14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

1848. március 15. a magyar forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek hatására az ország közelebb került a függetlenséghez és az alkotmányos rendszer felépítéséhez. A Habsburg uralom megtörése és a magyar sajtó megszületésének napja mára már nemzeti ünneppé vált, amelyre méltán lehetünk büszkék. Olvasson tovább és idézze fel a legfőbb mozzanatokat!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 1848-49-es forradalom: beköszöntött a 170. jubileum!A Párizsból érkező forradalmi hullám a budapesti értelmiségi életet is elérte, mikor a kor szellemi központjában fiatal költők és írók, a politikai élet aktív tagjai szólították meg a népet röplapok és különböző forradalmi hangvételű megmozdulások segítségével.

A napokon belül megkezdődő 170. jubileum alkalmából emlékezünk meg a forradalmat övező, kevésbé ismert tényekről, történésekről és karakterekről, amelyek a kor közhangulatát és politikai berendezkedését formálták az évszázad során, így elősegítve vagy éppen visszatartva a jól ismert '48-as eseményeket.

 

Országgyűlési konfliktusok

A reformkor bizonytalan és változékony közhangulatában az Európa szerte gyenge polgári rétegre képtelenség volt bármiféle forradalmat is építeni, így ehelyett a liberális köznemességre támaszkodtak a kor gondolkodói. Széchenyi, Kölcsey, Wesselényi vagy éppen Kossuth mind-mind olyan személyek voltak, akik megkísérelték bemutatni az országnak a szükséges változásokat és az ezekhez vezető rögös utat is.

Olyan célokat tűztek ki, mint a közteherviselés megvalósulása, a nemzeti kormány létrehozása vagy a sajtószabadság, amelyekért szűnni nem akaró harc folyt az országgyűlések alkalmával - azonban éveken keresztül sikertelenül. Az 1947-ben kezdődő országgyűlés során is megkísérelték a reformok bevezetését, azonban a konzervatív nemesek ellenállása miatt ez a kísérlet is meghiúsult.

 

Azonnali eredmények

1848. március 15. forradalmi hangulata és az utcára vonuló embertömeg energiájának pozitív hatásai még sokáig éltek a köztudatban, azonban ahhoz sem kellett sokáig várni, hogy a forradalom kézzel fogható eredményeket hozzon. A pesti Helytartótanács a tömeg láttán elfogadta a 12 pontot és eltörölte a cenzúrát, valamint szabadon engedte a fogságból Táncsics Mihályt. Ugyanekkor kicsit távolabb, a Pozsonyban ülésező országgyűlés bejelentette a Kossuth által korábban javasolt jobbágyfelszabadítás, valamint a teljes közadózás elfogadását is. Kossuth beszéde, amelyben a 12 ponthoz hasonló követeléseket fogalmazott meg, ugyancsak jelentős lökést adott a forradalmi szellemiség terjedésének.

 

A bécsi udvar

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 1848-49-es forradalom: beköszöntött a 170. jubileum!A bécsi udvar, látva az óriási tömegeket megmozgató pesti eseményeket, nem merte megkérdőjelezni a korábban már elfogadott beadványok hitelességét. V. Ferdinánd behódolt a nép akaratának, és új miniszterelnököt nevezett ki gróf Batthyány Lajos személyében, aki március 23-án megalakította az első felelős magyar kormányt. A forradalom komoly szerepet játszott az áprilisi törvények megszületésében, amelyek segítségével Magyarország lehetőséget kapott a szinte teljes önállóságra és a régi, elavult, rendiségen alapuló politikai rendszer felszámolására, ezzel a polgári fejlődés elősegítésének megalapozására is.

 

Amerikai vonatkozások

A függetlenségi háború közelsége miatt Amerika ebben a korszakban rendkívül érzékeny volt a különböző forradalmi eszmék iránt, így nem meglepő, hogy több államférfi is erősen szimpatizált a magyar forradalom szellemiségével. Egyes magyar tisztségviselők előszeretettel idézték az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot, míg az Egyesült Államok bécsi minisztere segítségét ajánlotta fel a tárgyalások során. A segítségnyújtás azonban mégsem valósult meg, mivel félő volt, hogy az USA esetleg Európán belüli, nem kizárólag politikai jellegű konfliktusba kerülhet.

 

A forradalom utóélete

A március 15-ét követő események nem csak hazánkban, de Európa szerte is heves reakciót vontak maguk után. Kossuth forradalmi hangvételű beszédei hamarosan hatalmas port kavartak Bécsben, ahol kisebb felkelés tört ki. A Monarchia által uralt egyéb területeken, mint például Lombardia térségében is élesedett a közhangulat, amelyet hamarosan a cseh területek és Prága is követtek.

A forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából ajánljuk Önnek a 14 karátos aranyból (Au 585/1000) készült 1848-49-es emlékérmet,  amelyből mindössze 999 példány érhető el világszerte!

 

 

 

Források:
https://www.hungaryfoundation.org/us-1848-hungarian-revolution/
http://tortenelemcikkek.hu/node/124
https://mult-kor.hu/mi-tortent-1848-marcius-15-en-20160315
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1848_marcius_15_kitor_a_pesti_forradalom/
http://www.sparknotes.com/history/european/1848/section9/

Képek:
http://tortenelemcikkek.hu/sites/default/files/1.42vilagos.jpg
http://wemagazin.com/lifestyle/erdekesseg/a-magyar-szabadsagharc-nem-magyar-harcosai.html

Hivatalos forgalmazói logók