14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Minden országban megszokott dolog, hogy egy-egy kiemelkedő teljesítményt vagy hősies tettet időnként rangos állami kitüntetéssel díjaznak. Nincs ez másképp az Amerikai Egyesült Államokban sem, ahol az Elnöki Szabadság-érdemrend a legmagasabb polgári kitüntetés. Lássunk most néhány példát olyan személyekre, akik már kiérdemelték e kitüntetést, illetve nézzük meg, hogy honnan is ered.

Azt gondolhatnánk, hogy efféle rangos elismerésben többnyire tudósok, fizikusok, esetleg kémikusok vagy biológusok részesülnek, akik valamilyen úttörő felfedezéssel érdemelték ki a díjat. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnénk. Az Elnöki Szabadság-érdemrendet az élet legkülönfélébb területein tevékenykedő, szakmájukban igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtó embereknek ítélheti oda az Egyesült Államok elnöke.

Így például Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Szabadság-érdemrend átadásaszámos olyan, ma is élő hollywoodi színészlegenda gazdagítja a díjazottak sorát, akiket Ön is ismerhet. Meryl Streep, Barbra Streisand, Tom Hanks és Steven Spielberg csak néhány nagy név a sok közül. Egy személy ráadásul több alkalommal is részesülhet a kitüntetésben.

Természetesen nem maradhatnak ki azok a kiváló szakemberek sem, akik a közgazdaság, a különböző művészetek, az irodalom vagy éppen a környezetvédelem terén alkottak nagyot. Sőt, több First Lady is érdemesnek találtatott a díjra, például Betty Ford, Rosalynn Carter és Nancy Reagan is. De a legutóbbi kitüntetett sem kevésbé ismert, legalábbis napjaink globalizált társadalmában mindenképpen a közismert politikusok közé tartozik. Bizonyára sokan emlékeznek még arra a megható jelentre, amikor Barack Obama, a nemrégiben leköszönt amerikai elnök kitüntette a könnyeivel küszködő Joseph R. Biden szintén leköszönő alelnököt.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az amerikai elismerések egyik legrangosabbja, a Szabadság-érdemrend És hogy kinek a nevéhez fűződik a nemes hagyomány születése? Az elismerést 1963-ban John F. Kennedy alapította, azaz tulajdonképpen kiterjesztette az élet bármely területén tevékenykedő civilekre is a Harry S. Truman elnök által 1945-ben létrehozott kitüntetést, amellyel a második világháborúban kimagasló szolgálatot nyújtó civileket jutalmazták.  

Maga a jelvény aranyból készül és csillag formájú. A csillag öt, fehér zománccal bevont ágát széttárt szárnyú sasok fogják össze. A csillag mögött vörös zománccal bevont ötszög áll, közepében pedig sötétkék zománccal bevont kör található, amelyet tizenhárom csillag díszít.

A jelvényt a kitüntetettek a nyakukban viselik fehér szélű kék selyemszalagon vagy katonai egyenruhán a mellkas bal részén – ez az első olyan kitüntetés az Amerikai Egyesült Államok történetében, amely ily módon viselendő.

Az Elnöki Szabadság-érdemrend magasabb fokozata az angolul Presidential Medal of Freedom with Distinction elnevezésű kitüntetés, amelyet megjelenésében kizárólag nagyobb formája különböztet meg a Szabadság-érdemrend jelvényétől. A hagyomány minden bizonnyal tovább folytatódik, és bízhatunk benne, hogy a jövőben is a kiemelkedő szakmai teljesítmény és az emberi értékek elismerésére fog szolgálni.

 

 

 

 

 

 

Források:
http://www.washingtontimes.com/news/2014/nov/10/civil-rights-leaders-among-19-named-medal-freedom/
http://index.hu/kulfold/2017/01/13/barack_obama_kituntette_baratjat_az_alelnokot/

Képek:
Az Elnöki Szabadság-érdemrend: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carl_Sandburg's_Presidential_Medal_of_Freedom.jpg
Barack Omaba elnök átadja Joseph R. Biden alelnöknek az Elnöki Szabadság-érdemrendet: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Joe_Biden_Receives_Presidential_Medal_of_Freedom.jpg

 

Hivatalos forgalmazói logók