970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Bizonyára Önnek is ismerősen csengenek a „Tartós béke” szavak. A II. világháború lezárását követő időszakot nevezzük így, melynek idén 75. évfordulóját ünnepli a világ. ismerje meg kialakulásának körülményeit cikkünkből!

Az 1939-ben kirobbant háborút megelőző éveket, évtizedeket folyamatos feszültség jellemezte világszerte, ugyanis az első világháború lezárása nem minden érintett országnak hozott nyugalmat. Németország, Olaszország és Japán is növelni szerette volna területei mértékét. Japán már 1937-ben hadban állt Kínával, de a világméretű harcok akkor kezdődtek, amikor 1939 szeptemberében Németország lerohanta Lengyelországot.

Miután az Adolf Hitler vezette náci német Harmadik Birodalom megtámadta Lengyelországot, az két tűz közé került, mivel keleten és nyugaton is az ellenséges szövetséges hatalmakkal találta szemben magát. Keleten Anglia és Franciaország állt ellen a németeknek, míg nyugaton az orosz Vörös Hadsereg védte a Szovjetunió határait. A háború első felében a németek kerültek ki győztesül szinte minden harcból.

 

Winston ChurchillFranciaország az elsők között figyelt fel a németek terjeszkedési szándékára. 1940. június 14-én, alig több, mint 9 hónappal a háború kitörése után a németek bevették Párizst, így fegyverszünetre kényszerítették az országot.

Az Egyesült Királyság sokáig nem hitt benne, hogy valóban kitörhet a második világháború. VI. György uralkodása és Winston Churchill miniszterelnöksége alatt üzent hadat Németországnak. Az országnak ekkor több olyan gyarmata is volt, melyet veszélyeztetett a háború.

 

Az Amerikai Egyesült Államok 1941 decemberében lépett be a háborúba. Európai fronton segítette a szövetséges hatalmak Németország elleni harcát, a Csendes-óceánon pedig Japán ellen küzdött.

Az USA akkora haditengerészetet épített ki, mely meghaladta az összes többi háborús ország együttesét, légi erejük is hatalmas támogatás nyújtott a szövetséges erőknek.

 Az 1944-ben végrehajtott normandiai partraszállásnak köszönhetően a nyugati fronton sikerült visszaszorítani a német seregeket. Innentől kezdve a szövetségesek kerültek helyzeti előnybe.

Truman elnök az ázsiai térségben a nukleáris fegyverzet bevetése mellett döntött. Két atombombát dobtak le Japánra, ez volt a második háború egyik legtöbb emberáldozatot követelő akciója, melyhez hasonlóra azóta sem volt példa.

 

Hat évnyi háborúzást követően, 1945 májusában írta alá Németország a feltétel nélküli kapitulációt. Ezzel Európában véget ért a háború. Hitler öngyilkos lett, a náci birodalom és támogatói elbuktak. 1947 februárjában írták alá a vesztes országok - köztünk hazánk is - a párizsi békeszerződést, elismerve háborús vereségünket.

A második világháború az emberiség történetének legnagyobb fegyveres konfliktusa volt, mely a világ több mint 60 országát érintette. A kegyetlen harcok során több mint 50 millió ember vesztette életét, közel annyi civil, mint katona.

 II. világháború résztvevő országai

A háború során sok európai ország kimerült anyagilag, hiszen minden erőforrást a fegyverkezés emésztett fel. A kontinens jelentős amerikai élelmiszer importra szorult. Megoldást a Marshall-terv hozott, amellyel programszerű segélyeket kaptak az európai országok gazdaságaik újjáépítéséhez.

A második világháború okozta mérhetetlen pusztítást látván a világ országai közötti béke fenntartása vált a nemzetközi politika fő céljává, ezért is alakult meg az Egyesült Nemzetek Szervezete, vagyis az ENSZ.

2020-ban a szörnyű háború lezárásának évfordulójáról és a béke 75 évéről emlékezünk meg. Ez alkalomból büszkén ajánljuk figyelmébe a színaranyból (Au 999/1000) kibocsátott Tartós béke érmét, amely a legkiválóbb verdei minőségben készült:

Megnézem >>

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 75 év Tartós béke arany érme

Hivatalos forgalmazói logók