970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Ami a modern világunkban képviselt skandináv isteneket illeti, kevés olyan híres, mint Thor, nagyrészt a Marvel Univerzumnak köszönhetően. Ugyanez volt a helyzet a vikingek korában is, mivel a mennydörgés és villámlás kalapácsos istene ugyanolyan népszerű volt az ókori skandinávoknál, mint manapság. Még a hét egyik napját, a csütörtököt is meg kell köszönnünk neki, mivel a szó az óskandináv nyelvből származik, jelentése „Thor napja”.

Odin fiát gyakran az összes isten közül a legerősebbnek tartották, mivel az ő feladata volt Ásgard, az Æsir (a skandináv istenségek két fő klánjának egyike) fellegvárának védelme. Kiemelkedőségét tükrözi a sok ősi költemény és történet, amelyek bravúrjairól és tetteiről mesélnek.

Nézzük meg négy leghíresebb kalandját a skandináv mitológiában.

Thor vs Loki

Bár a Marvel talán másként mutatta be, de Thor és Loki nem voltak testvérek, annak ellenére, hogy a történetek gyakran mesélnek kalandokról és trükkökről, amelyekben közösen szerepelnek.

A Próza Edda című óskandináv tankönyv egy unatkozó és rosszalkodó Loki történetét meséli el, aki úgy döntött, hogy felhúzza Thort azzal, hogy levágja a felesége haját. Egy nap, miközben aludt, Loki odalopakodott, és levágta felesége híres arany tincseit. Amikor Thor megtudta, hogy mi történt, azonnal dühbe gurult. Mivel Loki nem akarta megkockáztatni, hogy a mennydörgés tomboló istene lesújtson rá, úgy döntött, a legjobb, ha jóváteszi „csínytevését”. Thor végül beleegyezett, Loki elindult, hogy megtalálja a mesterségbeli képességeikről híres törpéket a föld alatt. Végül nem csak egy arany hajú fejdísszel tért vissza Sif-nek (Thor feleségének), hanem a Mjöllnirrel is (Thor híres fegyverével), melyet neki ajándékozott.

A Lokasenna című skandináv versben Aegir, az óceán óriása hatalmas lakomát rendezett az Æsir összes istenének. Loki gyorsan tönkretette az eseményt azzal, hogy megölt néhány szolgát, és sértegette az összes jelenlévő istent. Csak egy dühös Thor megérkezése tudta jobb viselkedésre bírni. Thor azzal fenyegetőzött, hogy leüti Loki fejét a kalapáccsal, ha nem hagy fel az istenek sértegetésével. Loki elbúcsúzott a lakomáról, és elismerte, hogy Thor fenyegetése az egyetlen, amitől tart.

Thor álruhában

Volt egy alkalom, amikor Thor és Loki egyesítették erőiket, ezt a mesét a Þrymskviða című vers meséli el. Thor arra ébredt, hogy eltűnt a kalapácsa. Miután értesítették Lokit a lopásról, a pár úgy döntött, felkeresik Freyja istennőt, és megkérdezik, kölcsönkérhetik-e a tollköpenyét, hogy segítsenek megtalálni az eltűnt fegyvert. Freyja beleegyezett, és Loki elrepült a köpenyével.

Végül a kalapácsot Þrymr, a Jötunheimr királyság felett uralkodó jötnar király birtokában találta meg. A kalapácsot abban a reményben lopták el, hogy Freyja kezéért cserébe visszaadják. Loki közvetítette az üzenetet Thornak, aki ezután ragaszkodott ahhoz, hogy Freyja férjhez menjen. Miután az istennő határozottan visszautasította, az összes isten találkozott, hogy kidolgozzanak egy tervet.

Végül úgy döntöttek, hogy követik a Heimdallr isten által felvetett ötletet. Azt javasolta, hogy Thor öltözzön fel menyasszonynak, és adja ki magát Freyjának, míg Loki öltözzön be a szobalányának. Miután kezdetben visszautasította, végül Loki meggyőzte Thort, hogy ez a terv a legjobb reményük. Így aztán a páros leereszkedett Jötunheimrre, jelmezben. Þrymr lakomát rendezett érkezésük alkalmából csarnokában. Thor arcát menyasszonyi fátyol mögé rejtették. Jötnar királya nem volt túl bölcs, így nem tűnt fel neki. Thor csillapíthatatlan étvágya kis híján elárulta őket, de hála Loki gyors észjárásának, elmagyarázta Þrymrnek, hogy Freyja éhsége annak köszönhető, hogy nyolc napig nem evett, annyira várta, hogy bejusson a csarnokba.

