970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A New York-i Szabadság-szobor több mint egy évszázada a város kiemelkedő ékessége, amelyet már messziről szemügyre vehetnek a városba érkezők. A neves alkotás eredeti címe „A szabadság megvilágosítja a világot”, azonban általában csupán Szabadság-szobor néven említik a 46 méter magas hölgyet. A grandiózus műalkotás 1886-os bemutatása után egy darabig büszkén viselte a valaha alkotott legmagasabb vasszerkezetű építmény címét, 1984-ben pedig sikerült bekerülnie az UNESCO világörökség részét képező emlékek közé. 

A francia Laboulaye, egy elismert rabszolgaságellenes aktivista 1865-ben azt a javaslatot tette, hogy a francia nemzet ajándékozzon egy lenyűgöző építményt az amerikai függetlenség és a rabszolgaság eltörlésének emlékére. Az akkoriban már világhírű Gustave Eiffel is részt vett a munkálatokban. Ő tervezte a szobor gerinceként is nevezett belső vázat, a négy vasoszlopból álló fémszerkezetet, amely a külső rézborítás megtartásáért felelős.

A szobor a francia nép ajándékaként érkezett Amerikába 1886-ban, amellyel eredetileg Amerika függetlenségének 100. évfordulójáról emlékeztek meg. Sajnálatos módon azonban nem lett kész a centenáriumra.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Szabadság-szobor történeteA szobor feje látható volt a párizsi világkiállításon 1878 során, azonban az Atlanti-óceán két oldalán, Franciaországban és Amerikában szervezett adománygyűjtések lassabban haladtak a vártnál, a szobor talapzata és szerkezeti elemei pedig váratlanul költségesnek bizonyultak.

A fáklyát tartó hölgy messziről észrevehető, valósággal tündököl zöld színével, azonban ez az árnyalat az időjárás viszontagságainak köszönhető. Az eredetileg erős vasszerkezetre épült szobor kívülről vékony rézborítást kapott, amely alig pár éven belül elkezdett oxidálódni. A tudósok úgy vélik, hogy a Szabadság-szobor körülbelül 20 esztendő alatt veszíthette el eredeti, mélybarna színét. A felületén képződött vékony patina réteg nem csupán a gyönyörű zöldes árnyalatért felelős, hanem megóvja a bronz felszínét a további oxidálódástól és a különböző káros környezeti hatásoktól is.

A Szabadság-szobor mára már egyet jelent az amerikai néppel és New York állammal, azonban közel 100 évvel ezelőtt még teljesen más szimbolikát tulajdonítottak neki.

A bronz hölgy koronájának hét ága a világ 7 kontinensét és az azokat körülvevő 7 óceánt szimbolizálja, ezzel megerősítve a szabadság gondolatának egyetemes mivoltát. A legtöbb szögből szinte nem észrevehető, azonban a szobor lábainál törött láncok fekszenek, amelyek a rabszolgaság eltörlését és a modern, független gondolkodású Amerikát hivatottak előtérbe helyezni.

A megformált hölgyalak egyik kezében óriási fáklyát tart, míg a másikban egy hatalmas táblát, amelyen az amerikai függetlenségi nyilatkozat kiállításának dátuma szerepel.

Mindezek ellenére a 19. század folyamán a szobor a bevándorlók legjelentősebb jelképévé vált, hiszen a század második felében közel 10 millió bevándorló érkezett az Egyesült Államokba. A Szabadság-szobor volt az első szimbólum, amelyet a tenger felől érkezők először megláthattak új otthonukból, így az Amerikába érkező bevándorlók számára a szobor egyet jelentett az új élet reményével és a szabadság fogalmával.

A közkedvelt jelkép 2 unciás színezüst rúdon került megjelenítésre, rendkívüli magas plasztikán. Legyen Öné egy példány az egész világon elérhető mindössze 1000 érméből.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Szabadság-szobor története

 

Források:
http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/north-america/united-states/new-york/articles/statue-of-liberty-fascinating-facts/
https://listverse.com/2015/03/11/10-obscure-facts-about-great-works-of-art/
http://www.dw.com/en/13-facts-about-the-statue-of-liberty/a-36162517

Képek:
https://visualhunt.com/

Hivatalos forgalmazói logók