Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Salvador Dalí több, mint 60 éven keresztül szerepelt a modern művészet legbefolyásosabb alakjainak sorában. Sajátos személyisége sokakat lenyűgözött, másokat azonban megbotránkoztatott különc viselkedése. Legújabb cikkünkben Ön is megismerheti a neves művész különös gyermekkorát, bohém házasságát és extravagáns életvitelét.

 Szürreális álmok

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Salvador DalíA különös képek az elfolyó órákról, a furcsa tárgyakról és a groteszk motívumokról azt a gyanút kelthetik a szemlélőben, hogy a művész esetleg különféle tudatmódosító szerek hatása alatt festett. Dalí ezt a feltételezést merőben elutasította, saját bevallása szerint semmiféle kábítószert vagy tudatmódosító szert nem használt az alkotófolyamata során. Voltak azonban olyan technikák és módszerek a tarsolyában, amelyek alkalmazásával képessé vált szürreális képek vizionálására. Olyan nem mindennapi tárgyak között talált összefüggéseket, melyek kiváló alapot adtak szürrealista képeinek, és számunkra különcnek bélyegzett látásmódjának.

 

Eltanácsolták a művészeti iskolából – kétszer!

Dalít nem csak egyszer rúgták ki Madrid legnagyobb művészeti iskolájából. A fiatal művész tehetségére már 16 éves korában felfigyeltek, és nem sokkal később a madridi szépművészeti egyetemen kezdte meg tanulmányait. Különös öltözetével és bohém viselkedésével rengeteg konfliktusba keveredett. Egy diáktüntetés következtében végleg eltanácsolták, így végül nem sikerült befejeznie az egyetemi tanulmányait.

 

Szokatlan házasság

Dalí izgalmas személyisége nem csak alkotásaiban, hanem személyes kapcsolataiban is tükröződött. A művész 1929-ben találkozott élete szerelmével és későbbi feleségével, legismertebb nevén Gala-val. Azonban volt egy apró bökkenő: a hölgy már házas volt. Gala és egykori férje azonban nyitott házasságban éltek, így a hölgy hamar a válás mellett döntött, majd rögtön Dalí karjaiban találta magát.

Az elvált asszony, Gala 10 évvel idősebb volt Dalínál és orosz felmenőkkel rendelkezett, így a művész családja nem támogatta maradéktalanul egybekelésüket. A pár 1934-től kezdve egészen 1982-ig együtt maradt, noha egyikőjük sem mondott nemet egy-két bohém kalandra ez idő alatt. Gala nemcsak Dalí felesége, hanem múzsája és „menedzsere” is volt,  aktívan támogatta Dalí fényűző életmódját és pénzéhségét.

 

Mentális zavarok és betegségek

Dalí festészete és a mentális zavarok a művész egész életében kéz a kézben jártak: több mint 20 féle betegséget és rendellenességet diagnosztizáltak nála élete során, kezdve a különféle fóbiáktól és az üldözési mániától egészen a borderline személyiségzavarig, amely a kapcsolatok kezelésének instabilitását és az önelfogadás nehézségét takarja. Jellemző volt a művészre a paranoia és a rettegés különféle hétköznapi tárgyaktól. Ezek pedig álomszerű képekben jelentek meg számára, melyek közül többet fel is dolgozott képein.

 

A pénzszerzés művészete

Dalí nem csak szürrealista képeivel borzolta a kedélyeket. Elképesztően kapzsi személy volt, imádta a pénzt. Szinte bármilyen feladatot elvállalt a megfelelő fizetségért cserébe, ilyen volt például a Chupa Chups nyalóka logójának megtervezése, az 1969-es Eurovíziós Dalverseny emblémájának megálmodása, vagy a Lanvin csokoládé hirdetésének megalkotása is.

 

Szobrászat, irodalom, filmművészet

Dalí igazi „modern polihisztorként” nem csak a képzőművészetben jeleskedett: számos filmrendezővel dolgozott együtt, mint a szürrealista Luis Bunuel-lel, vagy Alfred Hitchcock-kal. Mi több, volt olyan animációs rövidfilmje is, amit a Walt Disney Company-vel karöltve készített, ám Dalí életében már nem került bemutatásra.

Mindezen kívül megcsillogtatta a tehetségét a szobrászatban is, mind monumentális szobrok, mind kisplasztikák vagy éppen gyémántokkal teli ékszerek tervezése formájában. Az irodalom sem állt távol tőle; ki másról írhatott volna leginkább, mint önmagáról? Így született meg 3 önéletrajzi ihletésű könyve is, melyekben őszintén mesél életéről, mentális betegségeiről és erős exhibicionizmusáról is.

 

Kortársai nem kedvelték

Napjainkra ugyan már nem kérdés, hogy Salvador Dalí a szürrealizmus egyik kulcsfigurája, azonban karrierje kezdetén ez nem volt ennyire egyértelmű: az 1900-as évek közepe táján a politika döntő szerepet játszott a közéletben, és Dalí preferenciája távol állt a szürrealizmus többi követőjétől. 1934-ben André Breton megpróbálta kizárni őt a szürrealista mozgalomból, Dalí azonban mind a művészetet, mind pedig a politikai mozgalmak követését saját szájíze szerint folytatta.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Salvador DalíForrások:
http://m.mult-kor.hu/het-erdekesseg-salvador-dalirol-20180511
https://f21.hu/popkult/salvador-dali-a-polihisztor-negy-erdekes-teny-a-vilaghiru-muveszrol/
https://mymodernmet.com/salvador-dali-facts/

Képek forrása:
https://visualhunt.com

Hivatalos forgalmazói logók