14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A Magyar Festészet Napja egy olyan kezdeményezés, amelyet 2002 óta, lassan már 20 esztendeje ünneplünk minden évben, október 18-án. Azonban ahogyan az esemény folyamatosan növekszik és fejlődik, mára már az egész hónap folyamán rendeznek kisebb-nagyobb, a képzőművészethez és a magyar festészethez kapcsolódó eseményeket. A dátumválasztás mögötti ok, hogy a hagyomány szerint októberben emlékezünk meg Szent Lukácsról, aki nemcsak az orvosok védőszentje, hanem a festők és a festészet patrónusa is. Ezért vált október 18., Szent Lukács napja a Magyar Festészet Napjává.

A Magyar Festészet Napja eredetileg civil kezdeményezés volt, ami Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula elképzelése alapján jött létre 2002-ben.  

A művészeti mozgalom azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét a kortárs képzőművészet aktívan alkotó művészeinek munkájára, aktualitásaira és jelentőségére. A második esztendőben már 2 napos program zajlott, a rendezvény pedig azóta is évről évre csak növekszik.

2006-ra már több mint egy héten át tartó rendezvénysorozattá nőtte ki, idén pedig több mint 400 művész 2000-nél is több festménye kap helyet az országszerte és a határon túl megrendezésre kerülő eseménysorozaton, számtalan kiállítóhelyen.

Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrusA kiállítóhelyek legnagyobb része kezdetben a főváros központi részeire, kiállítótermeire korlátozódott. Az alapítás óta azonban olyan vidéki nagyvárosok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint Békéscsaba, Győr, Siófok, Miskolc, Esztergom vagy éppen Szigetszentmiklós, ezek után pedig fokozatosan jelezték érdeklődésüket a kisebb települések és falvak is.

Budapest mellett már évek óta kiemelt helyszín Szolnok városa, hiszen a Magyar Festészet Napja Alapítvány jelenlegi vezetője, Verebes György festőművész felelős a Szolnoki Művésztelep vezetéséért is. A programok nagy részét régebben kiállítások, szorosan a festészethez fűződő díjátadók alkották, az évek során azonban megszaporodtak a koncertek, irodalmi események, színházi előadások is, ezek mellett pedig különféle társművészeti alkotások támogatják a kortárs festészet ünnepét.

 

A nemzetközi szempontból is jelentős emléknap már nemcsak a fiatal generáció műveit és az évtizedek óta aktív művészek munkáit tárja elénk, hanem - hogy a felhozatal még változatosabb és izgalmasabb legyen - már külföldi vendégművészek munkáit is előszeretettel mutatják be a nagyközönség előtt.

A Magyar Festészet Napja remek alkalom arra, hogy minden kortárs magyar művész megmutathassa a szakma és a művészetkedvelők számára azt, hogy mit alkotott az elmúlt évben. Ez nem csak a festészet műfajában alkotók ünnepe, de az aktív tárlatlátogatóké és a művészetbefogadóké is.

A Magyar Festészet Napja alkalmából figyelmébe ajánljuk A magyar festészet remekművei sorozatunkat, ami a legértékesebb hazai festményeket vonultatja fel színarannyal (Au 999/1000) bevont érmeken, elképesztő színpontossággal. A sorozat első eleme Munkácsy Mihály Honfoglalás című művének részletét tárja az éremművészet kedvelői elé. A sorozat következő érmein olyan lenyűgöző művészeti alkotások kapnak helyet, mint Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus, Szinyei Merse Pál Lilaruhás nő és Székely Bertalan Egri nők című alkotása.

 Munkácsy Mihály - Honfoglalás

Források:
http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/magyar-festeszet-napja-2017
http://www.festeszetnapja.hu/esemenyek/

Képek:
http://mek.oszk.hu

Hivatalos forgalmazói logók