Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Nagy napra virradt ma, november 3-án az Amerikai Egyesült Államok, és ezzel együtt a világpolitika. Ma rendezik meg az USA 59. elnökválasztását. A republikánusok és a demokraták előválasztásának eredménye alapján Donald Trump jelenlegi államfő kihívója Joe Biden, Delaware állam szenátora, Barack Obama korábbi alelnöke. Négyévente kerül sor a szuperhatalom vezetőjének megválasztására, mely a nemzetközi politika egyik legjelentősebb történése. Ismerje meg az elnökválasztások történelmét és mérföldköveit cikkünkből!

Kik voltak az alapító atyák?

Az amerikai történelem „alapító atyák” néven tiszteli azt a hét embert, akik aláírták a Függetlenségi nyilatkozatot és az Egyesült Államok alkotmányát, és ezzel létrehoztak egy új államot. Az első öt elnök mindegyike közéjük tartozott. Hittek a felvilágosodás eszméjében, republikánus elveket vallottak, és kis érdekességként - John Adams kivételével -, egytől egyig virginiai ültetvényesek voltak (innen ered a „virginiai dinasztia” megnevezés).

Az elnöki rendszer

Az általuk bevezetett elnöki rendszer kisebb módosításokkal mind a mai napig az Egyesült Államok kormányzati berendezkedésének alapja:

Az elnök egy személyben állam- és kormányfő, aki ebben a minőségében a világ egyik legnagyobb hatalmú vezetője is. Noha döntéseiben szakértők egész serege támogatja, rendelkezéseinek szabadságát kizárólag az alkotmány előírásai korlátozhatják.

Az idők során a gyakorlatban egyfajta két-párt-rendszer alakult ki, ahol a végső küzdelem a demokrata vagy a republikánus párt jelöltje között dől el. Az elnökjelölt személyével kapcsolatban létezik néhány megkötés, ami esetenként nem teszi lehetővé egyébként kiválóan alkalmas személyek indulását, például azért, mert a jelöltségüket megelőző 14 éven át nem az Államokban éltek, vagy nem amerikai állampolgárként születtek. Ez a sokat vitatott feltétel zárta ki a lehetséges indulók köréből a német születésű Henry Kissingert, a cseh születésű Madeleine Albrightot vagy az osztrák születésű Arnold Schwarzeneggert.

 

Híres és hírhedt elnökök

Az Egyesült Államok eddigi 45 elnökének személyét és sorsát illetően színes a paletta. Az első elnökök nagyon magasra tették a mércét. Művelt, nagy tudású, sziklaszilárd jellemű államférfiak voltak, akik országuk jövőjét minden másnál előbbre helyezték. Ezt a felelős pozíciót betölteni senkinek sem leányálom, és időnként életveszélyes is. Néhányuk merénylet áldozata lett, mint Abraham Lincoln vagy John F. Kennedy, akinek rejtélyes halála a mai napig összeesküvés-elméletek kedvelt témája. A másik véglet a humanitárius és békefenntartó tevékenységéért béke Nobel-díjjal jutalmazott Jimmy Carter, aki mostanáig közel 40 évvel élte túl hivatalát.

 A három legkiválóbbnak tartott elnök, George Washington (az első elnök), Abraham Lincoln és Franklin Roosevelt történelmi sorsfordulók idején állt az ország élén, és példás helytállással teljesítette a rámért embert próbáló feladatot.

Gerald Ford meglepő rekordot mondhat magáénak: úgy lett alelnök, majd elnök, hogy senki sem választotta meg. Alelnökké az adócsalással és pénzmosással megvádolt Spiro Agnew lemondását követően nevezték ki, majd néhány hónappal később Richard Nixon helyére lépett, aki nem kevésbé botrányos körülmények között kényszerült távozni hivatalából.

Barack Obama volt az USA történetének első afro-amerikai elnöke, és egyike azon keveseknek, akiknek beiktatására 50 éves koruk előtt került sor. Talán nincs messze az az idő sem, amikor egy nő töltheti majd be a legmagasabb tisztséget.

 

Elnökválasztás 2020

Elnökválasztásra négyévenként kerül sor. A szavazásra jogosult állampolgárok azonban nem közvetlenül választják meg az elnököt, hanem úgynevezett elektori kollégiumon keresztül. Így fordulhatott elő 2016-ban, hogy bár Hillary Clinton több szavazatot szerzett ellenfelénél, végül mégis Donald Trump lett az új elnök.

Ma, négy évvel később sokan állnak értetlenül a jelenség előtt, hogy a pártok két hajlott korú jelölttel szállnak harcba az elnöki pozícióért. A gyorsan változó világ (elég csak a klímaváltozás következményeire vagy a COVID okozta sokkra gondolni) soha nem látott kihívások elé állítja a leendő elnököt, akinek napról napra kell bizonyítania fizikai és szellemi állóképességét, munkabírását. Vajon a republikánus Donald Trump, a valaha beiktatott legidősebb elnök, vagy a szintén nem a feltörekvő fiatal nemzedékhez tartozó, demokrata Joe Biden képes lesz-e megfelelni az elvárásoknak?

 

A közvélemény-kutatások szerint Joe Biden a legtöbb államban megbízható többséggel vezet. Tekintettel arra, hogy a jelölteknek kimunkált választási programja valójában nincs, a számokat számos forrás részben Trump egyes vélekedések szerint kaotikus vezetési stílusának, részben meggondolatlan járványkezelésének tulajdonítják.

A várakozások szerint minden idők legmagasabb választási részvétele várható (már mostanáig több millió levélszavazatot adtak postára), de nehéz megjósolni, hogy melyik párt tudta jobban mozgósítani a szimpatizánsait. Az eredmény a tapasztalatok szerint az öt billegő államban dőlhet el. Az elektori választási szisztéma, valamint az utolsó pillanatban leadott szavazatok miatt a demokraták nem lehetnek biztosak a győzelemben, a republikánusoknak pedig nincs okuk feladni a küzdelmet. 


A november 3-diki elnökválasztás alkalmából örömmel ajánljuk figyelmébe termékpalettánk kapcsolódó gyűjteményeit:

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Elnöki dollárok gyűjtemény
Elnöki dollárok:

Hivatalos USA dollárok az amerikai elnökök tiszteletére

MEGNÉZEM >>



Magyar Éremkibocsátó Kft. - Ezüst USA dollárokEzüst USA dollárok:

Amerika lenyűgöző története hivatalos ezüst érméken!

MEGNÉZEM >>

Hivatalos forgalmazói logók