Iratkozzon fel hírlevelünkre és ismerje meg a numizmatika nagyszerű világát!   

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Egykor Guiness rekorder volt az az érme, amit március 27-én lovasítottak meg igencsak céltudatos tolvajok Berlinben. A Big Maple Leaf (magyarul Nagy Juharfalevél) 2007-es elkészültekor a világ legnagyobb arany érméjének számított. Elevenítsük most fel az érmével kapcsolatos legizgalmasabb tudnivalókat!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Ellopták a Big Maple Leaf rekorder arany érmét!A világ legnagyobb arany érméje!

A kanadai állami pénzverde abban mind a mai napig rekordtartó, hogy a világon elsőként ők állítottak elő 1 millió dollár névértékű érmét 2007-ben. A Big Maple Leaf kibocsátásakor azonban nem csak ebben, hanem a súlyát tekintve is rekordot döntött, hiszen az előállításától fogva a világ legsúlyosabb arany érméje is volt egyben. Ráadásul itt nem akármilyen minőségű anyaghasználatról beszélhetünk, hiszen az 53 cm átmérőjű, és 3 cm magasságú érme szinte teljességgel színaranyból (1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany) készült.

 

Drága reklám...

Az 1 millió dollár értékű érme voltaképpen bemutatódarabnak készült, ha úgy tetszik, látványosságként a pénzverde vadonatúj, 1 unciás Arany Juharfalevél (Gold Maple Leaf) érméinek népszerűsítésére. A kanadai állami pénzverde összesen 5 darabot készített a rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező hatalmas érméből, aminek mindegyik példányát a szigorú biztonsági intézkedések mellett működő ottawai létesítményükben állították elő. Úgy hírlik, gazdag külföldi befektetők is vásároltak az impozáns példányok közül.

 

A kanadai állami pénzverde weboldalán így írnak büszkeségükről:

„Az érme hátoldalán díszelgő elegáns, kézzel polírozott juharfalevél motívum Stan Witten, érmetervező művész és a kanadai királyi pénzverde rangidős vésnökének munkáját dicséri, míg az előlapon őfelsége II. Erzsébet királynő arcképe csodálható meg, a népszerű kanadai portréművész, Susanna Blunt alkotásában.

És hogy miért készítettük el a világ legtisztább és leghatalmasabb arany érméjét? Azért, mert képesek vagyunk rá!”

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Ellopták a Big Maple Leaf rekorder arany érmét!A Big Maple Leaf utolsó éjszakája

A 3,7 millió eurót érő műkincset 2010 óta egy nemzetközi műkincskölcsönzési egyezmény keretein belül a berlini Bode Museumban őrizték és tették megtekinthetővé bárki számára. Március 27-én hajnalban történt a lopás, amit a nyomok alapján a múzeum épülete mellett húzódó vasúti hídról, egy ablaknak támasztott létrán bemászva vittek véghez a rátermett tolvajok. Mire a rendőrség a helyszínre érkezett, az érmének csak hűlt helyét, a betörésnek pedig pusztán a nyomait találták.

Egyelőre nem világos, hogyan voltak képesek a 100 kg-os érmét elmozdítani, valamint az sem, hogyan kerülték meg a múzeum kifinomult biztonsági rendszerét. A berlini rendőrség műkincsrablások feltárására szakosodott nyomozói szerint valószínű, hogy a tolvajok megbízásra dolgoztak, hiszen a mintegy 1,7 milliárd Ft értékű érmén kívül semmi mást nem vittek el. Ez esetben is két út lehetséges: vagy egy gazdag műgyűjtő titkos tulajdonába került, vagy a teljes lekövethetetlenség érdekében beolvasztják a műkincset.

Mindenesetre a történtek tanulságként szolgálnak a jövőben hasonló értékű műkincs kiállítására vállalkozó intézmények számára, hogy a szállítási, valamint a tárolási körülményeket minél szigorúbban ellenőrizzék. Hiszen mint a példa is mutatja, az ördög sosem alszik!

 

 

 

Források:
http://www.infogyor.hu/hirek/olvas/elloptak-egy-100-kilogramm-sulyu-aranyermet-egy-berlini-muzeumbol-2017-03-27-165630
http://24.hu/fn/gazdasag/2017/03/27/szazkilos-tomorarany-ermet-loptak-el-a-berlini-bode-muzeumbol/
http://www.origo.hu/nagyvilag/20170327-elloptak-egy-100-kilogramm-sulyu-milliardokat-ero-aranyermet-berlinben.html
http://www.mint.ca/store/mint/about-the-mint/million-dollar-coin-1600006#.WOIMzFXyjDc

Képek:
Az érme hátlapja: http://libertycoinandcurrency.com/wp-content/uploads/2016/09/20100218-20-39-11-The-Million-Dollar-Coin-II.jpg
Az érme előlapja: http://libertycoinandcurrency.com/wp-content/uploads/2016/09/20100218-20-39-32-The-Million-Dollar-Coin.jpg

Hivatalos forgalmazói logók