és lebonyolítására, de a javaslat szellemi atyja, a birminghami iskolaigazgató, Sir Rowland Hill egyik pályázatot sem találta elég jónak. Végül türelmét vesztve, 1840-ben útjára indította az új postázási rendszert egy reprodukcióval díszített borítékkal és a Viktória királynő képmásával nyomtatott 1 penny-s bélyeggel, a Penny Blackkel.

A hagyománytisztelő angolok mind a mai napig kizárólag olyan postabélyeget használnak, amelyen megjelenik az uralkodó arcmása valamilyen formában.

A bélyeget fekete alapra nyomtatták - innen ered a megnevezése. A fiatal Viktória királynő portréjának elkészítését Charles és Frederick Heathre bízták. A két kiváló vésnök egy medálra vésett arckép mintája alapján készítette el a bonyolult rajzolatú végleges változatot, kimondottan azzal a szándékkal, hogy nehéz legyen hamisítani.

Felülre a „POSTAGE” (postázás) feliratot helyezték, megkülönböztetve a már korábban is használatos illetékbélyegtől. Alulra a „ONE PENNY” (egy penny) érték került, jobb- és baloldalon oszlopminta, valamint csillagokból és betűkből álló azonosító jelek sorakoztak.

Pereme a ma megszokott perforációtól eltérően egyenes volt. A bélyegeket az ívről ollóval vágták le, a perforálást csak 1854-ben vezették be. A kibocsátó ország nevét nem tüntették fel, ez a szokás a brit bélyegeken a mai napig fennmaradt.

A bélyeget ebben a formában alig több mint egy évig alkalmazták, mert a vörös színű érvénytelenítő pecsételés rosszul látszott a fekete alapon, ráadásul nagyon könnyű volt eltávolítani. A Penny Black rövid karrierje ellenére óriási mennyiség, közel 69 millió darab került forgalomba.

A többszörös felhasználás elkerülése érdekében a kincstár 1841-ben áttért a Penny Rednek nevezett piros változatra. Az érvénytelenítést nehezen törölhető fekete színnel végezték, ami visszavetette valamelyest az „újrahasznosítás” elterjedt gyakorlatát.


Az első államilag kibocsátott, öntapadós bélyeg 180 jubileuma alkalmából ajánljuk figyelmébe a Penny Black-et eredeti színében és motívumvilágában megörökítő ezüst érmét!

Tekintse meg a limitált kiadású ezüst érmét >>

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Penny Black ezüst érme

Hivatalos forgalmazói logók