970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Az Eiffel-torony története egészen 1889-ig nyúlik vissza, azonban az eredeti tervek ennél is korábban születtek meg egy francia építészmérnök fejében. Napjainkban a világ egyik legnevesebb látványossága, amelyhez emberek milliói szeretnének ellátogatni. A múlt század során számos viszontagságos időszakot vészelt át sikeresen. Több alkalommal is majdnem megsemmisült, ellenállt két világháborúnak és az időjárás szeszélyeinek, és napjainkban is büszkén tündököl Párizs szívében. Olvasson tovább és ismerje meg közelebbről!

1. A világkiállításra készült

1889-ben Párizs városa adott helyet a világkiállításnak, amelyet a francia forradalom kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek meg. Az Exposition Universelle kiállításszervezői egy olyan remekművet kerestek, ami a város közepén elhelyezve egyfajta kapuként szolgál majd a kiállításra érkezők számára. A tornyot több mint 100 pályamű közül választották ki.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 10 tény az Eiffel-toronyról

2. Eiffel és Koechlin

Az Alexandre-Gustav Eiffel nevéhez fűződő építmény ötlete valójában nem névadójának fejében született meg: az Eiffel & Cie egyik vezető mérnöke, Maurice Koechlin tervezte a torony szerkezetét. Eiffel azonban először visszadobta a terveket, mivel túl egyszerűnek és minimalistának találta az elképzelést. Később, 1884-ben elfogadta a végső tervrajzokat, majd elkezdte a tökéletes helyszín felkutatását.

 

3. A két mérnök és a Szabadság-szobor

1879-ben a Szabadság-szobor belső szerkezetét tervező mérnök elhunyt, a feladat hátra maradt részével pedig Eiffel irodáját bízták meg. Így az Eiffel-torony nem az első olyan építmény volt, amelyen az Eiffel-Koechlin páros közösen munkálkodott. A szobor belső váza hasonló a torony könnyed szerkezetéhez, és azt a feladatot szolgálja, hogy a bronz hölgy külső borítása hosszú évszázadokon keresztül is a helyén maradjon.

 

4. Eiffel privát lakosztálya

A torony harmadik emeletén található egy apró privát lakosztály, amelyet Gustav Eiffel élete során saját maga és közeli barátai számára tartott fenn. A kilátás mellett rusztikus fa bútorok és egy gyönyörű zongora is helyet kapott a teremben, napjainkban pedig a nagyközönség számára is nyitva áll, méghozzá régi pompájában.

 

5. Az időjárás változásainak hatása

Az időjárási viszontagságok természetesen az Eiffel-tornyot is megviselik, hiszen az óriási és rendkívül összetett vasszerkezet akár 15 centimétert is képes „nőni” a hőtágulás hatására meleg időben. Az építmény rendkívüli módon ellenáll az időjárás változásainak, azonban magasságából adódóan a jelentősebb széllökések akár 2-3 centiméterrel is képesek kimozdítani csúcsát.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 10 tény az Eiffel-toronyról​6. Színét gondosan őrzik

A torony a Szabadság-szoborhoz hasonlóan rendkívül könnyedén oxidálódik, azonban mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne következhessen be. Az egész szerkezetet eddig 18 alkalommal festették újra, és ezt körülbelül 7 évenként megismétlik. Egy ilyen alkalommal közel 60 tonna festéket használnak fel, hogy beborítsák a bonyolult fémszerkezet teljes felületét.

 

7. Szerepe az I. világháborúban

Az eredeti elképzelés szerint az Eiffel-toronynak csupán 20 éven keresztül kellett volna állnia, a világkiállításra épült monumentális attrakció lebontását 1909-re tervezték. Azonban a város vezetői rájöttek, hogy a rendkívül magas építmény tökéletes rádiótoronyként funkcionálhat, amelyet az I. világháború során sikeresen használtak az ellenséges erők kommunikációjának lefülelésére.

 

8. Majdnem megsemmisült a német megszállás során

A II. világháború alatt, Párizs német megszállásakor a város vezetői elvágták a torony tetejéhez vezető lift kábeleit, hogy a német katonáknak meg kelljen mászniuk az összes lépcsőfokot, ha fel akartak jutni a torony csúcsára. Hitler a csapatok távozása előtt elrendelte az Eiffel-torony megsemmisítését, azonban a parancsot végül sosem teljesítették.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 10 tény az Eiffel toronyról9. Tudósok és építészek nevét hordozza

A torony alsó részén 72 tudós, matematikus és építész neve helyezkedik el a szerkezetbe vésve. Mindannyian olyan neves emberek, akik valamilyen formában hozzájárultak az Eiffel-torony építéséhez, a szerkezet vagy a mérnöki számítások kidolgozásához.

 

10. Minden éjjel 20 000 izzó ragyogja be

A több mint 300 méter magas fémszerkezet minden éjjel fényárban úszik, amit nem kevesebb mint 20 000 égővel képesek elérni. A csodálatos fényjáték önmagában is művészi alkotásnak minősül, így vigyázni kell, ha valaki a sajtóban kíván erről képet közölni, hiszen jogilag is védik Párizs ikonikus látképének ezt a csodás elemét.

 

 

Források:
https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/france/paris/articles/Eiffel-Tower-facts/
https://www.history.com/topics/eiffel-tower
https://www.rd.com/culture/eiffel-tower-facts/

Képek:
https://visualhunt.com

 

Hivatalos forgalmazói logók