Tudta Ön, hogyha „Fairmined”, azaz méltányosan bányászott aranyból készült terméket vásárol, akkor etikus módon megmunkált, tiszta arany tulajdonosa lesz? Cégcsoportunk, a Samlerhuset Csoport pénzügyi és környezetvédelmi szempontból is elkötelezett támogatója a Fairmined kezdeményezésnek. Ismerje meg a részleteket cikkünkből!

Világszerte több mint 20 millió ember, köztük megannyi kiskorú gyermek foglalkozik nap mint nap bányászattal, akik sokszor brutális munkakörülmények közé kényszerülnek. Az általuk használt kemikáliák többsége veszélyes az emberi egészségre, miközben a környezetet is súlyosan károsítja.

Bár ezek a tények megdöbbentőek lehetnek a jóléti nyugati társadalmak számunkra, ám Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Afrika egyes régióiban az aranybányák gyakran az emberek megélhetésének egyetlen forrásai. Az ott végzett munka kizárólagos formája a kétkezi, fizikai teljesítmény, amely folyamat a fent is említett módon veszélyes vegyületek, például higany felhasználásával történik.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Méltányosan bányászott arany

A Fairmined aranyat kizárólag olyan bányákból termelik ki, amelyek hűen követik a méltányos
és biztonságos munkakörülmények és vegyszerek használatának alapelvét.

A tisztességtelen és fenntarthatatlan bányászati gyakorlat megszüntetése érdekében a Szövetség a Méltányos Bányászatért (Alliance for Responsible Mining) kialakított egy rendkívüli sztenderdet a bányászati munkafeladatok újraértelmezésére, amelyet integráltak a világszerte ismert fair trade, azaz méltányos kereskedelem rendszerébe.

Az ezzel a szabvánnyal szembemenő bányák a világ aranyának 85–90% -át állítják elő. A kisüzemi bányáknak jut a fennmaradó 10–15% -ot. Ezek külön-külön kicsik ugyan, de világszerte összesen 10 millió embert foglalkoztatnak napi szinten.

A kézműves és a kisüzemi bányák munkakörülményeinek javítása és a kétkezi munka értékének felismerésén alapuló, méltányos árak biztosítása az egyik legfontosabb kihívás, amellyel az aranyipar szereplőinek szembe kell néznie.” - mondta Greg Prosser, a Fairmined kezdeményezést aktívan támogató Samlerhuset Csoport igazgatója.

Az ékszeripar már jelentős lépéseket tett a bányászattól egészen a feldolgozásig tartó láncolat tisztességes mederbe terelése felé, a numizmatika terén pedig szintúgy folyamatban van a felzárkózás. Ennek a folyamatnak az egyik mérföldköve volt a 2015-ös Nobel-békedíj elkészítése, melynek lehetőségét büszkeségünkre a Samlerhuset Csoport tulajdonában lévő Norvég Pénzverde nyerte el.

Azóta itthon is törekszünk bővíteni termékkínálatunkat Fairmined aranyból készült érmekkel és érmékkel, amelyek iránt nagy örömünkre fokozott érdeklődés mutatkozik gyűjtőink felől. Jelenleg elérhető Fairmined arany kibocsátásainkért kattintson, vagy egyszerűen keressen rá a "Fairmined" kifejezésre webáruházunkban.