14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Ön vajon belegondolt valaha, hogy milyen hihetetlenül gyors fejlődésen ment keresztül az űrkutatás az elmúlt közel 60 évben? A világ legelső műholdját, a Szputnyik-1-et 1957-ben bocsátották a világűrbe, ma pedig már az emberfókuszú Mars-küldetés gondolatával kacérkodunk. A két végpont között eltelt idő során rengeteg új dolgot tudhattunk meg az univerzumról, és csodálatosan részletgazdag felvételek készültek addig sohasem látott égitestekről, több száz vagy akár ezer fényévnyire található objektumokról. Ezeket a képeket leginkább egyetlen korszakalkotó űreszköznek köszönhetjük: a Hubble űrtávcsőnek.

Ahhoz képest, hogy az űrkorszak a Szputnyik-1-gyel már 1957-ben elkezdődött, egészen sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy igazán jó minőségű, színes, nagy felbontású felvételeket készíthessünk a világűr távoli pontjairól. Mi is szükséges ehhez? Nem elég egy nagy teljesítményű, földi obszervatórium, hiszen a légkör viszonylag vastag rétegei zavarják az optika látókörét, ha pedig a látható fényen kívül eső hullámhossztartományok vizsgálatát vesszük, akkor még rosszabb a helyzet, mivel a Földön is rengeteg zavaró tényező lép fel. Kellett tehát egy olyan teleszkóp, amelyet Föld körüli pályára lehet állítani.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Hubble űrteleszkópA grandiózus terv – és annak megvalósítása – már az eszköz felbocsátása előtt, évekkel korábban kezdetét vette. Először is képzeljük el, milyen gondos munkát igényelt a teleszkóp 2,4 méter átmérőjű főtükréhez tartozó tökéletesen egyenletes felület precíz megalkotása. Igazi mérnöki bravúr kellett a 13,2 méter hosszúságú, 11,1 tonna össztömegű űrtávcső megépítéséhez. Az eszközt úgy alkották meg, hogy az ultraviolától a látható tartományon át egészen az infravörös fényig képes legyen érzékelni. Érdekesség, hogy a Napról és a Merkúrról nem készíthet felvételeket, mivel a túlságosan erős fény károsítaná az érzékeny műszereket.

És hogy kiről kapta a nevét? Edwin Hubble az amatőr csillagászok és a szakmabeliek előtt is jól ismert: ő a legelsők között volt, akik a vöröseltolódás jelenségét vizsgálták. Minél messzebb található egy galaxis, annál vörösebb hullámhosszban sugároz. A feltevés szerint, mely mára be is igazolódott, a jelenséget a világegyetem tágulása okozza.

 

Térjünk vissza az űrtávcső küldetéséhez! Munkába állítása nem ment zökkenőmentesen: felbocsátása után hamarosan kiderült, hogy a teleszkóp napelem táblái mindannyiszor megrázkódnak, amikor az eszköz a Föld árnyékába lép. A rendellenesség erősen veszélyeztette a küldetést, azonban nem ez volt az egyetlen probléma. A Hubble által készített első felvételek igen sok kívánnivalót hagytak maguk után, az életlen felvételeket optikai hibák okozták. Az űrteleszkóp első szervizelésére 1993-ban kerítettek sort, ami jelentős javulást hozott.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Hubble űrteleszkópInnen már nem volt megállás, a következő évek során az emberiség történetének egyik legforradalmibb kutatási eszköze csak úgy ontotta magából a lélegzetelállító felvételeket az univerzumról, így hetente átlagosan 120 GB adatot továbbított. Szolgálata alatt összesen 5 javító küldetést indítottak a Hubble-hoz, az utolsót 2009-ben. Az eredetileg 2005-ig tervezett missziót az eszköz máig kielégítő állapotára és funkcionalitására való tekintettel pedig egészen 2021-ig meghosszabbították.

Mit is köszönhetünk a Hubble űrteleszkópnak? Egyik legelső felvételén addig sohasem látott galaxishalmazok tűntek fel, amikor a csillagászok a világűr egy teljesen üresnek látszó részére irányították, és hagyták 10 napon keresztül működni. Több mint 5000 galaxis és 13,2 milliárd fényév távolság - emberi ésszel alig felfogható méretek. A Hubble segítségével szinte az ősrobbanásig tekinthetünk vissza az időben.

E korszakalkotó tudományos eszköz előtt tisztelgünk a különleges specifikációval bíró színezüst érmével, amelynek színpompás hátlapja az űrteleszkóp legismertebb felvételét örökíti meg. 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Rák-kód

Források:
http://www.erdekesvilag.hu/a-hubble-urteleszkop-legszebb-fotoi/
http://24.hu/tudomany/2016/06/27/meg-ot-evet-kapott-a-tulkoros-hubble-urteleszkop/
http://vs.hu/magazin/osszes/huszonot-eve-nyitotta-ki-a-szemet-a-hubble-urteleszkop-0425#!s0

Képek:
Az űrtávcső az űrben: http://www.erdekesvilag.hu/kepek/25-hubble-foto/1.jpg
A Rák-köd: http://www.erdekesvilag.hu/kepek/25-hubble-foto/2.jpg
A Sombrero galaxis: http://www.erdekesvilag.hu/kepek/25-hubble-foto/6.jpg

Hivatalos forgalmazói logók