14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A gótikus építészet a 11. század környékén született meg, majd egy csapásra fényt varázsolt a sötét középkor mindennapjaiba és szakrális életébe. A román stílus apró ablakait, vastag tornyait és nehéz kőfalait a technológia fejlődésével egy könnyedebb, légies építészeti stílus váltotta fel, amelynek legékesebb példáit évszázados katedrálisok formájában ma is megcsodálhatjuk Európa nagyvárosaiban. Az építmények tartóváza magasabb és erősebb lett ezekben az évszázadokban, az égbe törő, légies szerkezet pedig szinte képes legyőzni a gravitációt.

 A gót népcsoport és a stílus

A Római Birodalom bukása után, az 5-8. században a gótok barbár törzsként uralták Európa számos régióját, azonban építészetüket nem tartották sokra az utánuk következő korokban. A gótikus elnevezés csupán egy utólagosan használt jelző, a kor építészeti stílusát a középkorban modern vagy francia stílusként jellemezték. Az építészeti stílus napjainkban ismert nevét a reneszánsz művészek és építészek korában kapta, akik a gótikus jelzőt barbár, elmaradott értelemben alkalmazták az őket megelőző kor építményeire, melyek a reneszánsz ízlésvilág szerint túldíszítettnek és zsúfoltnak hatottak.
Magyar Éremkibocsátó Kft. - A gótika története és hagyatéka

Miért fontos a csúcsív?

A 11. század derekán egy békés, nyugodt időszak köszöntött be. A kultúra virágozni kezdett, amely természetesen az építészetre is pozitív hatással volt. Időszámításunk szerinti 1000 és 1400 között számtalan katedrális épült, elsősorban Nagy-Britannia és Franciaország különböző részein, ahol rengeteg építész és kőműves dolgozott a hosszú évszázadok során. Így lehetőség nyílt arra, hogy összetettebb és modernebb eljárásokat dolgozzanak ki.

Az új építészeti stílus alapja a csúcsív, amit valószínűleg az iszlám építészetből emeltek át, mivel ez rendkívül nagy népszerűségnek örvendett a középkori Spanyolországban. A csúcsív nemcsak esztétikailag jelent előrelépést a román kor vastag és sötét építményi után, ez a kialakítási forma sokkal nagyobb terhet képes áthárítani a falakról, így azok vékonyabbak és magasabbak lehettek.

A vastag, robosztus oszlopokat karcsú, égbe törő elemek váltották fel, a bordázott boltozat és a támívek pedig lehetővé tették, hogy az óriási, áttört ablakokon keresztül bejuthasson a természetes napfény.

Kaleidoszkóp ablakok

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A gótika története és hagyatékaA késő gótikus építményekben gyakran minden felület gazdagon díszített, így természetesen az ablakok sem maradhattak ki a sorból. Ahogyan a teher a falakról átkerült a boltívekre, már nem jelentett problémát, hogy a behelyezett üveget a falakra nehezedő nyomás esetleg összeroppanthatja, így egy szinte teljesen új művészeti ág jelent meg az ólomüveg ablakokon elhelyezett dekoratív elemek, virág- és levélmotívumok, valamint a bibliai történetek formájában. A magas és vékony ablakok kaleidoszkópszerűen szórták szét a fényt, a rózsaablakok pedig szinte minden ekkoriban épült katedrálisban megtalálhatóak, számtalan méretben és mintázatban.

 

 Könnyed, légies terek

A középkori épületek gyakran sötét, fülledt és lehangoló helyek voltak, a falak pedig nem bírták el a kőből készült mennyezetet, így helyette fát használtak. Ez könnyedén átengedte a hideg levegőt, és télen gyakran be is ázott, így a mai értelemben egyáltalán nem lehetett otthonosnak vagy komfortosnak nevezni. Az apró, lőrésszerű ablakok alig engedtek be egy kevés napfényt, így valódi fellélegzés volt a kor embere számára, amikor az új építészeti technika lehetővé tette, hogy lekerüljön a teher a falakról. A könnyed, óriási ablakok és a vékony tartóoszlopok hatalmas, légies terek létrehozását vonták maguk után, a színezett üvegen beragyogó napfény pedig semmihez sem fogható élményt nyújtott a kor embere számára.

A gótika virágzása után az ízlés újra az egyszerű vonalak és a tiszta sziluettek felé fordult a reneszánsz térnyerésével, a következő évszázadokat az elegáns egyszerűség és az antik gyökerekhez való visszanyúlás jellemezte. A gótika virágzása a későbbiekben újra visszatért az eklektikus és a historizáló építészet térnyerésével, így a neo-gótika, vagy ahogyan Angliában elhíresült, a viktoriánus gótika jegyében olyan építmények születtek, mint például a londoni parlament.

Magyar éremkibocsátó Kft. - A gótika története és hagyatéka


Források
:
https://www.architecturaldigest.com/gallery/best-gothic-cathedralshttps://www.khanacademy.org/humanities/medieval-world/gothic1/a/gothic-architecture-an-introductionhttps://www.exploring-castles.com/castle_designs/characteristics_gothic_architecture_2/https://mymodernmet.com/gothic-architecture-characteristics/

Képek:
www.pexels.comwww.visualhunt.com

 

Hivatalos forgalmazói logók