14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

10 érdekes tény Vincent van Gogh életéről

Egy-egy világhírű festmény esetében gyakran az azt megalkotó művész története is számos izgalmas részletet rejt. A posztimpresszionizmus, mi több, talán a teljes modernkori festészet egyik legtitokzatosabb életútját Vincent van Gogh tudhatja magáénak. Hogy állításunkat alátámasszuk, 10 érdekességet veszünk sorra életéből.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 10 érdekes tény Van Gogh életéről
  1. Lelkipásztor fia egy kis holland városkából

Valószínűleg még Ön sem hallott a Hollandia déli részén fekvő Groot-Zundert városáról. A település arról nevezetes, hogy a kis Vincent itt látta meg a napvilágot 1853. március 30-án keresztény családban: édesapja protestáns lelkipásztor volt.

 

  1. Magyar Éremkibocsátó Kft. - 10 érdekes tény Van Gogh életérőlBátyját szintén Vincentnek nevezték el

A festő nevét a bátyja után kapta, aki halva született Vincent születése előtt egy évvel. A festőnek később még 5 testvére jött a világra, közülük a legszorosabb kapcsolatban a nála négy évvel fiatalabb öccsével, theoval állt.  Theo szellemileg és anyagilag is támogatta bátyját, és amikor a család többi tagja elpártolt tőle, ő végig kitartott Vincent mellett. Az akkoriban még meg nem értett művész az ő segítségével rendezte be első műtermét is.

 

  1. Mentális betegségei végigkísérték az életét

Van Gogh komoly, elmélkedő és csendes gyermek volt. Sajnálatos módon élete során többféle mentális betegségben szenvedett, hallucinációk, idegrohamok gyötörték és halántéklebeny epilepsziája is volt. Miután elméjének egy elborult pillanatában egy borotvával levágta a saját fülét, rövid időre elmegyógyintézetbe is került.

 

  1. A legjobb barátja is világhírű festőművész volt

Vincent nagyon közeli barátságot ápolt Paul Gauguinnel, a híres festővel. A híres-hírhedt esemény, melynek középpontjában Van Gogh füle állt, szintén Gauguin-hez köthető.

 

A jól ismert történet szerint egy heves vita verekedéssé fajult a két barát között, mely után Vincent levágta a saját fülét. Egy legújabb könyv megállapításai szerint azonban valójában Gauguin volt az, aki levágta barátja fülét.

 

  1. Lelkésznek készült

Ifjúkorában - édesapjához hasonlóan - először a lelkészi hivatást választotta, kezdetben hittérítő munkát is végzett, majd fokozatosan a festészet felé fordult. Van Gogh viszonylag későn kezdett el festeni, első képét 27 évesen készítette. Korai alkotásaihoz egyszerű parasztokat választott modellnek, később virágokat, tájképeket és önmagát festette meg, főleg azért, mert túl szegény volt ahhoz, hogy megfizesse a modelleket.

 

  1. Lelkes levélíró volt

Élete során 800-nál is több levelet írt, főleg testvérének és egyben közeli bizalmasának, Theonak. Ezekből a levelekből mintegy 650 db fenn is maradt, ezekből tudjuk a legtöbbet a festő életéről.

 

  1. Szívesen festette önmagát

Van Gogh leghíresebb alkotásai közé tartoznak önarcképei. Miután idegösszemolást kapott, a saint-remy-i szanatóriumban és Auvers-sur-Oise-ban is alkotott. Ebben az állapotban 1890 júniusáig 150 képet festett, többek között döbbenetes erejű önarcképeket, melyekről legtöbbször egy szenvedő, meggyötört ember néz vissza ránk. Az utolsó művei végtelen magányt tükröznek, valamint a vágyakozást, amit barátja, Gauguin iránt érzett. Ennek kapcsán született meg a Gauguin karosszéke című képe, mely egy elhagyott széket, benne egy könyvet és egy gyertyát ábrázol.

 

  1. Alkotói munkássága hihetetlenül termékeny

Vincent van Gogh leghíresebb alkotásait többnyire a halálát megelőző 10 évben készítette. Ez csaknem 900 képet jelent. Ezt a sok száz mesterművet a festő alig 10 év alatt hozta létre, melyek közül néhányat azóta a legnagyobb művészeti alkotásokként tartunk számon.

 

A művész legdrágább festménye az 1890-ben készült Dr. Gachet portréja, 148,6 millió dollárért kelt el 1990 májusában.

 

  1. Valóban öngyilkos lett?

A művész meglehetősen rejtélyes körülmények között hunyt el. A hivatalos megállapítás szerint öngyilkosságot követett el, mellkason lőtte magát. Egyes teóriák szerint azonban egy helybéli fiatal végezhetett vele.

 

  1. A festő, aki életében csupán egyetlen képet adott el

Vincent van Gogh egy képet, A piros szőlőhegy című alkotását tudta pénzért eladni. A közönség csak a halála után fedezte fel Van Gogh alkotásait és művészetét, így csak ezután válhatott ismert festővé.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 10 érdekes tény Van Gogh életéről

 

A világszerte elismert holland festőóriás, Vincent van Gogh egyik leghíresebb csendélete, a Napraforgók most egy különleges kiadás formájában lehet az Öné. Rendelje meg a mesterművet megörökítő éremművészeti alkotást, egy színtiszta ezüsttel bevont rudat, mely a legkiválóbb verdei minőségben, tükörverettel készült.

 

Források:
http://www.theredheadriter.com/2011/06/vincent-van-gogh-30-interesting-facts/
http://blog.degreed.com/top-10-facts-about-vincent-van-gogh/
https://www.quora.com/What-are-some-interesting-facts-about-Vincent-Van-Gogh
http://www.irodalmiradio.hu/femis/gogh/index.html

Képek:
https://www.vangoghmuseum.nl/en/collection/s0065V1962
https://www.vangoghmuseum.nl/en/collection/s0149V1962
https://www.vangoghmuseum.nl/en/collection/s0031V1962
http://vangoghletters.org/vg/letters/let001/letter.html

Hivatalos forgalmazói logók