Thor esküvői ruhában

Ekkor megjelent Þrymr nővére, kérte, hogy kezdjék meg az esküvői ceremóniát, és hogy hozzák ki a menyasszony ajándékait. A Mjöllnirt ezután Thor ölébe tették, aki halkan kuncogott magában, mielőtt pusztító hatást fejtett ki a kalapáccsal, és megölte az összes jelenlévőt.

Thor, a szörnygyilkos

Thor egyik kedvenc időtöltése az volt, hogy óriásokat és trollokat gyilkolt meg, a jötnar zászlaja alatt gyakran összeverődő lényeket. A velük való két leghíresebb összecsapásáról Skáldskaparmál és Gylfaginning Próza Edda-könyvei, valamint a Hymiskviða című költemény számol be.

Az első összecsapásban egy Hrungnir nevű óriással történt, aki egy versenyen vett részt Odinnal, az Æsir istenek királyával, és épp Ásgardban italozott. Egy kicsivel többet ivott a kelleténél, ami után Hrungnir Ásgard elpusztításával kezdett fenyegetőzni. Thort megkérték, hogy távolítsa el a nem kívánt vendéget. A páros párbajba kezdett, amelyben a Mjöllnirt Hrungnir felé hajította, míg Hrungnir egy hatalmas sziklát dobott Thor felé. A Mjöllnir kettéhasította a sziklát a levegőben, és folytatta útját Hrungnir felé, megölve az óriást, ahol állt. Thor nem úszta meg sértetlenül a párbajt, mivel a szikla egy darabjának sikerült a fejét eltalálnia.

A második összecsapáson Thor nemcsak egy óriással, hanem egy óriási tengeri kígyóval is megküzdött. Akkor kezdődött, amikor az istenek egy elég nagy üstöt akartak találni, hogy sört főzzenek mindannyiuknak. Egy ilyen üst létezett egy Hymir nevű jötunn otthonában, ezért Thor elment, hogy találkozzon vele. Miután megérkezett, Thor és Hymir elmentek horgászni. Thor letépte a fejét Hymir nagyra becsült ökreiről, hogy horgászcsaliként használhassa, ami érthető módon nem esett jól Hymirnek. Az horgászat során Hymir fogott néhány bálnát, míg Thornak sikerült csapdába ejtenie Midgard kígyóját, akit Jörmungandr néven ismernek. A szörnyű lényt a csónakra dobták, mielőtt Thor lesújtott rá a kalapácsával. Végül azonban a kígyónak sikerült visszacsúsznia a mélybe. Amikor partot értek Hymir úgy döntött, hogy szerencsét próbál Thor legyőzésében, Thornak és Mjöllnirjének azonban más ötletei voltak, és Hymir nem járt sikerrel.

 

Thor és Jörmungandr 

Thor és Ragnarök

A Jörmungandr méltó ellenfele Thornak, így a pár ismét összecsap a katasztrofális Ragnarök-események során (a skandináv mitológiában a világ végén zajló híres csata, amely során az Æsir istenek sokféle vadállat és lény ellen csaptak össze, akiket nem más vezetett, mint Loki).

Az utolsó küzdelem során Thor és a Jörmungandr harcba bocsátkozott. Bár Thor diadalmaskodott, és megölte a szörnyű fenevadat, ez a győzelem volt az utolsó győzelme. Miután megölte a lényt, a kígyó halálos mérgével megmérgezett Thor mindössze kilenc lépést tudott megtenni, mielőtt holtan esett össze.

 

források:

https://norse-mythology.org/gods-and-creatures/the-aesir-gods-and-goddesses/thor/

https://mythopedia.com/topics/thor

https://www.history.co.uk/articles/the-legendary-adventures-of-thor-in-norse-mythology

 

Hivatalos forgalmazói logók