Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Azt sokan tudják, hogy Alfred Nobel svéd gyáros, illetve feltaláló volt. Családja többsége, édesapja és testvérei is iparral és kereskedelemmel foglalkoztak, így Alfred is vagyonos ember volt. Sosem nősült meg, így végrendeletében teljes vagyonát egy alapítványra hagyta. És hogy hogyan indult a világhírű díj története? Ismerje meg Ön is a Nobel-díjjal kapcsolatos érdekességekből!

1. A díjat Alfred Bernhard Nobel alapította az 1895. november 27-én  keltezett végrendeletében. Célja az volt, hogy a megjutalmazza az emberiség számára legnagyobb szolgálatot teljesítő tudósokat, írókat, orvosokat, és a nemzetek közötti béke harcosait. A néhai tudós vagyonából hozták létre a Nobel Alapítványt. 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 11+1 érdekesség a Nobel-díjról2. A Nobel Alapítvány alapító okmányát Stockholmban, a Királyi Palotában mutatták be 1900. június 29-én. Ezt az okmányt az alapítvány mindazok számára eljuttatja, akiket javaslattételre kér fel: hiszen a díjat kizárólag javaslattétel útján lehet elnyerni, nem pedig személyes érdekből.

3. Az alapító utasításai szerint a díjat azoknak kell adni, akik az előző évben saját tudományterületükön a legjelentősebb szolgálatot tették az emberiségnek. Kezdetben fizikai, kémiai, fiziológiai vagy orvosi, irodalmi, illetve békedíj kategórákban választották ki a legeredményesebbeket. Később aztán, 1968-ban bővült a lista közgazdasági Nobel-díjként emlegetett Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíjjal.

4. Az emlékérem mellett pénzjutalomban is részesülnek a díjazottak, valamint egy oklevelet és egy képmást is kapnak az alapítóról. A kapott összeg a végrendelet szerint Alfred Nobel vagyonának kamataiból származik, így a jutalom mértéke évről-évre változhat.

5. Az egyes kategóriában kiosztott érmek hátlapját különböző motívumok díszítik. A fizikai és kémiai díjakon egy Ízisz istennőre emlékeztető nőalak díszíti, akinek a tudomány géniusza egy fátylat emel le az arcáról. Az orvostudományi érme hátoldalát a gyógyítás géniusza díszíti, aki egy szenvedőnek nyújt segítséget. Az irodalmi érmén egy férfialak és múzsája találhatóak.

6. A Nobel-bizottság munkája minden év szeptemberében kezdődik. A jelölési időszak következő év január 31-ig tart. A tagok március és május között értékelik ki a jelöltek munkáját, ezután folyamatosan rostálják őket.

7. A díjat odaítélő testület egy bizottságot kér fel, amely 3-5 tagból áll kategóriánként, hogy véleményezze a határozat helyességét és igazságosságát.

8. A szabályok szerint a javaslattevők személye, a javasoltak nevei és az ezekhez kapcsolódó minden anyag egy személy jelölésétől egészen a díj kiosztásáig 50 évre titkosított, így abszolút alaptalanok a spekulációk és feltételezések azzal kapcsolatban, hogy éppen kiket jelöltek a díjra.

9. Létezik a Nobel-díj ellenkezője, az Ignobel-díj, amelyet azok a kutatások kapnak, amelyet nem lehet, vagy nem érdemes megismételni. Ezek eredményei sokszor megnevettetnek, vagy egyszerűen értelmetlenek - mégis gondolkozásra késztetnek.

10. Számos monda kering a matematikai Nobel-díjjal kapcsolatban, az azonban bizonyos, hogy Alfred Nobel végrendeletében nem szerepelt ez a lehetőség. Egyesek szerint személyes okokból, mivel egyszer csalfaságon kapta a párját egy matematikussal. Más feltételezések szerint, egyszerűen csak távol állt tőle ez a tudományterület, hiszen egyetemi tanulmányokat nem folytatott, és találmányai kidolgozásához sem igen alkalmazott matematikai formulákat.

11. A Nobel-díj – sok más díjhoz hasonlóan – visszautasítható, ennek természetesen csak rendkívül megalapozott okai fordultak elő eddig. Egy svéd fizikus például azért utasította el a fizikai Nobel-díjat, mert azzal egyidejűleg az élettani díjra is jelölték. Hitler megtiltotta a német állampolgároknak, hogy Nobel-díjat vegyenek át, így az ebben az időszakban díjazott 3 német tudós csak a háború évei után vehette át azt. Hasonlóan egy író, Borisz Paszternák a szovjet hatalom hatására utasította vissza az őt illető díjat.

+1. Tudta Ön, hogy 2015-ben a Nobel-békedíj történetében első alkalommal, majd azóta is minden évben a Samlerhuset Csoport és a Norvég Pénzverde méltányos módon bányászott aranyból készíti el az elismerést megtestesítő érmet? Az Alfred Nobel portréját ábrázoló érem a névadó, Nobel születésnapján, december 10-én került bemutatásra.

Cégcsoportunk és a Norvég Pénzverde szorossan együttműködött a Szövetséggel a Felelős Bányászatért annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a kézműves és kis méretű aranybányászok problémáira a világ egyik legszegényebb részén. Részletesebben olvashat a díj és a kooperáció történetéről a Samlerhuset Csoport honlapjának angol nyelvű cikkében.

Bízunk benne, hogy a jövőben számos hasonló jelentőségű jótékony kezdeményezés mellé állhatunk büszkén, miközben teljesítjk missziónkat: értéket közvetítünk.

Magyar Éremkibocsátó kft. - A 2015-ös Nobel-békedíj

Források:
https://www.britannica.com/topic/Nobel-Prize
https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/nobel/nobeldij.html

 

Képek:
https://visualhunt.com/

Hivatalos forgalmazói logók