14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Viktória királynő egyik legközelebbi bizalmasa több mint 13 éven keresztül egy indiai származású muszlim férfi, Abdul Karim volt. Bensőséges viszonyukról több száz levél, feljegyzés és naplórészlet tanúskodik, azonban a kor szellemiségének értelmében elfogadhatatlan barátságról szóló bizonyítékokat a királynő leszármazottai igyekeztek minél gyorsabban eltörölni a föld színéről. Minden erőfeszítés ellenére nem sikerült mindet megsemmisíteni, Abdul naplói több mint egy évszázadon keresztül utódjai tulajdonában várták, hogy felfedezzék őket. Vajon hogyan kelthetett akkora botrányt az Anglia uralkodója és egy ifjú indiai férfi közötti barátság, hogy nyom nélkül ki akarták törölni a történelemből? Cikkünkből Ön is megtudhatja!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Egy titokzatos barátság igaz története: Viktória és AbdulAz este, amikor minden elkezdődött

Viktória királynő csupán 18 éves volt, amikor a brit trónra került, az uralkodással eltöltött rendkívül viszontagságos fél évszázad során pedig számos a személyét és a birodalmat érintő kihívással kellett szembenéznie. Az uralkodónő arany jubileuma alkalmából az egész birodalom életre kelt, számtalan külföldi uralkodó, nemes és herceg volt hivatalos a nagyszabású ünnepségsorozatra. A jubileumi bankett során Indiából érkező hercegek és főnemesek is jelen voltak, az udvarban pedig úgy határoztak, hogy erre a jeles alkalomra indiai származású felszolgálókra is szükség van a vendégek teljes kényelmének érdekében. A fiatal Abdul erre az alkalomra utazott Angliába, ahol a magas és fiatal indiai férfi hamar kivívta magának a királynő osztatlan figyelmét.

A nem mindennapi barátság alig több mint egy év alatt rendkívül közelivé vált, Karim először a királynő személye körüli feladatokat látott el, majd nem sokkal később „Munshi”, azaz tanító lett.

1887-es találkozásuktól egészen Viktória királynő 1901-ben bekövetkezett haláláig szoros napi kapcsolatban álltak. Karim nemcsak anyagi javakkal, de a birodalom legbefolyásosabb emberének rendkívül közeli barátságával is gazdagabb lett.
 

Vonzalom első látásra

A királynő férje, Albert herceg halálát követően után nehezen találta a helyét az udvarban, és magányát az idő múlása sem volt képes enyhíteni. A cselszövésektől és udvari etikettől megfáradt, idősödő királynőt azonnal magával ragadta, hogy az ifjú indiai férfi könnyedén kezelte az udvari protokollt, és képes volt Viktóriára is hétköznapi személyként tekinteni. Emellé társult India egzotikuma, amely egyszerre volt ismeretlen és izgalmas. A királynő meg akarta tanulni a nyelvet és érdeklődést tanúsított a kultúra és a vallás iránt is. Karim elhozta számára a távoli birodalmat, amelyre régóta áhítozott: mesélt az elképesztő hőségről, a színes utcai fesztiválokról és a helyi politikáról, valamint megmutatta neki az indiai curry receptjét.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Egy titokzatos barátság igaz története: Viktória és Abdul

A viktoriánus korban óriási közfelháborodást keltett, hogy egy másik kultúrából származó, eltérő bőrszínű, ráadásul ranggal sem rendelkező férfi ilyen közeli kapcsolatba kerülhet a királynővel, az uralkodócsalád pedig teljes mértékben Viktória és Karim ellen fordult. Az uralkodónő mindent megtett, ami hatalmában állt, hogy halála után biztosítsa Karim és családja helyzetét. Számtalan házat, valamint egy nagyobb földterületet is a család rendelkezésére bocsátott Agrában arra az esetre, ha pártfogoltja helyzete Angliában nehezebbé válna.

A királynő gyanúja végül beigazolódott. 1901 januárjában bekövetkezett halálát követően Abdult elűzték Angliából, aki így megfosztva a királynő ajándékaitól, családjával karöltve Indiában telepedett le. Karim és Viktória levelezésének legnagyobb részét az uralkodócsaládnak sikerült megsemmisítenie, azonban Abdul személyes feljegyzései az elkövetkező évszázad során biztonságban pihentek családja kezében, arra várva, hogy az utókor újra felfedezhesse az angol királynő és az ifjú indiai férfi közti különleges viszonyt.

 

 

 

Források:
http://www.smithsonianmag.com/history/victoria-and-abdul-friendship-scandalized-england-180964959/
http://people.com/royals/the-amazing-real-life-story-behind-victoria-abdul-the-queen-and-the-indian-servant-who-became-her-teacher/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4721648/The-tragic-truth-Queen-Victoria.html

Képek:
http://people.com/royals/the-amazing-real-life-story-behind-victoria-abdul-the-queen-and-the-indian-servant-who-became-her-teacher/

Hivatalos forgalmazói logók